Как да излекуваме мухлясала calabaza (кратунка) за Мате

(инструкции)

 

Често срещано е при подготвяне на нова calabaza или просто от неправилното ѝ съхранение/изсушаване да потъмнее, дори и да мухляса. Независимо колко стресиращо би могло да бъде това, особено за начинаещия, то не трябва да ви отблъсква, защото решение има. В следващите 5 стъпки ще ви запознаем какво следва да направите, в случай че и вие имате подобен проблем.

.

Стъпка 1: Напълваме с хладка вода и оставяме за 5 мин. да се накисне. Не пропускайте тази стъпка, тя подготвя за следващите две! Ако не сте ползвали calabaza от известно време или е сухо и топло време, то е вероятно стените ѝ да са напълно сухи. Съответно, при преминаване директно към стъпка 2 и 3, съществува голяма вероятност топлата вода да предизвика нежелани спуквания;

Стъпка 2: Изливаме водата от стъпка 1 и напълваме до ръба с подгряна до около 90-95° С вода. Така залятата calabaza оставяме за 10-15 мин. Целта е високата температура да неутрализира действието на бактерии и микроорганизми по вътрешността на кратунката;

Стъпка 3: Подготвяме солен разтвор – в чаша с вряла вода разтваряме 2-3 чаени лъжички сол и разбъркваме до пълното разтваряне на всички солни кристали. Добавяме в разтвора и щипка джинджифил на прах;

Стъпка 4: Изливаме водата от стъпка 2 и напълваме calabaza със соления и топъл разтвор от стъпка 3. Оставяме за няколко часа (4-6) да подейства. Солта и джинджифила помагат за преустановяването на всякакви ферментационни процеси в кратунката, както и за отстраняване на мухъл и зеленясване;

Стъпка 5: Изливаме разтвора и повтаряме процедурата по подготвяне на нова calabaza, подробно описана тук.

.

Приятно пиене!

Един коментар за “Как да излекуваме мухлясала calabaza (кратунка) за Мате

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *