Как да подготвим calabaza (кратунката) за първо пиене на Мате

(инструкции)

.

Преди първото заваряване на Мате, независимо изработена от тиква или дървена, кратунката е необходимо да се третира по специфичен начин. Добре проведена подготовка, съобразно следващите инструкции гарантира дълъг живот и трайност на calabaza. Намалява значително опасността от последващо „боледуване”, мухлясване или зеленясване. Спомага също и за оптималното разкриване на вкуса и аромата на отварата, без риск от добавени и нежелани миризми. През време на подготовката, стените на съда абсорбират отварата и се разширяват, запечатвайки и предпазвайки го от последващи спуквания и течове. Видимите и микро пукнатини в естествения материал биват затворени, а кратунката придобива монолитност.

Подготовката служи също и за „запознаване” на йерба със съда. За сприятеляване на две сили и създаване на условия за съхранението и трансформирането им.

.

Настоящите инструкции са приложими за тиквени и дървени calabazas.

Продължителност на процедурата – 24 часа.

Подходящо време за изпълнение – нарастваща Луна, препоръчително на пълнолуние.

.

Стъпка 1: Проверяваме съда и по-специално тиквените, за наличие на сухи части от плода по вътрешността му и ги отстраняваме с помощта на малка лъжичка;

Стъпка 2: Изплакваме кратунката с хладка вода, така че да премахнем останалите частички от стъпка 1;

Стъпка 3: Напълваме с хладка вода и оставяме за 10 мин. да се накисне;

Стъпка 4: Изливаме водата и напълваме ½ до ¾ от обема с йерба мате. Нашият опит показва, че подходящи и за предпочитане са gaucho (без клонки) фракциите – Kraus Gaucho, Taragui Azul, Canarias, Del Cebador, Cruz de Malta и т.н. Те са по-ситни и притежават плътен вкус, който импрегнира стените значително по-интензивно. При употреба на gaucho фракция и поради по силното ѝ разширяване, напълвайте с нея ½ от обема на съда;

Стъпка 5: Заливаме тревата и пълним съда до ръба с предварително подгряна до максимум 70-80° С вода. Желателно изворна, а не чешмяна, с оглед досега на тежките съставки (хлор, флор, сулфити и т.н.) до вътрешността на calabaza. Последното важи и за подготовката и пиене на Мате. Доливаме, ако и колкото пъти е необходимо, тъй като съда и тревата ще абсорбират значително количество от водата;

Стъпка 6: Оставяме така приготвената calabaza в продължение на едно денонощие (24 часа)*. Ако е необходимо, доливаме през това време с вода подгряна отново до 70-80° С;

Стъпка 7: След изтичане на времето по стъпка 6, изхвърляме тревата и с палеца на ръката втриваме в продължение на няколко минути остатъците от тревата в стените на съда. По този начин доимпрегнираме и способстваме отстраняването на меките и „лигави” части от стените на съда до достигане на здрава и твърда повърхност. Ако е необходимо, можем да доизстържем останалите фибри от стените с помощта на малка лъжичка;

Стъпка 8: Оставяме calabaza в продължение на 1-3 дни до пълното ѝ изсушаване. Ако са проведени стриктно стъпки 1-7, то бихте могли директно да пиете от нея и да я изсушите по-късно.

.

*След изтичане на 12 часа бихте могли да смените тревата в кратунката, без да я миете или плакнете и да повторите стъпки 4-6 до пълното завършване на цикъла от 24 часа. Така ще заредите свежа и „силна” трева в двете 12 часови половини. Ние от Yerbamate.bg оставяме кратунките да престоят за 24 часа без подмяна на тревата;

**Въпреки, че някои materos препоръчват по-дългото престояване на кратуната за 48 – 72 часа, ние съветваме да бъдете внимателни и първата подготовка да е за не повече от 24. Дългото престояване би могло да е фатално за кратуната, доколкото тревата би могла да започне начален стадий на ферментация и мухлясване;

***Не се тревожете, ако по време на така описаната процедура или в първите заварявания кратунката просълзява от стените. Не забравяйте, че това е натурален продукт.

Приятно пиене!

 

2 коментара за “Как да подготвим calabaza (кратунката) за първо пиене на Мате

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *