Аксесоари, инвентар и принадлежности за пиене на Мате

11 декември 2014
Аксесоари, инвентар и принадлежности за пиене на Мате

В настоящата статия ще направим обзор от какво се нуждаем за приготвяне на едно чудесно Мате, а именно:

          Йерба Мате (Yerba Mate);

          Кратунка (calabaza);

          Мундщук (bombilla);

          Термос;

          Други.

.

 

Кратунка (calabaza)

Едно от първите неща с които визуално се свързва Мате е съдът, в който се приготвя и пие отварата. Всеки опитал и сръбнал Мате за пръв път или пък надзърнал с любопитство към кръга пиещи, веднага забелязва поднасяната от ръка в ръка кратунка с мундщук в нея. Разпознаваем символ, тя е наследство от местните Guarani пренесли през вековете традицията на Мате и съответно начина и съдовете за приготвянето му. И въпреки, че в наши дни популярното и наложило се наименование на съда е calabaza (от исп. кратуна), то традиционната дума е „Mate”, произлизаща от „Mati” – quichua (кечуа) думата за кратуна или още Caa-i-gua. Независимо от многообразието на материали от които са изработват съвременните съдове за пиене на Мате, традиционен и предпочитан остава методът на приготвяне в тиквена кратуна. Тя се изработва от бутилковидните плодове на пълзящото растение Lagenaria vulgaris. Твърди отвън и порести отвътре, тези тиквени кратунки позволяват свободното преминаване на кислород през стените им обогатявайки така отварата с него и насищайки впоследствие и кръвта на пиещия. Порестата повърхност на кратунката способства също и за абсорбиране на специфичния Мате вкус, както и за доброто импрегниране на стените й, свързвайки тревата и съда в едно цяло.

Тиквени кратуни са били използвани в почти всички древни култури не само поради неоспоримите си преимущества по отношение на удобство, вкус, стойност и т.н. Тиквеният съд е бил разглеждан като средство, което подпомага алхимията и единството между съд и напитка. Средство за трансформиране на това вътре и това, което го обгръща. Пространство със специфична енергийна характеристика изменяща съдържимото й. Инструмент за създаване на нещо ново, възможно единствено в подобен съюз и комбинация. Но не без участието на човека, явявайки се основен трансформиращ елемент и фактор.

Съществуват различни категоризации на видовете кратуни, но основните и най-популярни са свързани с формата: затворени (porito), отворени (porongo) и хралуповидни. В зависимост пък от материала от който са изработени биват: тиквени, дървени, керамични, стъклени, метални и т.н.

   Тиквена calabaza

 

yerbamatebg_calabazas_art2_pic1

 

Както посочихме по-горе, няма по-традиционен подход в Мате церемонията от приготвянето му в тиквена кратуна. Самата тя се изработва от края на изсушения тиквен плод чрез издълбаване на ненужния остатък. Съответно, по вместимост и форма кратунките варират в зависимост от големината и формата на плода, а също и къде и как той е отразян. След окончателното изсушаване и оформяне, често те биват допълнително украсявани чрез рисунки, гравиране, кожени апликации, метален обков и други.

Преди първата им употреба обаче, тиквените кратуни изискват специфична подготовка, за което може да прочетете подробно тук. Непълна или припряно проведена подготовка би могла да доведе до появата на зони с мухъл или зеленясване, както и наличие на остатъчни частички от тиквения плод. Често това обърква и притеснява начинаещия matero и бива търсено решение с друг съд, материал и т.н. Решението за това, преди да се пристъпи към подмяната му е пълното изсушаване на съда (2-3 дни), като предварително е третиран съобразно тези инструкции. Независимо от възможното зеленясване и частично мухлясване, много потребители и materos, в т.ч. и ние от Yerbamate.bg, пренебрегват тези неудобства и продължават с употребата до пълното излекуване на calabaza.

   Дървени кратуни

 

yerbamatebg_palosanto_art2_pic2

 

Тези кратуни са практични и лесни, както за употреба, така и за поддръжка. Притежават специфичен дървесен и аромат на смола в зависимост от материала от който са изработени. За разлика от тиквените, дървените кратуни не са предмет на естествено и натурално оформяне. Дървото се обработва ръчно или машинно до достигане на желаната форма и размер, като обичайно се използват два вида дърво: Palo Santo (свещено дърво) и Algarrobo (рожков). Кратуните направени от Palo Santo придават отчетлив, ненатрапчив боров нос на напитката. Тези от Algarrobo пък, се характеризират с дъбов оттенък, слабо влияещ на ароматните и вкусовите качества. В резултат на по-рехавата структура на дървото, кратуните от Algarrobo са по-леки, но по-чувствителни на температурни изменения от водата и околния въздух.

Основен недостатък на дървените съдове е тяхната вместимост. Те често биват критикувани за малкото количество Мате, което побират. Независимо от предпочитанията за по-големи съдове, нашата практика е показала че това са съдове с оптимален размер и характеристики. Те спокойно могат да бъдат нормално споделяни в Мате кръг с повече от двама участника.

    Керамични и стъклени съдове

 

yerbamatebg_glass_art2_pic3

 

В последните години, особено в Уругвай се наблюдава тенденция на навлизане на съдове изработени от материали различни от традиционните. От керамика или стъкло, те са много удобен заместител на изискващите специфично внимание към подготовката тиквени кратуни. Изключително непретенциозната им поддръжка ги прави желан избор сред младите хора и тези, които желаят винаги да имат в ръка готова за употреба кратуна без необходимост от допълнително третиране. Подходящи са и за използване в заведения. Просто измивате съда след употреба и сте готови за следващо зареждане. Освен лесната поддръжка, тези съдове се характеризират с абсолютно неутрален ефект по отношение вкуса на отварата. Ако искате да вкусите автентичен Мате-аромат или просто да тествате всяко ваше „ново” Мате без допълнителното благоухание на тиквения или дървен съд, то керамичните или стъклени съдове са чудесен избор за тази цел.

Въпреки безспорните преимущества на тези съдове, те остават допълнение към традиционното приготвяне в calabaza. За опитните materos, а и не само, натуралния тиквен съд е форма на живот, пространство със собствен ритъм съхраняващо духа на Мате. Естествено продължение на жизнения цикъл и като такъв, трудно би могъл да бъде заменен изцяло от неговите алтернативи. В крайна сметка, в историята на Мате-пиенето, тиквената calabaza е останала и най-непокътнатия елемент от церемонията по приготвянето му.

 Както беше посочено по-горе, съдовете варират и по отношение на формата. При избора на кратуна трябва да се има предвид, че различните форми структурират и насищат по различен начин отварата. Нашият опит и наблюдение са показали, че така наречените затворени кратуни (porito) създават условие за задълбочаване вниманието и концентрацията дълбоко в себе си. „Събират” вкуса и аромата, а така също и силата и енергията на пиещия. Кратуни с тази форма са и предпочитаните от нас съдове, към които най-често посягаме през пролетно-летния сезон.

Отворените (porongo) пък, обратно, създават условие за разкриване на енергията, повишаване чувствителността и способността за комуникация и биват наш естествен избор през есента и зимата.

.

 

Мундщук (bombilla)

Без bombilla („bom-bee-ya” или „bom-bee-sha”) не е възможно пиенето на Мате. Да, това е абсолютен факт и тя представлява незаменима част от традицията и завършващо пособие за правилното приготвяне и употреба. Въпреки това, историята разказва, че далеч във вековете Guarani са пиели Мате директно от calabaza, без помощта на мундщук, а прецеждайки течността през зъбите си или пък дъвчейки листата на дървото наречено от тях caá.

Претърпяла множество промени през годините от обикновена тръстикова сламка, днес bombilla представлява прав или извит мундщук с филтриращ елемент в края, предотвратяващ проникването и поглъщането на едри или дребни фракции от тревата. По конструкция, съвременните bombilla се състоят от три основни части: накрайник – частта, която е в контакт с устните, тръбичка или тяло и филтър. Изработват се, както от традиционния бамбук, така също и от метал: неръждаема стомана, алпака, калай, сребро и други. Тяхната форма варира от прави и обикновени, до такива с извивка за улесняване пиенето и допълнително декорирани със златни елементи, керамика, камъни и други.

От гледна точка на практичност и полезен живот, а и от хигиенна гледна точка също, в последните десетилетия се наблюдава тенденция на нарастване популярността на металните мундщуци. Те изместват частично оригиналните тръстикови и бамбукови аналози, наречени Tacuapi. По-лесни са за поддръжка, а и накрайниците им често са покрити с месинг с оглед предотвратяване разпространяването на бактерии. Недостатък обаче е лекото им нагряване, както на тялото, така и на накрайника. Това е особено характерно за тези bombillas изработени от или покрити с по-евтини материали (калай).

В сравнение с металните, бамбуковите и тръстиковите са термо-неутрални и предпазват устните от изгаряне. Придават топлота от допира с естествения материал и нежен, почти неразличим дървесен вкус. Независимо от безспорното удобството на металните мундщуци, много хора избират традиционния и натурален аналог.

 В традицията на Guarani и Мате, това на пръв поглед необичайно пособие, бива разглеждано не толкова като инструмент улесняващ процеса на пиене, но естествен проводник на духа на Мате. Елемент задаващ ритъма и темпото на пиене, но и интензивността на комуникацията и споделянето. Спомага също за задълбочаване дишането и спускането му в ниската част на тялото и корема.

    Бамбукови bombillas

 

yerbamatebg_bamboo_art2_pic4

 

Изработени от тънко бамбуково стебло, тези мундщуци са с най-близък до природата произход. Те запазват по естествен начин връзката между човека и напитката и съхраняват енергията на Мате до момента и по време на пиене. В зависимост от растежа на самото дърво, варират по дължина и дебелина. По форма биват прави или извити, вследствие допълнителното нагряване. Извитите, разбира се, улесняват пиенето, а и от естетична гледна точка са предпочитани. В края завършват с „филтър”, представляващ равномерно направени малки дупчици.

Каквито и колкото и мундщуци да притежавате, вероятно един ден ще опитате и този традиционен инструмент. Вярно, той изисква по-високо ниво на внимание по време на „построяването” на Мате. Целта е да се избегне запушването на bombilla от неправилно подредените в кратунката ситни фракции. За сметка на това, вие ще получите незаменимо удоволствие от пиенето с такъв тип мундщук и от допира до естествения материал.

Ако ползвате и употребявате регулярно бамбуков мундщук, недостатък обаче представлява сравнително ограничения му полезен живот. Въпреки че със сигурност ще го ползвате в продължение на години, то рано или късно заради температурните разширения и свивания ще се появят микро спуквания, пропускащи въздух.

    Метални bombillas

Благодарение на филтриращия елемент, улесняващ значително пиенето, те са предпочитан избор за първи мундщук. Варират в зависимост от материала от който са изработени. Най-често срещаните са от: неръждаема стомана, алпака, сребро и други по-евтини алтернативи. Различават се също и по конструкцията и вида на филтриращия елемент.

Тези изработени от сребро и алпака, обичайно завършват с „лъжицообразен” или „черпакообразен” неразглобяем филтър. Това са мундщуци, изключително подходящи и незаменими за хора пиещи регулярно ситни, gaucho фракции и terere. Равномерно направените миниатюрни отвори предпазват от навлизането и на най-дребните частички в тялото на мундщука. Накрайниците им често са покрити с или изработени от месинг, а някои дори са позлатени. Този тип bоmbillas са най-разпространени в Уругвай и Бразилия, където се пие и най-прахообразното Мате.

 

yerbamatebg_silver_art2_pic5

 

Сред металните, най-популярни са мундщуците от неръждаема стомана. Изключително многообразни по конструкция и филтър, основните им разлики са: в степента на филтриране, според която те биват: едно, дву и тристепенни, както и по отношение конструкцията на филтъра. Без да изчерпваме всички типове, по-долу ще разгледаме едни най-разпространените мундщуци от неръждаема стомана:

      С пружинен филтър – в зависимост от конструкцията, различаваме мундщуци с разглобяеми или отварящи се („китарообразни”) пружинни филтри. Разглобяемите обичайно са с трикомпонентни, докато отварящите се са с двукомпонентни филтри. И двата вида са подходящи, както за нормални, така и за по-дребни фракции. С отварящите се обаче, ще ви е по-лесно почистването на calabaza след употреба;

 

yerbamatebg_spring_art2_pic6

     

      С филтър с нарези – този тип мундщуци завършват в края с разглобяем или неразглобяем филтър. Той би могъл да е част от тялото на мундщука, при неразглобяемите, или самостоятелно цилиндрично тяло, представляващо едно или двукомпонентен филтър, при разглобяемите. Характеризират се с пропускането на по-малко течност при пиене, спомагащо за по-чистото възприемане на вкуса;

 

yerbamatebg_steel_art2_pic7

     

      Други – с островърхи филтри, с филтър-намотка, с филтър с отделна камера и т.н.

-

А знаете ли, че „извивката на bombilla е изобретена от италианския имигрант Annio Silvio Pizzoni, който след Първата Световна Война отива да живее в Буенос Айрес и работи като таксиметров шофьор. Един ден, наблюдавайки правата линия на използвания от него  мундщук, Annio решил да направи извит такъв. Това веднага станало неразделна част в разговорите му с клиентите, но по-късно и начало на производството на извити мундщуци.”

El Mate, Francisco Scutella

.

 

Термос

yerbamatebg_termo_art2_pic8

 

Друго необходимо, макар и не задължително пособие за приготвянето на Мате, е термосът. Ако имате сериозно отношение към Мате, то вие се нуждаете поне от един. Подгряването на водата и запазването на температура ѝ е от първостепенна важност за качеството на вашето Мате. Не забравяйте, че както чаят, така и то е изключително чувствително към температурата и качеството на водата. В крайна сметка: тя прави Мате.

Мате не обича прекалено топлата и гореща вода (повече от 80-82° С), но веднъж приготвена и налята в термоса, нейната температура трябва да може да бъде запазена до момента на пиене. В зависимост от стила ви на живот, това може да е веднага след наливането или пък часове по-късно, когато сте на разходка в парка, на преход в планината и т.н. Добър термос от неръждаема стомана (препоръчително от стомана сертифицирана за хранителни цели – 18/8 или подобна), в зависимост от околната температура, задържа температурата на водата 12 – 24 часа след наливането ѝ. В тази връзка, избирайте винаги термоси на доказали се производители на туристическа и къмпингова екипировка (Primus, Tatonka, Sigg, Thermos и т.н.). В случай обаче, че ще го ползвате единствено като „настолен” термос и не сте прекалено взискателни към неговите топлообмен и тегло, то работа ще ви свърши и такъв за домашна и кухненска употреба. Независимо от това, ние препоръчваме закупуването на качествен туристически термос, изработен от неръждаема стомана. Това е покупка, която изплаща своята стойност във времето и допринася значително за удобството на процеса и качеството на приготвеното от вас Мате. Вместимостта му определяйте съобразно обема на вашата calabaza и за какви цели ще го ползвате. Имайте предвид, че всяка calabaza и марка Мате „поемат” различно количество запарки и вода. Приемайте ориентировъчно, че една кратунка с Мате можете да запарите около 4-6 пъти. Т.е., ако кратунката ви е с вместимост 150ml., то за едно пиене ще са ви нужни приблизително 350 – 400ml. (5 х 75ml.) топла вода, съответно термос с такава вместимост. От друга страна, ако често правите излети в парка или на къси разстояния или пък сте на къмпинг и пиете Мате в голяма компания, то вероятно ще ви се налага и подготвянето на по-голямо количество вода. Термос с вместимост минимум 1 – 1,5L или два по-малки би бил подходящ избор. Ако обаче сте на изнурителен преход в планината или пък катерите, то всеки грам екипировка е от значение. В тези случаи, решението е олекотен походен термос с вместимост 0,35 – 0,75L.

При покупката отделяйте време и за да огледате капачката – от какъв материал е изработена, как пасва на резбата на гърловината, с колко уплътнения е, има ли втора капачка в комплекта и не на последно по важност място, как налива и каква струя прави. Обърнете внимание и на втората, покриващата капачка (чашката): как приляга върху другата, как се навива и пропуска ли вода, ако термосът е затворен само с нея.

.

 

Други

Както и при чая, за подгряване на водата за Мате бихте могли да използвате термо кана, малка тенджерка или чайник. При избора, следва да съобразите че всеки един от тези съдове „структурира” по различен начин водата, така както и различните източници, които използвате за подгряването ѝ: огън, газ, електричество. Най-добрият начин разбира се винаги е бил и остава да стоплите водата на „жив огън”. В забързаното ни ежедневие обаче, по-голямата част от нас не разполагат с условия или просто не биха отделили време за създаването на огън. Ето защо, много подходящо е подгряването на газ или с електрическа термо кана. Тя спестява много време, а и удобна за употреба. При покупката ѝ изберете кана от неръждаема стомана, а не пластмасова. Независимо от какъв тип и клас пластмаса е изработена, трябва да знаете че всички пластмаси и сродни продукти (полиетилен, полипропилен, поливинил, ABS и т.н.) отделят съединения, които  не е желателно да влизат в досег с водата, особено при подгряване до високи температури. В зависимост от потребностите ви, преценете каква вместимост и форма са подходящи за вас. За улеснение, бихте могли също да изберете кана с вграден термо индикатор или регулатор на температурата (т.е., кога да изключва). Нашата практика обаче е показала, че тези уреди не са много прецизни в отчитането ѝ. Все още най-точна преценка за температурата, а и не само, остават човешките сетива – очи, уши и тактилен контакт. Ето защо, независимо от това каква кана ще предпочетете, ние съветваме да изберете такава с голям капак, при отварянето на който каната не се изключва автоматично. Това ще ви позволи да „имате поглед” върху водата и съответно, ще ви улесни в преценката кога тя е готова.

 

yerbamatebg_kettle_art2_pic9


Какво Да и какво да Не правим - съвети за всеки матеро7 януари 2023

Oсновни принципи на взаимодействие с йербата - от подготовката, през споделянето, и до грижата за аксесоарите.

прочети още
Yerbamate.bg в предаването "Видимо и Невидимо" с д-р Нав - част 27 май 2022

Видео от предаването Видимо и Невидимо с д-р Иван Владимиров - Нав

прочети още
Наръчник за начинаещи и напреднали22 април 2022

Наръчник за начинаещи и напреднали. Или как да започнем да пием мате и как да се ориентираме в необятния му свят.

прочети още
Yerbamate.bg в предаването "Видимо и Невидимо" - част 121 април 2022

Видео от предаването "Видимо и Невидимо" с д-р Иван Владимиров - Нав

прочети още
Какво е Yaupon27 октомври 2018

Yaupon – или забравеното северно американско дърво. Векове наред местните северно американски племена са знаели, че много от нас (европейците) тъкмо сега започват да се учат. Yaupon е много повече от източник на красиви червеникави плодчета и коледна украса.

прочети още
Yerbamate.bg в „Уикенд на Промяната“7 юни 2016

Искате да научите какво е Йерба Мате, как се приготвя, пие и поднася? Чували сте какво е Мате ритуал и искате да участвате в него? Интересува ви защо наричат пиенето на Мате – Споделяне и има ли нещо отвъд всичко това? Отговорите на тези въпроси ще опитаме да потърсим заедно в това кратко пътешествие в света на Мате. Ще опитаме да се докоснем отвъд онова което не сме способни да облечем в думи, до частицата споделено преживяване, прекрачваща думите.

прочети още
Мате събиране – Мате кръг5 май 2016

Какво е Йерба Мате? Как се приготвя? Защо точно Мате и притежава ли то силата да помага в общуването и разбирането на нас самите и човека до нас? Отговорите на тези въпроси ще опитаме да потърсим заедно в това кратко пътешествие в света на споделянето чрез Мате. Ще опитаме да се докоснем отвъд онова което не сме способни да облечем в думи, до частицата споделено преживяване, прекрачваща думите.

прочети още
Мате събиране – Мате Кръг29 февруари 2016

Yerbamate.bg и Meta Mate, Berlin имат удоволствието да ви поканят на Уникално Мате събитие, което ще се проведе на 12 март 2016г. с любезното домакинство на Споделено пространство ArtGround Centre.

прочети още
Мате събиране – Мате кръг9 февруари 2016

Yerbamate.bg има удоволствието да ви покани на първото за 2016г. Мате събитие, което ще се проведе на 21 февруари 2016г. с любезното домакинство и по покана на Santosha Yoga Studio, Sofia.

прочети още
Yerbamate.bg в „На Кафе“4 февруари 2016

Гледайте участието ни в сутрешното предаване "На кафе" по Нова телевизия

прочети още
Мате Церемония27 ноември 2015

Здравейте приятели, Ако желаете да се запознаете от близо с културата и ритуала на Мате, да научите тънкостите при различните подходи и способи за приготвяне или пък, искате да почерпите опит в по-широк или тесен приятелски кръг, то с нас бихте могли да споделите своето пътешествие в необятния свят на Мате.

прочети още
Вода за Мате9 септември 2015

Отпивали ли сте от calabaza с Мате, приготвена с позната ви марка и вкус йерба и казвали ли сте си, че това е невероятно Мате? А задавали ли сте си въпроса – как и защо се е получило толкова добре?

прочети още
Кратки ползи и факти относно Йерба Мате4 август 2015

През 2002г. в САЩ е проведено изследване относно йерба мате и неговото качество да инхибира in-vitro ензима Моноаминооксидаза (МАО). В изследването се казва, че йерба мате инхибира МАО в 40-50% и поддържа твърдението, че може да е от полза при различни смущения като:

прочети още
Термо чаша Meta Mate 2in126 юни 2015

(употреба и рецепти) 1. Класическо Аржентинско или Бразилско Chimarrão мате 2. Мате Tererê 3. Китайски чай 4. Китайски чай (свободно плуващ) 5. Класически чай

прочети още
Мате събиране – Мате Кръг19 юни 2015

Yerbamate.bg има удоволствието да ви покани на поредното за годината Мате събитие, което ще се проведе на 02 юли 2015г. с любезното домакинство на Grindhouse Skate club, Sofia.

прочети още
Мате събиране – Мате кръг6 април 2015

Yerbamate.bg има удоволствието да ви покани на поредното за годината Мате събитие, което ще се проведе на 18 април 2015г. с любезното домакинство на Чаена къща Teahouse.

прочети още
Как да приготвим хубаво Мате14 януари 2015

Ние от Yerbamate.bg препоръчваме използването на хубава, ниско минерализирана изворна вода. Повечето минерални води са с висока минерализация, съответно специфичен добавен вкус от съдържащите се съставки. Ако имате възможност да приготвяте Мате с изворна планинска вода, от това по-добър подход няма. Чешмяната вода не е за предпочитане, поради високото съдържание на тежки метали (хлор, флор и др.). Вода с такова съдържание налята в calabaza, „убива“ Мате и неутрализира ползотворните му качества и съставки.

прочети още
Как да излекуваме мухлясала calabaza (кратунка) за Мате12 декември 2014

Често срещано е при подготвяне на нова calabaza или просто от неправилното ѝ съхранение/изсушаване да потъмнее, дори и да мухляса. Независимо колко стресиращо би могло да бъде това, особено за начинаещия, то не трябва да ви отблъсква, защото решение има. В следващите 5 стъпки ще ви запознаем какво следва да направите, в случай че и вие имате подобен проблем.

прочети още
Как да подготвим calabaza (кратунката) за първо пиене на Мате11 декември 2014

Преди първото заваряване на Мате, независимо изработена от тиква или дървена, кратунката е необходимо да се третира по специфичен начин. Добре проведена подготовка, съобразно следващите инструкции гарантира дълъг живот и трайност на calabaza. Намалява значително опасността от последващо „боледуване”, мухлясване или зеленясване. Спомага също и за оптималното разкриване на вкуса и аромата на отварата, без риск от добавени и нежелани миризми.

прочети още
Безплатна доставка8 декември 2014

Здравейте приятели, по случай настъпващите Коледни и Новогодишни празници, до 10 януари 2015г. всички ваши поръчки ще бъдат обработвани и доставяни безплатно. … Благодарим за споделянето и доверието. Желаем ви усмихната и година по сърце.

прочети още
Какво е и какво не е Йерба Мате (Yerba Mate)15 ноември 2014

Аржентински, парагвайски или пък билков чай, стимулант, напитка или растение на силата, антиоксидант и т.н. Какво всъщност е Мате? Едва ли бихме могли да ограничим Мате единствено и само до тези понятия. То е всичко това и отвъд, онова което не сме способни да облечем в думи, частицата споделено преживяване прекрачваща думите.

прочети още
Добре дошли в Йерба Мате България!27 август 2014

Добре дошли в Yerbamate.bg! В нашия онлайн магазин ще имате възможност не само да се сдобиете с най-доброто мате в България, но и да прочетете ревюта за различните сортове, да се запознаете отблизо с културата на йерба мате.

прочети още