Аксесоари, инвентар и принадлежности за пиене на Мате

В настоящата статия ще направим обзор от какво се нуждаем за приготвяне на едно чудесно Мате, а именно:

          Йерба Мате (Yerba Mate);

          Кратунка (calabaza);

          Мундщук (bombilla);

          Термос;

          Други.

.

 

Кратунка (calabaza)

Едно от първите неща с които визуално се свързва Мате е съдът, в който се приготвя и пие отварата. Всеки опитал и сръбнал Мате за пръв път или пък надзърнал с любопитство към кръга пиещи, веднага забелязва поднасяната от ръка в ръка кратунка с мундщук в нея. Разпознаваем символ, тя е наследство от местните Guaraniпренесли през вековете традицията на Мате и съответно начина и съдовете за приготвянето му. И въпреки, че в наши дни популярното и наложило се наименование на съда е calabaza (от исп. кратуна), то традиционната дума е „Mate”, произлизаща от „Mati” – quichua (кечуа) думата за кратуна или още Caa-i-gua. Независимо от многообразието на материали от които са изработват съвременните съдове за пиене на Мате, традиционен и предпочитан остава методът на приготвяне в тиквена кратуна. Тя се изработва от бутилковидните плодове на пълзящото растение Lagenaria vulgaris. Твърди отвън и порести отвътре, тези тиквени кратунки позволяват свободното преминаване на кислород през стените им обогатявайки така отварата с него и насищайки впоследствие и кръвта на пиещия. Порестата повърхност на кратунката способства също и за абсорбиране на специфичния Мате вкус, както и за доброто импрегниране на стените й, свързвайки тревата и съда в едно цяло.

Тиквени кратуни са били използвани в почти всички древни култури не само поради неоспоримите си преимущества по отношение на удобство, вкус, стойност и т.н. Тиквеният съд е бил разглеждан като средство, което подпомага алхимията и единството между съд и напитка. Средство за трансформиране на това вътре и това, което го обгръща. Пространство със специфична енергийна характеристика изменяща съдържимото й. Инструмент за създаване на нещо ново, възможно единствено в подобен съюз и комбинация. Но не без участието на човека, явявайки се основен трансформиращ елемент и фактор.

Съществуват различни категоризации на видовете кратуни, но основните и най-популярни са свързани с формата: затворени (porito), отворени (porongo) и хралуповидни. В зависимост пък от материала от който са изработени биват: тиквени, дървени, керамични, стъклени, метални и т.н.

   Тиквена calabaza

yerbamatebg_calabazas_art2_pic1

Както посочихме по-горе, няма по-традиционен подход в Мате церемонията от приготвянето му в тиквена кратуна. Самата тя се изработва от края на изсушения тиквен плод чрез издълбаване на ненужния остатък. Съответно, по вместимост и форма кратунките варират в зависимост от големината и формата на плода, а също и къде и как той е отразян. След окончателното изсушаване и оформяне, често те биват допълнително украсявани чрез рисунки, гравиране, кожени апликации, метален обков и други.

Преди първата им употреба обаче, тиквените кратуни изискват специфична подготовка, за което може да прочетете подробно тук. Непълна или припряно проведена подготовка би могла да доведе до появата на зони с мухъл или зеленясване, както и наличие на остатъчни частички от тиквения плод. Често това обърква и притеснява начинаещия matero и бива търсено решение с друг съд, материал и т.н. Решението за това, преди да се пристъпи към подмяната му е пълното изсушаване на съда (2-3 дни), като предварително е третиран съобразно тези инструкции. Независимо от възможното зеленясване и частично мухлясване, много потребители и materos, в т.ч. и ние от Yerbamate.bg, пренебрегват тези неудобства и продължават с употребата до пълното излекуване на calabaza.

   Дървени кратуни

yerbamatebg_palosanto_art2_pic2

Тези кратуни са практични и лесни, както за употреба, така и за поддръжка. Притежават специфичен дървесен и аромат на смола в зависимост от материала от който са изработени. За разлика от тиквените, дървените кратуни не са предмет на естествено и натурално оформяне. Дървото се обработва ръчно или машинно до достигане на желаната форма и размер, като обичайно се използват два вида дърво: Palo Santo (свещено дърво) и Algarrobo (рожков). Кратуните направени от Palo Santo придават отчетлив, ненатрапчив боров нос на напитката. Тези от Algarrobo пък, се характеризират с дъбов оттенък, слабо влияещ на ароматните и вкусовите качества. В резултат на по-рехавата структура на дървото, кратуните от Algarrobo са по-леки, но по-чувствителни на температурни изменения от водата и околния въздух.

Основен недостатък на дървените съдове е тяхната вместимост. Те често биват критикувани за малкото количество Мате, което побират. Независимо от предпочитанията за по-големи съдове, нашата практика е показала че това са съдове с оптимален размер и характеристики. Те спокойно могат да бъдат нормално споделяни в Мате кръг с повече от двама участника.

    Керамични и стъклени съдове

yerbamatebg_glass_art2_pic3

В последните години, особено в Уругвай се наблюдава тенденция на навлизане на съдове изработени от материали различни от традиционните. От керамика или стъкло, те са много удобен заместител на изискващите специфично внимание към подготовката тиквени кратуни. Изключително непретенциозната им поддръжка ги прави желан избор сред младите хора и тези, които желаят винаги да имат в ръка готова за употреба кратуна без необходимост от допълнително третиране. Подходящи са и за използване в заведения. Просто измивате съда след употреба и сте готови за следващо зареждане. Освен лесната поддръжка, тези съдове се характеризират с абсолютно неутрален ефект по отношение вкуса на отварата. Ако искате да вкусите автентичен Мате-аромат или просто да тествате всяко ваше „ново” Мате без допълнителното благоухание на тиквения или дървен съд, то керамичните или стъклени съдове са чудесен избор за тази цел.

Въпреки безспорните преимущества на тези съдове, те остават допълнение към традиционното приготвяне в calabaza. За опитните materos, а и не само, натуралния тиквен съд е форма на живот, пространство със собствен ритъм съхраняващо духа на Мате. Естествено продължение на жизнения цикъл и като такъв, трудно би могъл да бъде заменен изцяло от неговите алтернативи. В крайна сметка, в историята на Мате-пиенето, тиквената calabaza е останала и най-непокътнатия елемент от церемонията по приготвянето му.

 Както беше посочено по-горе, съдовете варират и по отношение на формата. При избора на кратуна трябва да се има предвид, че различните форми структурират и насищат по различен начин отварата. Нашият опит и наблюдение са показали, че така наречените затворени кратуни (porito) създават условие за задълбочаване вниманието и концентрацията дълбоко в себе си. „Събират” вкуса и аромата, а така също и силата и енергията на пиещия. Кратуни с тази форма са и предпочитаните от нас съдове, към които най-често посягаме през пролетно-летния сезон.

Отворените (porongo) пък, обратно, създават условие за разкриване на енергията, повишаване чувствителността и способността за комуникация и биват наш естествен избор през есента и зимата.

.

 

Мундщук (bombilla)

Без bombilla („bom-bee-ya” или „bom-bee-sha”) не е възможно пиенето на Мате. Да, това е абсолютен факт и тя представлява незаменима част от традицията и завършващо пособие за правилното приготвяне и употреба. Въпреки това, историята разказва, че далеч във вековете Guarani са пиели Мате директно от calabaza, без помощта на мундщук, а прецеждайки течността през зъбите си или пък дъвчейки листата на дървото наречено от тях caá.

Претърпяла множество промени през годините от обикновена тръстикова сламка, днес bombilla представлява прав или извит мундщук с филтриращ елемент в края, предотвратяващ проникването и поглъщането на едри или дребни фракции от тревата. По конструкция, съвременните bombilla се състоят от три основни части: накрайник – частта, която е в контакт с устните, тръбичка или тяло и филтър. Изработват се, както от традиционния бамбук, така също и от метал: неръждаема стомана, алпака, калай, сребро и други. Тяхната форма варира от прави и обикновени, до такива с извивка за улесняване пиенето и допълнително декорирани със златни елементи, керамика, камъни и други.

От гледна точка на практичност и полезен живот, а и от хигиенна гледна точка също, в последните десетилетия се наблюдава тенденция на нарастване популярността на металните мундщуци. Те изместват частично оригиналните тръстикови и бамбукови аналози, наречени Tacuapi. По-лесни са за поддръжка, а и накрайниците им често са покрити с месинг с оглед предотвратяване разпространяването на бактерии. Недостатък обаче е лекото им нагряване, както на тялото, така и на накрайника. Това е особено характерно за тези bombillas изработени от или покрити с по-евтини материали (калай).

В сравнение с металните, бамбуковите и тръстиковите са термо-неутрални и предпазват устните от изгаряне. Придават топлота от допира с естествения материал и нежен, почти неразличим дървесен вкус. Независимо от безспорното удобството на металните мундщуци, много хора избират традиционния и натурален аналог.

 В традицията на Guarani и Мате, това на пръв поглед необичайно пособие, бива разглеждано не толкова като инструмент улесняващ процеса на пиене, но естествен проводник на духа на Мате. Елемент задаващ ритъма и темпото на пиене, но и интензивността на комуникацията и споделянето. Спомага също за задълбочаване дишането и спускането му в ниската част на тялото и корема.

    Бамбукови bombillas

yerbamatebg_bamboo_art2_pic4

Изработени от тънко бамбуково стебло, тези мундщуци са с най-близък до природата произход. Те запазват по естествен начин връзката между човека и напитката и съхраняват енергията на Мате до момента и по време на пиене. В зависимост от растежа на самото дърво, варират по дължина и дебелина. По форма биват прави или извити, вследствие допълнителното нагряване. Извитите, разбира се, улесняват пиенето, а и от естетична гледна точка са предпочитани. В края завършват с „филтър”, представляващ равномерно направени малки дупчици.

Каквито и колкото и мундщуци да притежавате, вероятно един ден ще опитате и този традиционен инструмент. Вярно, той изисква по-високо ниво на внимание по време на „построяването” на Мате. Целта е да се избегне запушването на bombilla от неправилно подредените в кратунката ситни фракции. За сметка на това, вие ще получите незаменимо удоволствие от пиенето с такъв тип мундщук и от допира до естествения материал.

Ако ползвате и употребявате регулярно бамбуков мундщук, недостатък обаче представлява сравнително ограничения му полезен живот. Въпреки че със сигурност ще го ползвате в продължение на години, то рано или късно заради температурните разширения и свивания ще се появят микро спуквания, пропускащи въздух.

    Метални bombillas

Благодарение на филтриращия елемент, улесняващ значително пиенето, те са предпочитан избор за първи мундщук. Варират в зависимост от материала от който са изработени. Най-често срещаните са от: неръждаема стомана, алпака, сребро и други по-евтини алтернативи. Различават се също и по конструкцията и вида на филтриращия елемент.

Тези изработени от сребро и алпака, обичайно завършват с „лъжицообразен” или „черпакообразен” неразглобяем филтър. Това са мундщуци, изключително подходящи и незаменими за хора пиещи регулярно ситни, gaucho фракции и terere. Равномерно направените миниатюрни отвори предпазват от навлизането и на най-дребните частички в тялото на мундщука. Накрайниците им често са покрити с или изработени от месинг, а някои дори са позлатени. Този тип bоmbillas са най-разпространени в Уругвай и Бразилия, където се пие и най-прахообразното Мате.

yerbamatebg_silver_art2_pic5

Сред металните, най-популярни са мундщуците от неръждаема стомана. Изключително многообразни по конструкция и филтър, основните им разлики са: в степента на филтриране, според която те биват: едно, дву и тристепенни, както и по отношение конструкцията на филтъра. Без да изчерпваме всички типове, по-долу ще разгледаме едни най-разпространените мундщуци от неръждаема стомана:

      С пружинен филтър – в зависимост от конструкцията, различаваме мундщуци с разглобяеми или отварящи се („китарообразни”) пружинни филтри. Разглобяемите обичайно са с трикомпонентни, докато отварящите се са с двукомпонентни филтри. И двата вида са подходящи, както за нормални, така и за по-дребни фракции. С отварящите се обаче, ще ви е по-лесно почистването на calabaza след употреба;

yerbamatebg_spring_art2_pic6

     

      С филтър с нарези – този тип мундщуци завършват в края с разглобяем или неразглобяем филтър. Той би могъл да е част от тялото на мундщука, при неразглобяемите, или самостоятелно цилиндрично тяло, представляващо едно или двукомпонентен филтър, при разглобяемите. Характеризират се с пропускането на по-малко течност при пиене, спомагащо за по-чистото възприемане на вкуса;

yerbamatebg_steel_art2_pic7

     

      Други – с островърхи филтри, с филтър-намотка, с филтър с отделна камера и т.н.

-

А знаете ли, че „извивката на bombilla е изобретена от италианския имигрант Annio Silvio Pizzoni, който след Първата Световна Война отива да живее в Буенос Айрес и работи като таксиметров шофьор. Един ден, наблюдавайки правата линия на използвания от него  мундщук, Annio решил да направи извит такъв. Това веднага станало неразделна част в разговорите му с клиентите, но по-късно и начало на производството на извити мундщуци.”

El Mate, Francisco Scutella

.

 

Термос

yerbamatebg_termo_art2_pic8

Друго необходимо, макар и не задължително пособие за приготвянето на Мате, е термосът. Ако имате сериозно отношение към Мате, то вие се нуждаете поне от един. Подгряването на водата и запазването на температура ѝ е от първостепенна важност за качеството на вашето Мате. Не забравяйте, че както чаят, така и то е изключително чувствително към температурата и качеството на водата. В крайна сметка: тя прави Мате.

Мате не обича прекалено топлата и гореща вода (повече от 80-82° С), но веднъж приготвена и налята в термоса, нейната температура трябва да може да бъде запазена до момента на пиене. В зависимост от стила ви на живот, това може да е веднага след наливането или пък часове по-късно, когато сте на разходка в парка, на преход в планината и т.н. Добър термос от неръждаема стомана (препоръчително от стомана сертифицирана за хранителни цели – 18/8 или подобна), в зависимост от околната температура, задържа температурата на водата 12 – 24 часа след наливането ѝ. В тази връзка, избирайте винаги термоси на доказали се производители на туристическа и къмпингова екипировка (Primus, Tatonka, Sigg, Thermos и т.н.). В случай обаче, че ще го ползвате единствено като „настолен” термос и не сте прекалено взискателни към неговите топлообмен и тегло, то работа ще ви свърши и такъв за домашна и кухненска употреба. Независимо от това, ние препоръчваме закупуването на качествен туристически термос, изработен от неръждаема стомана. Това е покупка, която изплаща своята стойност във времето и допринася значително за удобството на процеса и качеството на приготвеното от вас Мате. Вместимостта му определяйте съобразно обема на вашата calabaza и за какви цели ще го ползвате. Имайте предвид, че всяка calabaza и марка Мате „поемат” различно количество запарки и вода. Приемайте ориентировъчно, че една кратунка с Мате можете да запарите около 4-6 пъти. Т.е., ако кратунката ви е с вместимост 150ml., то за едно пиене ще са ви нужни приблизително 350 – 400ml. (5 х 75ml.) топла вода, съответно термос с такава вместимост. От друга страна, ако често правите излети в парка или на къси разстояния или пък сте на къмпинг и пиете Мате в голяма компания, то вероятно ще ви се налага и подготвянето на по-голямо количество вода. Термос с вместимост минимум 1 – 1,5L или два по-малки би бил подходящ избор. Ако обаче сте на изнурителен преход в планината или пък катерите, то всеки грам екипировка е от значение. В тези случаи, решението е олекотен походен термос с вместимост 0,35 – 0,75L.

При покупката отделяйте време и за да огледате капачката – от какъв материал е изработена, как пасва на резбата на гърловината, с колко уплътнения е, има ли втора капачка в комплекта и не на последно по важност място, как налива и каква струя прави. Обърнете внимание и на втората, покриващата капачка (чашката): как приляга върху другата, как се навива и пропуска ли вода, ако термосът е затворен само с нея.

.

 

Други

Както и при чая, за подгряване на водата за Мате бихте могли да използвате термо кана, малка тенджерка или чайник. При избора, следва да съобразите че всеки един от тези съдове „структурира” по различен начин водата, така както и различните източници, които използвате за подгряването ѝ: огън, газ, електричество. Най-добрият начин разбира се винаги е бил и остава да стоплите водата на „жив огън”. В забързаното ни ежедневие обаче, по-голямата част от нас не разполагат с условия или просто не биха отделили време за създаването на огън. Ето защо, много подходящо е подгряването на газ или с електрическа термо кана. Тя спестява много време, а и удобна за употреба. При покупката ѝ изберете кана от неръждаема стомана, а не пластмасова. Независимо от какъв тип и клас пластмаса е изработена, трябва да знаете че всички пластмаси и сродни продукти (полиетилен, полипропилен, поливинил, ABS и т.н.) отделят съединения, които  не е желателно да влизат в досег с водата, особено при подгряване до високи температури. В зависимост от потребностите ви, преценете каква вместимост и форма са подходящи за вас. За улеснение, бихте могли също да изберете кана с вграден термо индикатор или регулатор на температурата (т.е., кога да изключва). Нашата практика обаче е показала, че тези уреди не са много прецизни в отчитането ѝ. Все още най-точна преценка за температурата, а и не само, остават човешките сетива – очи, уши и тактилен контакт. Ето защо, независимо от това каква кана ще предпочетете, ние съветваме да изберете такава с голям капак, при отварянето на който каната не се изключва автоматично. Това ще ви позволи да „имате поглед” върху водата и съответно, ще ви улесни в преценката кога тя е готова.

yerbamatebg_kettle_art2_pic9

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *