Как да приготвим хубаво Мате

(инструкции)

 

.

Подготовка на водата за Мате.

Ние от Yerbamate.bg препоръчваме използването на хубава, ниско минерализирана изворна вода. Повечето минерални води са с висока минерализация, съответно специфичен добавен вкус от съдържащите се съставки. Ако имате възможност да приготвяте Мате с изворна планинска вода, от това по-добър подход няма. Чешмяната вода не е за предпочитане, поради високото съдържание на тежки метали (хлор, флор и др.). Вода с такова съдържание налята в calabaza, „убива“ Мате и неутрализира ползотворните му качества и съставки.

Независимо с какво и как подгрявате, трябва да се има предвид че подходящата температура на водата е между 60° и 80°. По-ниската не би могла да разкрие достатъчно силата и потенциала на Мате, а пък по-топлата ще го прегори още с първото заливане. Различните марки Мате търпят и различна температура. Вашите лични предпочитания също са от значение, едни materos предпочитат по-хладно Мате, сходно по температура дори с terrere, докато други го пият почти горещо. Експериментирайте и намерете своята температура и изживяване с Мате.

.

Стъпка 1: Напълваме calabaza с йерба мате около ½ до ¾ от обема ѝ. По-дребните фракции (gaucho) напълвайте около ½, докато класическите аржентински и дори парагвайски с клонки, около ⅔ или ¾. Идеята е, че фракциите само от листа набъбват повече след заливането им, за разлика от тези със съдържание на клонки. Преценката за това с колко точно йерба мате да напълните кратунката ще се изкристализира във времето, с натрупването на мате опит;

Стъпка 2: Закриваме с длан и обръщаме calabaza с гърлото надолу. Интензивно раздрусваме пълната calabaza нагоре надолу по вертикала. Целта е:

-   Да се създаде пространство за поставяне на bombilla;

-   Мате да се структирира като естествен филтър, отделяйки по-дребните и прахообразни фракции към долната длан (към гърлото). По такъв начин, връщайки calabaza в изходно положение, по-едрите частички остават от долната ѝ страна (дъното), предотвратявайки последващото запушване на bombilla;

-   Чрез дланите, да почустваме ритъма на йерба в тялото.

Стъпка 3: Връщаме calabaza в изходно положение ( с гърлото нагоре), като едновременно с това построяваме Мате под 45° наклон спрямо оста на calabaza и създаваме така наречената Мате планина. Пространството срещу нея, ¼ до ½ от обема на calabaza оставяме празно, в него ще наливаме водата за Мате. По време на тази подготовка, както и по време на последващите запарвания е важно да се запазва структурата на Мате планината;

Стъпка 4: По противоположната на Мате планината стена наливаме вода със стайна температура до заемане на ⅓ до ⅔ от свободния обем. Идеята е:

-   Да не „прегорим” и попарим йерба още с първото заливане, в случай че заливаме директно с топлата вода;

-   Да запазим всички хранителни и ползотворни съставки, предотвратявайки едновременно прекомерното отделяне на танини;

-   Да подготвим и темперираме постепенно Мате.

Изчакваме 1-2 мин. да се абсорбира хладката вода и доливаме с предварително подготвената до 60° – 80° вода. Напълваме, така че йерба с водата да заемат около ⅘ или ⅚ от обема на calabaza. Водата стичаме по стената на calabaza, не директно върху листната маса, така че да се просмуче в йерба отдолу нагоре.

Стъпка 5: Поставяме bombilla перпендикулярно на Мате планината, като предварително запушваме с палец накрайника му, предпазвайки го от запушване и навлизане на въздух. Най-добре, от гледна точка запазване структурата на Мате и филтрирането му е bombillaда бъде „промушена” под Мате планината, започвайки от противоположната стена. Независимо от това, в случай че е необходимо, не се колебайте да преместите bombilla или да уплътните йерба с нея. Не забравяйте обаче, че това се извършва единствено от човека приготвящ Мате.

Описаният по-горе способ е традиционен за поставяне на bombilla. В зависимост от вида и филтъра ѝ обаче, бихме могли да я позиционираме под или над планината.

.

Приятно пиене!

Един коментар за “Как да приготвим хубаво Мате

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *