Какво е и какво не е Йерба Мате (Yerba Mate)

 

Аржентински, парагвайски или пък билков чай, стимулант, напитка или растение на силата, антиоксидант и т.н. Какво всъщност е Мате?

Yerba_Mate_bg_sharing2

Едва ли бихме могли да ограничим Мате единствено и само до тези понятия. То е всичко това и отвъд, онова което не сме способни да облечем в думи, частицата споделено преживяване прекрачваща думите. Мате е преди всичко опит, магия, начин на живот и общуване, не само със себе си, но и сред кръга Мате пиещи. Проява на приятелство и откровеност, спирка в препускащото ни ежедневие, лишена от предразсъдъци и разстилаща покой отвъд покоя. Мате е гид в пътешествието към нас самите, към изначалното единение и към неподправеното желание за споделяне от сърце в сърце.

.

Ботаническа информация
Произход
Състав
Ползи

 

Кратка ботаническа информация
Yerba_mate_leaves_flowers_lista_cvetove

Yerba mate (ilex paraguariensis) е вечнозелено, средно по големина дърво от семейство Aquifoliaceae, виреещо и разпространено в дъждовните тропически гори на Аржентина, Бразилия, Парагвай и Уругвай. В естествени условия дървото достига 15 м., но при съвременното му култивиране височината бива ограничавана до 4-6 м. с оглед улесняване на беритбата. При възрастните растения стъблото е сивкаво на цвят и достига 20-25 см. в диаметър. Цъфти в бели цветове през месеците  Октомври – Декември, а плодовете му са елипсовидни, ярко червени, черни или жълти зрънца. Притежава сравнително твърди и жилави овални листа, назъбени по краищата, които заедно с по-младите и крехки клонки служат за изходна суровина в производството на напитката.

Въпреки, че растението е разпространено почти във всички южно американски държави, най-добре то вирее между 10 и 30 меридиан, при около 500 – 600 м.н.в., наличие на вода, високи температура и влажност и около 1500 мм годишна сума на валежите. До достигане на зрялост и първа „беритба” (обичайно през месеците Май – Юли) изминават 3-5 години от засаждането на семената. В зависимост от условията, полаганите грижи и дали е култивирано или не, дървото живее средно между 25-40 години.

.

 

Произход

До наши дни традицията на Yerba Mate достига благодарение на първите испански изследователи и заселници на Латинска Америка, които през 1537г. основават Asunción, Paraguay в териториите на местното племе Guarani. Същите изследователи документират, че местното население употребява отвара с изключително ободряващо и стимулиращо действие наречена от тях „Напитката на Боговете”, „Билката на Парагвай” или Yerba Mate. Изпитали благотворното му влияние, постепенно заселниците се приучават да пият Мате.

Guarani_Yerba_mate

До средата на 17в. то се превръща в основна земеделска култура и разменна единица, изместваща в някои територии дори традиционните какао и захар. Поречието на реките Rio de la Plata, Paraguay и Tebicuary, градовете Asunción, Maracayu и Villarrica се превръщат в основни центрове за производство и търговия с Мате.

През 17в. йезуитите, осъзнали ползата от употребата и в отговор на повишения интерес към Yerba Mate, започват да произвеждат и търгуват с него. Първоначално придържайки се към традиционния способ на производство (бране на листа и млади клонки директно от диво растящи в джунглата дървета), в средата на 17в. успяват за първи път в историята да култивират и отгледат Yerba Mate в изкуствена среда. Създават и плантации, които увеличават многократно производството и така йезуитските колонии се превръщат в един от основните производители и конкуренти на местните търговци. Независимо от това, методът не се асимилира от местните производители и дори след оттеглянето на йезуитите, до средата на 19в. Yerba Mate продължава да бъде произвеждано по традиционния способ.

В наши дни най-крупното производство на Yerba Mate е съсредоточено на териториите на североизточна Аржентина (Corrientes, Misiones, Formosa), югозападна Бразилия и Уругвай, югоизточна Боливия и части от Уругвай.

.

 

Състав

„Трудно е да се открие, в която и да е част на света растение сходно по хранителна стойност с Yerba Mate. Практически, то съдържа всички витамини необходими за поддържане на живота.”

Институт Пастьор и Парижката Научна общност, 1964г.

 

Yerba Mate притежава всички характеристики на чая и кафето и нито едно от техните негативни свойства… това е най-освежаващата напитка, без да оставя неприятни ефекти. Безценна е и при използване в болнични заведения. На Yerba Mate се дължи запазването на огромни части от южно американския континент от върлуващия алкохолизъм и аз считам, че не съществува по могъща подкрепа в постигане на въздържание в нашата страна от популяризирането на напитка доказала се сред милиони хора.”

Цитат от „Through South America`s Southland”, Rev. Dr. J. A. Zahm, C.S.C, Ph.D.

 

„Неизброими са ползите от тази напитка. В действителност, Yerba Mate е растението с най-висока хранителна стойност сред всички познати растения отглеждани на земята, сред всички зеленчуци които бихте могли да консумирате… изключително наситено на витамини, то не притежава „разтреперващия” ефект на  кафето, а е мощен стимулант подхранващ тялото на клетъчно ниво.”

Dr. Theresa Ramsey, Center for Natural Healing, Paradise Valley, Arizona

 

Благодарение на уникалната комбинация от активни съставки, Yerba Mate притежава способността едновременно да стимулира и релаксира тялото и да прояснява съзнанието. От шестте най-разпространени стимуланта: гуарана, кафе, какао, кола и чай, то се характеризира с най-балансирано, тонизиращо и подхранващо действие. Сравнено с кафето, Мате се отличава с деликатен и значително по-дълготраен ефект продължаващ през целия ден.

В дългия списък от биоактивни съставки, основно място заемат тези от семейството на ксантин алкалоидите (theobromine, theophylline и caffeine), сапонини*, в т.ч. и мате-сапонини и хлорогенна киселина. Палитрата е добавена от 24 витамина и минерала, както и от 15 аминокиселини и изобилие от антиоксиданти.

Както и зеления чай, Мате има същия успокоителен и охлаждащ ефект в резултат на наличния theophylline. Оставя същото чувство и състояние на еуфория, както при шоколада и суровото какао, заради theobromine и допълнително стимулира и „зарежда” с енергия, подобно на кафето и съдържащия се caffeine.


Витамини: A, B1, B2, Niacin (B3), B5, B complex, C, E, riboflavin

Минерали: Желязо, Калий, Калций, Магнезий, Манган, Селен, Фосфор, Цинк

Други: Антиоксиданти**, Инозитол, Каротен, Мастни киселини, Полифеноли***, Танини, Хлорофил, Флавеноли и 15 аминокиселини

*Сапонини – противовъзпалителни и имуностимулиращи съединения. Мате-сапонините са ефективно средство за намаляване на възпалителния процес в белите дробове, в резултат от тютюнопушене.

**Антиоксиданти – Caffeic acid, Caffeine, Chorogenic acid, Feruloylquinic acid, Kaempferol, Quercetin, Quinic acid, Rutin, Theobromine. Мате е с по-високи стойности на антиоксидантни съединения в сравнение с чая, подтискайки и свързвайки повече свободни радикали от зеления и черен чай взети заедно.

***Полифеноли – съединения изпълняващи ролята на антиоксиданти, предпазващи клетките от действието на свободните радикали. Мате притежава толкова високи нива на полифеноли, че „от биологична гледна точка, мате-полифенолите действат по начин сходен на действието на 293-те човешки ензима.”, Elvira de Mejia, Food Chemistry journal No 125/2011.

.

Izsledvane_antioksidanti_yerba_mate_Research_on_antioxidant_effect_Food_chemistry_125_Elvira_de_Mejia
Ползи

„Препоръчвам Yerba Mate в случаи на артрити, хронично главоболие, хемороиди, наднормено тегло, хронична умора, стрес… то прочиства кръвта, тонизира нервната система, намалява процеса на стареене, контролира и регулира храносмилането, стимулира работата на мозъка и мисловния процес.”

 

Dr. James Balch, M.D.

 

Yerba Mate може да бъде успешно използвано в следните случаи:

-          При проблеми с храносмилането – активира храносмилателните процеси и спомага за по-доброто усвояване на хранителните вещества;

-          Възстановява хомеостазата, в случаи на дисбаланс в храненето;

-          Разхлабително и диуретично средство;

-          Регулира теглото и ускорява изгарянето на телесните мазнини;

-          Регулира сърдечния ритъм и действа като съдоразширяващо средство;

-          Регулира и понижава кръвното налягане;

-          Балансира и успокоява работата на нервната система и гладката мускулатура;

-          Възбужда интелектуалните способности, подобрява концентрацията и фокуса;

-          Мощно средство в преодоляването на хронична умора, емоционални разстройства и депресии;

-          Мощен антиоксидант;

-          Анти-алергично и противовъзпалително средство;

-          Позволява дълготрайни физически и умствени натоварвания без необходимост от допълнително хранене;

-          Повишава нивото на осъзнатост и яснота.

Izsledvane_polifenoli_yerba_mate_Research_on_poliphenoles_INYM_english

Izsledvane_polifenoli_yerba_mate_Research_on_poliphenoles_INYM_spanish

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *