Какво е Yaupon

Yaupon – или забравеното северно американско дърво.

Yaupon Loose Leaf Cat Spring

 

Векове наред местните северно американски племена са знаели, че много от нас (европейците) тъкмо сега започват да се учат.

Yaupon е много повече от източник на красиви червеникави плодчета и коледна украса.

.

Какво е Yaupon
Произход и история
Съдържание и въздействие
Ползи
Приготвяне

 

Какво е Yaupon

Yaupon (ilex vomitoria) е диво растение, виреещо в югоизточната част на Северна Америка, което сред 20,000 други местни видове е единственото съдържащо кофеин и теобромин. Използвано е векове наред от местните американски племена, като допълнителен източник на енергия. Разпространено е във всички южни и източни територии на САЩ (от Тексас до Флорида и Вирджиния) и е изключително лесно за разпознаване. То е вечно зелено дръвче/храст с червеникави плодове и сивкав ствол, което вирее добре както на сянка, така и на слънце и дори при неблагоприятни почви и условия. Достига височина от 5-9 метра.

Yaupon map

Предвид изобилието и плодородието на дръвчетата, които не се нуждаят от специални грижи, в комбинация с все по-нарастващата вълна на популярност на естествените храни и билкови чайове/отвари, бихме помислили че и Yaupon поддържа високо ниво на полулярност. Всъщност, това въобще не е така и изглежда, че енергизиращата напитка е била забравена и до известна степен игнорирана. Нарастващият интерес към нейните южно-американски „братовчеди” yerba mate (ilex paraguariensis)  и ilex guayusa доказва това.

Сред основните, а и последни консуматори на Yaupon са местните индиански племена. Употребявали го като напитка осигуряваща им енергия, но и като част от очистващи и други церемонии. Наричали отварата asi или „черната напитка”, така както всъщност доста други ритуални напитки от югоизточната част на Северна Америка били наричани. Отварата се е и се приготвя от листата и младите клонки на растението, което на местния език (Siouan-Catawban) означава просто „дърво”.

.

Произход и история

Данни за употребата на Yaupon съществуват още преди пристигането на колонизаторите на континента. Както беше посочено, пиенето му се свързва не само с енергизиращите му свойства, но значимо място му е отредено и като социален и обединяващ елемент. Напитката е приемана преди битка, като съветник при вземане на решения и други, а Cherokee я наричат „любимата напитка”.

Артефакти и съдове за употреба на Yaupon във времето са откривани далеч извън естествената му среда на виреене. Самите племена са търгували с него в териториите на Средния Запад, Изток, Югоизточните и Югозападни Съединени щати. След пристигането на европейските заселници на континента, индианците поделят знанието си за употребата на местни растения и храни, сред които е и Yaupon. Разбирайки и разпознавайки качествата му като мощен антиоксидант и енергетизираща напитка, Yaupon се превръша в любимо безалкохолно и намира широко разпространение и сред новопристигналите.

„Тук няма испанец или индианец, който не го пие всеки ден от зори до здрач… Yaupon е повече от заместник на шоколада в Нова Испания. Всеки ден, в който испанецът не го пие, той смята, че ще умре!“, пише отец Франсиско Хименес в текст от 1615 г., цитирайки Франциско Хернадес де Толедо, съдебен лекар назначен от цар Филип II Испански да изучава лечебните растения на Новия свят.

Yaupon е изнасян в Европа под имена като Chocolate del Indio в Испания, чай от Южно море в Англия и Apalachine във Франция, а насладата от употребата му продължава до колониални времена. Що се отнася до причината, поради която пиенето на Yaupon не намира естествено продължение в нашето съвремие, никой не може да предостави точна информация. Една теория сочи за конспирация върху латинското наименование на напитката – Ilex vomitoria. То, се твърди е неоснователно и целенасочено дадено от William Aiton, кралският ботаник на крал Джордж III. Някои източници считат, че Aiton е дал това име, защото е бил тайно нает от първата мултинационална корпорация в света East India Company, която по това време желае запазването на монопол върху световната търговия с чай.

Въпреки тази информация, трябва да отбележим, че Yaupon не притежава еметични (предизвикващи повръщане) свойства. Използването му в комбинация с други местни растения е това, което е грешно и/или тенденциозно припознато като очистващо средство, използвано във време на традиционни церемонии.

.

Съдържание и въздействие

Yerbamatebg_yaupon_1

.

Кофеин и Теобромин

Yaupon е естествено кофеинизирано растение, с изключително богато съдържание и на друг алкалоид от семейството на xanthin saponins – Теобромин*. Последният е разпознаван и като есенцията или молекулата на удоволствието, способен да повдигне усмивките и на най-намръщените лица. Неговите свойства са добре известни в средите на любителите на суровото какао и тъмния шоколад.

В отлика от кафето и чая, Yaupon съдържа по-малко кофеин, но пък е с много по-високо съдържание на теобромин. Това по-балансирано съотношение му дава центриращо и меко „повдигане”, без така характерното за кафето „разтреперване”.

* Теобромин – от гръцки език „Храна на боговете”.

Въздействие

Един от най-често срещаните въпроси свързани с употребата му касае последващия ефект и въздействие, които носи. И това е нормално, доколкото не пренасяме удоволствието от употребата в очакванията ни. Някои от потребителите търсят възможно най-силния ефект или стимулиране, а други са чувствителни и към най-малките количества кофеин и въздействието му. Каква е правилната лична „доза” зависи от приготвянето и количеството на листата в запарката. Повече за това ще намерите в секция как да приготвим Yaupon, но ето някои базови показатели.

Ако приготвите Yaupon в пропорция една чаена лъжичка или едно пакетче Yaupon на една чаша, ще получите съдържание на кофеин сходно с това в чаша зелен чай. Напитката ще ви донесе лек, енергизиращ и повдигащ ефект, но без неспокойствието характерно за чаша кафе. Ако желаете по-силен ефект, то може да го приготвите с една супена, вместо чаена лъжица на чаша, за да получите по-сериозен „шут”. Ние пък обичаме да го приготвяме така както приготвяме Yerba mate по традиционен способ, в calabaza и с bombilla. Като вероятно това е метода с най-силно въздействие.

Yaupon съдържа между 0,65 – 0,85% кофеин/маса. Кафето е с пропорционално съотношение около 1,1% кофеин/маса.

Добре известен факт сред потребителите на Yaupon е чувството от употребата му. Напитката кара хората да се чувстват по-продуктивни, енергични и фокусирани. Някои го наричат „подобрение работата на мозъка”. Употребява се дори и от хора чувствителни към кофеина, именно заради изключителния баланс на кофеин и теобромин и последващите му качества на фин афродизиак.

.

Ползи

Yaupon е мощен антиоксидант, сравним с други суперхрани като боровинки, yerba mate, зелен чай и др. Теоброминът открит в Yaupon способства в умерена степен за понижаване и регулиране кръвното налягане. Той притежава и противовъзпалителни свойства и е показал обещаващи данни (Texas A&M University) като инхибитор при превантивно лечение на рак на дебелото черво. В допълнение към това, Yaupon допринася за повишена бдителност и внимание.

 

Приготвяне

Yerbamatebg_yaupon_4

.

Yaupon бихте могли да приготвяте по различни начини: като чаена запарка, кафе или дори както се прави yerba mate. Може да го пиете самостоятелно или с любими ваши добавки – лимон, мента, канела, мляко, мед и множество други билки и подправки.

При първата запарка, значително количество от кофеина и теобромина се отдават. Независимо от това, листата, така както и при yerba mate може да ги запарвате множество пъти без промяна във вкуса.

Тук предлагаме няколко примерни и изпитани рецепти, които може да опитате или пък да експериментирате и измислите сами.

Yerbamatebg_yaupon_tea_teaballЧаена запарка

Запарете 1 чаена лъжичка Yaupon в 200-250мл. вода с температура около 75-80° за около 2-10мин. в зависимост от желаната интензивност. Прецедете и сте вие. Листата може да запарите още няколко пъти, особено ако настойката ви е била по-краткотрайна. Примерно:

Първа настойка – 4-6мин.;

Втора настойка – 5-8мин.;

Трета настойка – 7-10мин.;

Четвърта настойка – 9-12мин.;

Или просто продължавайте да добавяте топла вода към листата и продължавайте да пиете.

 Yerbamatebg_French_pressФренска преса

В зависимост от вместимостта на френската ви преса, запарете 1 супена лъжица Yaupon в 400мл. вода/преса с температура около 75-80°. Поставете буталото на пресата и притиснете, така че да заеме позиция около 1см. под повърхността на запарката. Запарете за около 2-10мин. в зависимост от желаната интензивност. Притиснете буталото и се насладете. Листата може да запарите още няколко пъти, особено ако настойката ви е била по-краткотрайна.

Първа настойка – 4-6мин.;

Втора настойка – 5-8мин.;

Трета настойка – 7-10мин.;

Четвърта настойка – 9-12мин.;

Или просто продължавайте да добавяте топла вода към листата и продължавайте да пиете.

Тербаматебг_yaupon_tea_coldbrewСтуден Yaupon 1

Залейте около 1 супена лъжица Yaupon в 250-300мл. с вода (не е необходимо да е топла) и оставете в хладилника за една нощ. Ако желаете да консумирате веднага, може за няколко минути да вкарате в камерата. Готово.

Тербаматебг_yaupon_tea_coldbrew2Студен Yaupon 2

Залейте около 1 супена лъжица Yaupon с 250-300мл. вода температура около 75-80° за около 2-10мин. Прецедете листата и (а) оставете в хладилника да се охлади или (б) добавете няколко кубчета лед. Сервирайте с  лимон, портокалов сок, мента, мед, джинджифил и др. Ако желаете да консумирате веднага, може за няколко минути да вкарате в камерата. Готово.

Yerbamatebg_yaupon_tea_yerba_mate_styleYerba mate стил

Пригответе по традиционен за yerba mate способ тук

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *