Вода за Мате

yerbamate_bg_art7_mate_water.

Състав
Температура
Резюме

.

Отпивали ли сте от calabaza с Мате, приготвена с позната ви марка и вкус йерба и казвали ли сте си, че това е невероятно Мате?

А задавали ли сте си въпроса – как и защо се е получило толкова добре?

Естествено, че това е резултат и съвкупност от множество фактори, сред които: опитността на matero, силата на самата йерба, начин на производство и произход, съда за Мате и т.н. Едно от най-важните условия обаче, които не случайно пропуснахме в изброените по-горе, поради желанието да му отделим подобаващо място и значение, е Водата за Мате. Да, с главна буква, защото няма друго толкова важно и едновременно с това „капризно” условие за постигането на едно добро Мате. А също така и за запазването на това му качество по време на Мате кръга. Това е и една от най-пренебрегваните предпоставки от начинаещи, а и от опитни и с дългогодишна практика materos.

Да подготвиш Водата за Мате и впоследствие да постигнеш и задържиш оптималната температура на самото Мате, е изкуство изискващо:

-          Търпение докато изчакате Водата да „стане”;

-          Наблюдение за да „хванете” точния момент;

-          Знание и опит за това кога е той и каква вода да използвате и

-          Всеотдайност при всеки нов опит, когато не се е получило с предходния.

.

Както при подготовката на водата за зелен, червен, бял и т.н. чай, така и при Водата за Мате важи древното правило, че:

 

„Водата е тази, която разкрива присъщото качество на чая.

Когато чай, който е осем срещне вода, която е десет, то чаят е десет!

Когато чай, който е десет срещне вода, която е осем, то чаят е просто осем.”

откъс от „Древният път на чая”

.

.

Състав на водата за Мате

Всяка чаена отвара, Мате или друга настойка се разтварят и добиват желаните вкус и качества във водна среда. От огромна значимост, съответно е чистотата, киселинността и нейният състав. Нашият опит е показал, че няма по-добра алтернатива от живата изворна вода, недокосвала пластмасови съдове и следвала естественото русло на потока, реката или водопада. Именно това имаме предвид с определението „жива” и го поставяме най-напред по значимост при подготовката на Водата за Мате, както и принципно каква вода ежедневно да се употребява. Такава вода е с естествено запазена структура и притежава свойства и качества, несравнимо по-високи от каквато и да е чешмяна вода, както и от повечето бутилирани води, дори и тези в стъклени опаковки. Тази Вода оживява и зарежда Мате и пиещия.

Съставът и чистотата ѝ са други две жизненоважни характеристики на Водата за Мате. Ето защо, избирайте винаги вода, в която не се съдържат олово, хлор, флуор и др. или се съдържат в допустими минимални концентрации. Имайте предвид, че в състава на голям процент от бутилираните минерални и изворни води в търговските вериги и магазини присъства флуорид, обозначен с F на етикета в концентрации над 1,5мг/л., а дори и над 2-3мг/л. В някои страни от ЕС допустимата концентрация на F във водата за всекидневна употреба е ограничена до 1,5мг/л., вкл. и в България ! Чешмяната вода от друга страна е богата на хлор, добавен за да „дезинфекцира” и стерилизира водата в преносната мрежа. В резултат, хлорът образува палитра от хлорни съединения с доказано негативно влияние върху човешкото здраве.

С други думи, ако искате вашето Мате да не бъде „убито” от замърсяванията, вследствие наличието на тежки метали във водата, а и за да запазите добро здраве, бъдете внимателни при подбора на водата. Минералният и микро състав също варират значително. Отново, повечето бутилирани води са с високо минерално съдържание. Това невинаги е лошо, но водите с висока минерализация не бива да се употребяват дълго време без да се сменят. Те биха могли да придадат на Мате специфичен мирис или вкус (солен, серен и/или др.), който невинаги е желан, особено ако целите автентично Мате преживяване. Ние препоръчваме употребата на вода с ниво на обща минерализация под 100-120мг/л.

Освен състава и структурата на водата, от огромно значение е и нейният алкално-киселинен баланс, отчетен по скалата pH (potential hydrogen). И тъй като основен източник и фактор за нашето физическо, ментално и психическо здраве се явяват приеманите течности, то средата която те създават и поддържането на оптимален алкално-киселинен баланс в организма са фактори с първостепенна важност. Вода с pH 7,0 се счита за чиста вода, при по- ниско pH водата е киселинна, а при по-високо алкална. В търговската мрежа многообразието от бутилирани минерални, изворни и трапезни води е голямо. От такива с изразен киселинен характер с pH дори под 5,0-6,0, до такива със силно алкален състав с pH над 9,0. За подготовката на Мате, а и като цяло избягвайте употребата на киселинни води. В случай, че не можете да си набавите добра алкална вода, то придържайте се към златната среда на води с pH около 7,0.

Друг метод за постигане на оптимално качество на водата, не само за Мате, но и за поддържане на нормална жизненост, е покупката на пречистваща водата кана и/или уред за пречистване и структуриране. В зависимост от производителя и използваните методи, тези уреди пречистват и улавят замърсителите в различна степен. Някои от тях, в допълнение към пречистващата функция, структурират, йонизират и зареждат водата, превръщайки я в естествено „гориво” за нашия организъм. Информирайте се преди покупката, какви са функциите и последващата поддръжка на уреда.

.

.

Температура на водата за Мате

yerbamate_bg_art7_boiling_water

„Когато водата е като „рибешко око” и започне да издава слаб звук, това е първото клокване.

Когато по краищата водата започва да се надига и образува постоянни мехурчета в „огърлица от перлички”, това е второто клокване.

Когато водата се надигне и образува вълни, това е третото клокване.

Всяка друга вода е „стара” и негодна за пиене.”

откъс от „Канон за чая”, Лу Ю

.

В зависимост от произхода, начина на приготвяне и складиране, Мате търпи различна температура на водата. Докато едни фракции обичат отчетливо по-хладна вода, то други са подходящи за приготвяне с вода около 80°. И тук, говорим единствено за класическо Мате, a не за студено Мате (terere). Нашият опит е показал, че парагвайските марки си подхождат с по-хладка вода (около 60°-65°), аржентинските с топла вода (около 70°-75°), докато бразилските и уругвайските Gaucho фракции се комбинират понякога добре и с подгрята до 80°-85° вода. Тази класификация, разбира се, е крайно условна тъй като не би могло да се даде конкретна дефиниция по държави и произход. Единствено търпението и времето прекарано в пространството наречено Мате, ще доведат до постигане на правилната температура за разкриване и запазване в пълнота на силата и ефекта му.

По аналогия на водата за приготвяне на зелен чай, така и водата за Мате се намира в комфортна зона в температурния диапазон 60°-80°. Нейното определяне бихте могли да извършите визуално, на слух и допир. Отнасяйки това към казаното от майстор Лу Ю, то водата за Мате се случва между първото и второто клокване, но не по-късно от преминаването на второто към третото клокване. Наблюдавайки водата докато се затопля, бъдете внимателни за момента на образуване на мехурчета с големина колкото едри песъчинки или както казва Лам Кам Чуен в нейната книга „Пътят на Чая” – „рачешка вода”. В този момент водата започва да издава и тих към средно силен клокочещ звук, както и интензивно да се изпарява. Изчакайте още няколко секунди до появата на интензивни мехурчета с формата на миниатюрни камъчета, свързани в синджир и свалете съда от огъня. В този момент звука затихва и се „обръща” към по-ниско честотен. Това е и онзи момент, в който водата за Мате е готова. При допир тя ще ви изгори пръста, но въпреки това и за разлика от истински горещата вода, следва да може да задържите пръста си за няколко секунди под нея. Така подготвена, водата е готова за наливане в термоса. Него може предварително да затоплите, с оглед по-дълготрайното задържане на топлина, обливайки стените му с част от подргятата вода.

Вода с температура над „рачешката вода” не е годна за Мате и се нарича „вода на стареца”, „Пътят на Чая”, Лам Кам Чуен. Ако въпреки вложеното внимание обаче, сте пропуснали правилния момент, то препоръката ни е да затоплите нова вода. Високата температура разрушава кристалната структура, а вода с разрушена структура не е подходяща за Мате, както и за повечето видове чай.

Независимо по какъв начичн затопляте водата, отделете необходимото време и внимание за подготовката ѝ. Това е един от най-важните и взискателни етапи от Мате пространството. Следете зорко и неотлъчно съда с водата и не се колебайте да го отстраните от огъня щом сте уверени в достигане на желаната температура.

Способите за затоплянето на водата са разни и известни. Независимо от това, избягвайте употребата на микровълнова печка! Класически и най-добър способ, все още остава подгряването на водата на жив огън. В интензивното ни ежедневие обаче, не винаги можем да ползваме магията и силата на живия огън. Тогава на помощ идва газовият котлон или примус. Те са предпочитан избор пред електрическия котлон или термо кана, поради по-високия заряд който оставят във водата.

.

.

В резюме:

Независимо дали сте подгряли точно или малко повече водата за Мате, заливайте първата кратунка с ¼ до ½ от обема ѝ с вода със стайна температура. Първата запарка, а дори и втората, бихте могли и изцяло с хладка вода да приготвите. По този начин създавате възможност да проследите процеса на пробуждане на Мате, търпеливо подгрявайки го до постигане и запазване на любимата му температура.

.

Приятно пиене!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *