Yerbamate.bg в „Уикенд на Промяната“

7 юни 2016
Yerbamate.bg в „Уикенд на Промяната“

 

 

Искате да научите какво е Йерба Мате, как се приготвя, пие и поднася?

Чували сте какво е Мате ритуал и искате да участвате в него?

Интересува ви защо наричат пиенето на Мате – Споделяне и има ли нещо отвъд всичко това?

 

Отговорите на тези въпроси ще опитаме да потърсим заедно в това кратко пътешествие в света на Мате. Ще опитаме да се докоснем отвъд онова което не сме способни да облечем в думи, до частицата споделено преживяване, прекрачваща думите.

 

На 19 юни 2016г., с любезното домакинство на Пловдивски Културен Институт и като част от програмата на „Уикенд на промяната”, Yerbamate.bg има удоволствието да ви покани на Мате.

.

Време на провеждане: 15:45 – 17:30

Място: Пловдив, ул. Иван Перпелиев 5, Пловдивски Културен Институт

Водещи: Веселин Георгиев

Тема: Какво е Йерба Мате

 

 

 

Програма

А: Лекция:

  1. Произход и история
  1. Мате карта. Характеристики, особености и вкусове по райони:
    • Аржентина
    • Бразилия
    • Парагвай
  1. Мате ритуал:
    • Обща теория на Мате пространството
    • Правила и способи за приготвяне на Мате
    • Вода за Мате
    • Аксесоари и съдове за Мате
  1. Въздействие и свойства

 

Б. Практическа част:

  1. Приготвяне на Мате
  1. Общуване и усмивки

 

Добре дошли!


Какво Да и какво да Не правим - съвети за всеки матеро7 януари 2023

Oсновни принципи на взаимодействие с йербата - от подготовката, през споделянето, и до грижата за аксесоарите.

прочети още
Yerbamate.bg в предаването "Видимо и Невидимо" с д-р Нав - част 27 май 2022

Видео от предаването Видимо и Невидимо с д-р Иван Владимиров - Нав

прочети още
Наръчник за начинаещи и напреднали22 април 2022

Наръчник за начинаещи и напреднали. Или как да започнем да пием мате и как да се ориентираме в необятния му свят.

прочети още
Yerbamate.bg в предаването "Видимо и Невидимо" - част 121 април 2022

Видео от предаването "Видимо и Невидимо" с д-р Иван Владимиров - Нав

прочети още
Какво е Yaupon27 октомври 2018

Yaupon – или забравеното северно американско дърво. Векове наред местните северно американски племена са знаели, че много от нас (европейците) тъкмо сега започват да се учат. Yaupon е много повече от източник на красиви червеникави плодчета и коледна украса.

прочети още
Мате събиране – Мате кръг5 май 2016

Какво е Йерба Мате? Как се приготвя? Защо точно Мате и притежава ли то силата да помага в общуването и разбирането на нас самите и човека до нас? Отговорите на тези въпроси ще опитаме да потърсим заедно в това кратко пътешествие в света на споделянето чрез Мате. Ще опитаме да се докоснем отвъд онова което не сме способни да облечем в думи, до частицата споделено преживяване, прекрачваща думите.

прочети още
Мате събиране – Мате Кръг29 февруари 2016

Yerbamate.bg и Meta Mate, Berlin имат удоволствието да ви поканят на Уникално Мате събитие, което ще се проведе на 12 март 2016г. с любезното домакинство на Споделено пространство ArtGround Centre.

прочети още
Мате събиране – Мате кръг9 февруари 2016

Yerbamate.bg има удоволствието да ви покани на първото за 2016г. Мате събитие, което ще се проведе на 21 февруари 2016г. с любезното домакинство и по покана на Santosha Yoga Studio, Sofia.

прочети още
Yerbamate.bg в „На Кафе“4 февруари 2016

Гледайте участието ни в сутрешното предаване "На кафе" по Нова телевизия

прочети още
Мате Церемония27 ноември 2015

Здравейте приятели, Ако желаете да се запознаете от близо с културата и ритуала на Мате, да научите тънкостите при различните подходи и способи за приготвяне или пък, искате да почерпите опит в по-широк или тесен приятелски кръг, то с нас бихте могли да споделите своето пътешествие в необятния свят на Мате.

прочети още
Вода за Мате9 септември 2015

Отпивали ли сте от calabaza с Мате, приготвена с позната ви марка и вкус йерба и казвали ли сте си, че това е невероятно Мате? А задавали ли сте си въпроса – как и защо се е получило толкова добре?

прочети още
Кратки ползи и факти относно Йерба Мате4 август 2015

През 2002г. в САЩ е проведено изследване относно йерба мате и неговото качество да инхибира in-vitro ензима Моноаминооксидаза (МАО). В изследването се казва, че йерба мате инхибира МАО в 40-50% и поддържа твърдението, че може да е от полза при различни смущения като:

прочети още
Термо чаша Meta Mate 2in126 юни 2015

(употреба и рецепти) 1. Класическо Аржентинско или Бразилско Chimarrão мате 2. Мате Tererê 3. Китайски чай 4. Китайски чай (свободно плуващ) 5. Класически чай

прочети още
Мате събиране – Мате Кръг19 юни 2015

Yerbamate.bg има удоволствието да ви покани на поредното за годината Мате събитие, което ще се проведе на 02 юли 2015г. с любезното домакинство на Grindhouse Skate club, Sofia.

прочети още
Мате събиране – Мате кръг6 април 2015

Yerbamate.bg има удоволствието да ви покани на поредното за годината Мате събитие, което ще се проведе на 18 април 2015г. с любезното домакинство на Чаена къща Teahouse.

прочети още
Как да приготвим хубаво Мате14 януари 2015

Ние от Yerbamate.bg препоръчваме използването на хубава, ниско минерализирана изворна вода. Повечето минерални води са с висока минерализация, съответно специфичен добавен вкус от съдържащите се съставки. Ако имате възможност да приготвяте Мате с изворна планинска вода, от това по-добър подход няма. Чешмяната вода не е за предпочитане, поради високото съдържание на тежки метали (хлор, флор и др.). Вода с такова съдържание налята в calabaza, „убива“ Мате и неутрализира ползотворните му качества и съставки.

прочети още
Как да излекуваме мухлясала calabaza (кратунка) за Мате12 декември 2014

Често срещано е при подготвяне на нова calabaza или просто от неправилното ѝ съхранение/изсушаване да потъмнее, дори и да мухляса. Независимо колко стресиращо би могло да бъде това, особено за начинаещия, то не трябва да ви отблъсква, защото решение има. В следващите 5 стъпки ще ви запознаем какво следва да направите, в случай че и вие имате подобен проблем.

прочети още
Как да подготвим calabaza (кратунката) за първо пиене на Мате11 декември 2014

Преди първото заваряване на Мате, независимо изработена от тиква или дървена, кратунката е необходимо да се третира по специфичен начин. Добре проведена подготовка, съобразно следващите инструкции гарантира дълъг живот и трайност на calabaza. Намалява значително опасността от последващо „боледуване”, мухлясване или зеленясване. Спомага също и за оптималното разкриване на вкуса и аромата на отварата, без риск от добавени и нежелани миризми.

прочети още
Аксесоари, инвентар и принадлежности за пиене на Мате11 декември 2014

В настоящата статия ще направим обзор от какво се нуждаем за приготвяне на едно чудесно Мате, а именно:           Йерба Мате (Yerba Mate);           Кратунка (calabaza);           Мундщук (bombilla);           Термос;           Други.

прочети още
Безплатна доставка8 декември 2014

Здравейте приятели, по случай настъпващите Коледни и Новогодишни празници, до 10 януари 2015г. всички ваши поръчки ще бъдат обработвани и доставяни безплатно. … Благодарим за споделянето и доверието. Желаем ви усмихната и година по сърце.

прочети още
Какво е и какво не е Йерба Мате (Yerba Mate)15 ноември 2014

Аржентински, парагвайски или пък билков чай, стимулант, напитка или растение на силата, антиоксидант и т.н. Какво всъщност е Мате? Едва ли бихме могли да ограничим Мате единствено и само до тези понятия. То е всичко това и отвъд, онова което не сме способни да облечем в думи, частицата споделено преживяване прекрачваща думите.

прочети още
Добре дошли в Йерба Мате България!27 август 2014

Добре дошли в Yerbamate.bg! В нашия онлайн магазин ще имате възможност не само да се сдобиете с най-доброто мате в България, но и да прочетете ревюта за различните сортове, да се запознаете отблизо с културата на йерба мате.

прочети още