Cruz de Malta Seleccion Especial или ореола на производство датиращо от 1874г. Cruz de Malta е една от най-известните, обичани и разпознаваеми емблеми на аржентинското производство. А с тази йерба тя събира и представя опит на няколко поколения materos. Това е изключително хармонична, мека и комплексна йерба, както само един seleccion especial умее. Дългото отлежаване е довело до умело балансиране на характеристиките ѝ и ниски нива на кофеин/матеин.
Фракция
Не съвсем традиционна за аржентинско мате производство. Доста едро нарязана листна маса, умерено количество средно-дълги стъбълца и почти изцяло обезпрашена. Наистина заслужаваща определението - фракция от най-високо ниво. Цветът е бежов с почти безцветни (бели) клонки.
Аромат
Елегантен и лек нос на слама, билки, цитруси и много деликатни печива. В първите запарки се разнася и фин бял пипер и пшенично-зърнен аромат. При последващите запарки много нежно ще ви погалят и меденки и лек дим.
Вкус и тяло
Често се интересуваме кое е най-силното и най-слабо мате. От къде да започна? С Cruz de Malta Seleccion Especial отговаряме, че това е йерба, с която спокойно може всеки да навлезе в света на мате. В свят на мате, където вкусовете са доминирани от опушени, интензивни и наситено горчиви "тупалки", тук имаме коренно различна йерба. Мека, средно и дори леко интензивна и с умерена горчивина. Нашите първи асоциации са свързани с вкус на черен чай и зърнена закуска. Пикантна сладост в послевкуса и липса на каквато и да било агресивност, острота или натрапчива горчивина. Малцови и маслени вкусове с напредването на запарките.
Тялото е леко и балансирано, притежава характер, но не и агресивен. Ключът тук е в достатъчно от всичко. Има я леката горчивина, леката свежест, елегантния вкус и загадъчния послевкус, който те кара отново да вкусиш. По отношение баланс и вкус, тази йерба напомня на емблематичния Cruz de Malta Despalada (без клонки).
Продължителността на запарките е средна, при променливо плато на вкус и интензитет. Препоръчваме температура на водата в термоса не повече от 65-70 градуса.
Заключение
Често оставаме привързани към това или онова в живота, а така също и към това, което пием, хапваме и т.н. Независимо каква йерба обичате, то приканваме ви да опитате тази. Не винаги преживяването е в това да е ПОВЕЧЕ. Тук е обратно, както казват в гурме кухнята "ключът е да махаш, не да добавяш".
Опаковка: 500г.
Отлежаване: 24 месеца
Опушване: без
Тероар: Molinos de La Plata