Какво Да и какво да Не правим - съвети за всеки матеро
7 януари 2023
Какво ДА правим
- Дайте си време за вашата почивка с мате.
- Ако пиете с друг човек или в кръг, приветствайте ги подобаващо. Мате е пространство на споделяне и общуване.
- Приготвяйте водата с температура до 70°, максимум 75°.
- Ползвайте вода с неутрално pH и ниска минерализация и, по възможност, избягвайте нефилтрирана чешмяна вода.
- В зависимост от фракцията, пълнете кратунката 1/2 до 2/3 от обема й.
- Винаги структурирайте йербата чрез раздрусване на кратунката с гърлото надолу.
- Построявайте йербата винаги на 45° в едната страна, имитирайки планина, по начин, формиращ две полукълба, погледнато отгоре - пълно и пусто.
- Винаги събуждайте йербата с хладка вода при първата заливка.
- Отдайте на земята (изплюйте) първата кратунка, следвайки принципа “Откъдето дошло - там отишло”, а и защото първата заливка не е с оптималната температура.
- Ако пиете с приятел или в кръг, винаги поднасяйте кратунката с мундщука към човека, приветствайте го.
- Движете кратунката по часовниковата стрелка и съблюдавайте този ред на подаване сред пиещите. Така не прекъсваме и не пресичаме никъде нишката на живота.
- Дръжте кратунката близо до сърцето си, а именно в лявата ръка.
- Пийте докрай настойката, докато не чуете три-четири звучни сърбания, уверявайки се, че течността е приключила.
- На всяка запарка заливайте по мъничко от сухата фракция, така че да обновявате силата на мате.
- Когато приключите да пиете, почистете калабасата от йербата, изплакнете с вода и оставете да съхне.
- Почиствайте мундщука си на всеки два месеца чрез изваряване за 10-15 минути във вода с лъжица сол и последващо почистване с четчица.
Какво да НЕ правим
- Не правете мате, когато нямате време и спокойствие.
- Не приготвяйте по-топла от 70° вода в термоса си.
- Не пълнете кратунката с повече от 2/3 йерба.
- Веднъж построен и поставен, не местете мундщука, освен ако не се налага препостройка.
- Когато доливате вода, не заливайте сухата половина на запарката.
- “Мате не е микрофон” - ако споделяте кратунката с други хора, не ги карайте да чакат твърде дълго своя ред.
- Когато пиете с приятел или в кръг, не оставяйте кратунката пред човека - подавайте я в ръка. И така я връщайте.
- Веднъж приготвено, пийте мате докрай, докато има сила или докато ви се пие и не оставяйте кратунката с йерба да престои накисната. Не я обновявайте отново след часове.
- Не използвайте препарати при почистването на аксесоарите за мате - само вода.
За друга информация, не се колебайте да ни позвъните или пишете.
Йерба мате, кафе и зелен чай - прилики и отлики22 октомври 2024
Говорейки за йерба, кафе и зелен чай, от най-голямо значение е съдържанието на алкалоиди - това са биоактивни съединения с важна роля за въздействието на напитката върху фокуса на вниманието и човешкото здраве.
прочети ощеЙерба мате и спорт18 август 2024
Йерба мате набира все по-голяма популярност сред спортистите по целия свят. Известно със своите ободряващи и здравословни свойства, мате предоставя уникална комбинация от енергия, концентрация и възстановяване, които са от съществено значение за постигането на високи резултати в спорта.
прочети ощеYerbamate.bg в предаването "Видимо и Невидимо" с д-р Нав - част 27 май 2022
Видео от предаването Видимо и Невидимо с д-р Иван Владимиров - Нав
прочети ощеНаръчник за начинаещи и напреднали22 април 2022
Наръчник за начинаещи и напреднали. Или как да започнем да пием мате и как да се ориентираме в необятния му свят.
прочети ощеYerbamate.bg в предаването "Видимо и Невидимо" - част 121 април 2022
Видео от предаването "Видимо и Невидимо" с д-р Иван Владимиров - Нав
прочети ощеКакво е Yaupon27 октомври 2018
Yaupon – или забравеното северно американско дърво. Векове наред местните северно американски племена са знаели, че много от нас (европейците) тъкмо сега започват да се учат. Yaupon е много повече от източник на красиви червеникави плодчета и коледна украса.
прочети ощеYerbamate.bg в „Уикенд на Промяната“7 юни 2016
Искате да научите какво е Йерба Мате, как се приготвя, пие и поднася? Чували сте какво е Мате ритуал и искате да участвате в него? Интересува ви защо наричат пиенето на Мате – Споделяне и има ли нещо отвъд всичко това? Отговорите на тези въпроси ще опитаме да потърсим заедно в това кратко пътешествие в света на Мате. Ще опитаме да се докоснем отвъд онова което не сме способни да облечем в думи, до частицата споделено преживяване, прекрачваща думите.
прочети ощеМате събиране – Мате кръг5 май 2016
Какво е Йерба Мате? Как се приготвя? Защо точно Мате и притежава ли то силата да помага в общуването и разбирането на нас самите и човека до нас? Отговорите на тези въпроси ще опитаме да потърсим заедно в това кратко пътешествие в света на споделянето чрез Мате. Ще опитаме да се докоснем отвъд онова което не сме способни да облечем в думи, до частицата споделено преживяване, прекрачваща думите.
прочети ощеМате събиране – Мате Кръг29 февруари 2016
Yerbamate.bg и Meta Mate, Berlin имат удоволствието да ви поканят на Уникално Мате събитие, което ще се проведе на 12 март 2016г. с любезното домакинство на Споделено пространство ArtGround Centre.
прочети ощеМате събиране – Мате кръг9 февруари 2016
Yerbamate.bg има удоволствието да ви покани на първото за 2016г. Мате събитие, което ще се проведе на 21 февруари 2016г. с любезното домакинство и по покана на Santosha Yoga Studio, Sofia.
прочети ощеYerbamate.bg в „На Кафе“4 февруари 2016
Гледайте участието ни в сутрешното предаване "На кафе" по Нова телевизия
прочети ощеМате Церемония27 ноември 2015
Здравейте приятели, Ако желаете да се запознаете от близо с културата и ритуала на Мате, да научите тънкостите при различните подходи и способи за приготвяне или пък, искате да почерпите опит в по-широк или тесен приятелски кръг, то с нас бихте могли да споделите своето пътешествие в необятния свят на Мате.
прочети ощеВода за Мате9 септември 2015
Отпивали ли сте от calabaza с Мате, приготвена с позната ви марка и вкус йерба и казвали ли сте си, че това е невероятно Мате? А задавали ли сте си въпроса – как и защо се е получило толкова добре?
прочети ощеКратки ползи и факти относно Йерба Мате4 август 2015
През 2002г. в САЩ е проведено изследване относно йерба мате и неговото качество да инхибира in-vitro ензима Моноаминооксидаза (МАО). В изследването се казва, че йерба мате инхибира МАО в 40-50% и поддържа твърдението, че може да е от полза при различни смущения като:
прочети ощеТермо чаша Meta Mate 2in126 юни 2015
(употреба и рецепти) 1. Класическо Аржентинско или Бразилско Chimarrão мате 2. Мате Tererê 3. Китайски чай 4. Китайски чай (свободно плуващ) 5. Класически чай
прочети ощеМате събиране – Мате Кръг19 юни 2015
Yerbamate.bg има удоволствието да ви покани на поредното за годината Мате събитие, което ще се проведе на 02 юли 2015г. с любезното домакинство на Grindhouse Skate club, Sofia.
прочети ощеМате събиране – Мате кръг6 април 2015
Yerbamate.bg има удоволствието да ви покани на поредното за годината Мате събитие, което ще се проведе на 18 април 2015г. с любезното домакинство на Чаена къща Teahouse.
прочети ощеКак да приготвим хубаво Мате14 януари 2015
Ние от Yerbamate.bg препоръчваме използването на хубава, ниско минерализирана изворна вода. Повечето минерални води са с висока минерализация, съответно специфичен добавен вкус от съдържащите се съставки. Ако имате възможност да приготвяте Мате с изворна планинска вода, от това по-добър подход няма. Чешмяната вода не е за предпочитане, поради високото съдържание на тежки метали (хлор, флор и др.). Вода с такова съдържание налята в calabaza, „убива“ Мате и неутрализира ползотворните му качества и съставки.
прочети ощеКак да излекуваме мухлясала calabaza (кратунка) за Мате12 декември 2014
Често срещано е при подготвяне на нова calabaza или просто от неправилното ѝ съхранение/изсушаване да потъмнее, дори и да мухляса. Независимо колко стресиращо би могло да бъде това, особено за начинаещия, то не трябва да ви отблъсква, защото решение има. В следващите 5 стъпки ще ви запознаем какво следва да направите, в случай че и вие имате подобен проблем.
прочети ощеКак да подготвим calabaza (кратунката) за първо пиене на Мате11 декември 2014
Преди първото заваряване на Мате, независимо изработена от тиква или дървена, кратунката е необходимо да се третира по специфичен начин. Добре проведена подготовка, съобразно следващите инструкции гарантира дълъг живот и трайност на calabaza. Намалява значително опасността от последващо „боледуване”, мухлясване или зеленясване. Спомага също и за оптималното разкриване на вкуса и аромата на отварата, без риск от добавени и нежелани миризми.
прочети ощеАксесоари, инвентар и принадлежности за пиене на Мате11 декември 2014
В настоящата статия ще направим обзор от какво се нуждаем за приготвяне на едно чудесно Мате, а именно: Йерба Мате (Yerba Mate); Кратунка (calabaza); Мундщук (bombilla); Термос; Други.
прочети ощеБезплатна доставка8 декември 2014
Здравейте приятели, по случай настъпващите Коледни и Новогодишни празници, до 10 януари 2015г. всички ваши поръчки ще бъдат обработвани и доставяни безплатно. … Благодарим за споделянето и доверието. Желаем ви усмихната и година по сърце.
прочети ощеКакво е и какво не е Йерба Мате (Yerba Mate)15 ноември 2014
Аржентински, парагвайски или пък билков чай, стимулант, напитка или растение на силата, антиоксидант и т.н. Какво всъщност е Мате? Едва ли бихме могли да ограничим Мате единствено и само до тези понятия. То е всичко това и отвъд, онова което не сме способни да облечем в думи, частицата споделено преживяване прекрачваща думите.
прочети ощеДобре дошли в Йерба Мате България!27 август 2014
Добре дошли в Yerbamate.bg! В нашия онлайн магазин ще имате възможност не само да се сдобиете с най-доброто мате в България, но и да прочетете ревюта за различните сортове, да се запознаете отблизо с културата на йерба мате.
прочети още