Какво Да и какво да Не правим - съвети за всеки матеро

7 януари 2023
Какво Да и какво да Не правим - съвети за всеки матеро
В тази статия сме се постарали да обобщим накои от основните принципи на взаимодействие с йерба - от подготовката, през пиенето и споделянето, до грижата за аксесоарите. Всяка точка е основана на нашето виждане и опит с мате и е по-скоро препоръка. Надяваме се тук да откриете нещичко, което да допълни и направи по-пълно
вашето мате пътешествие.

 

 

Какво ДА правим

 

 • Дайте си време за вашата почивка с мате.

 • Ако пиете с друг човек или в кръг, приветствайте ги подобаващо. Мате е пространство на споделяне и общуване.

 • Приготвяйте водата с температура до 70°, максимум 75°.

 • Ползвайте вода с неутрално pH и ниска минерализация и, по възможност, избягвайте нефилтрирана чешмяна вода.

 • В зависимост от фракцията, пълнете кратунката 1/2 до 2/3 от обема й.

 • Винаги структурирайте йербата чрез раздрусване на кратунката с гърлото надолу.

 • Построявайте йербата винаги на 45° в едната страна, имитирайки планина, по начин, формиращ две полукълба, погледнато отгоре - пълно и пусто.

 • Винаги събуждайте йербата с хладка вода при първата заливка.

 • Отдайте на земята (изплюйте) първата кратунка, следвайки принципа “Откъдето дошло - там отишло”, а и защото първата заливка не е с оптималната температура.

 • Ако пиете с приятел или в кръг, винаги поднасяйте кратунката с мундщука към човека, приветствайте го.

 • Движете кратунката по часовниковата стрелка и съблюдавайте този ред на подаване сред пиещите. Така не прекъсваме и не пресичаме никъде нишката на живота.

 • Дръжте кратунката близо до сърцето си, а именно в лявата ръка.

 • Пийте докрай настойката, докато не чуете три-четири звучни сърбания, уверявайки се, че течността е приключила.

 • На всяка запарка заливайте по мъничко от сухата фракция, така че да обновявате силата на мате.

 • Когато приключите да пиете, почистете калабасата от йербата, изплакнете с вода и оставете да съхне.

 • Почиствайте мундщука си на всеки два месеца чрез изваряване за 10-15 минути във вода с лъжица сол и последващо почистване с четчица.

 

Какво да НЕ правим

 

 • Не правете мате, когато нямате време и спокойствие.

 • Не приготвяйте по-топла от 70° вода в термоса си.

 • Не пълнете кратунката с повече от 2/3 йерба.

 • Веднъж построен и поставен, не местете мундщука, освен ако не се налага препостройка.

 • Когато доливате вода, не заливайте сухата половина на запарката.

 • “Мате не е микрофон” - ако споделяте кратунката с други хора, не ги карайте да чакат твърде дълго своя ред.

 • Когато пиете с приятел или в кръг, не оставяйте кратунката пред човека - подавайте я в ръка. И така я връщайте.

 • Веднъж приготвено, пийте мате докрай, докато има сила или докато ви се пие и не оставяйте кратунката с йерба да престои накисната. Не я обновявайте отново след часове.

 • Не използвайте препарати при почистването на аксесоарите за мате - само вода.

 

За друга информация, не се колебайте да ни позвъните или пишете.


Yerbamate.bg в предаването "Видимо и Невидимо" с д-р Нав - част 27 май 2022

Видео от предаването Видимо и Невидимо с д-р Иван Владимиров - Нав

прочети още
Наръчник за начинаещи и напреднали22 април 2022

Наръчник за начинаещи и напреднали. Или как да започнем да пием мате и как да се ориентираме в необятния му свят.

прочети още
Yerbamate.bg в предаването "Видимо и Невидимо" - част 121 април 2022

Видео от предаването "Видимо и Невидимо" с д-р Иван Владимиров - Нав

прочети още
Какво е Yaupon27 октомври 2018

Yaupon – или забравеното северно американско дърво. Векове наред местните северно американски племена са знаели, че много от нас (европейците) тъкмо сега започват да се учат. Yaupon е много повече от източник на красиви червеникави плодчета и коледна украса.

прочети още
Yerbamate.bg в „Уикенд на Промяната“7 юни 2016

Искате да научите какво е Йерба Мате, как се приготвя, пие и поднася? Чували сте какво е Мате ритуал и искате да участвате в него? Интересува ви защо наричат пиенето на Мате – Споделяне и има ли нещо отвъд всичко това? Отговорите на тези въпроси ще опитаме да потърсим заедно в това кратко пътешествие в света на Мате. Ще опитаме да се докоснем отвъд онова което не сме способни да облечем в думи, до частицата споделено преживяване, прекрачваща думите.

прочети още
Мате събиране – Мате кръг5 май 2016

Какво е Йерба Мате? Как се приготвя? Защо точно Мате и притежава ли то силата да помага в общуването и разбирането на нас самите и човека до нас? Отговорите на тези въпроси ще опитаме да потърсим заедно в това кратко пътешествие в света на споделянето чрез Мате. Ще опитаме да се докоснем отвъд онова което не сме способни да облечем в думи, до частицата споделено преживяване, прекрачваща думите.

прочети още
Мате събиране – Мате Кръг29 февруари 2016

Yerbamate.bg и Meta Mate, Berlin имат удоволствието да ви поканят на Уникално Мате събитие, което ще се проведе на 12 март 2016г. с любезното домакинство на Споделено пространство ArtGround Centre.

прочети още
Мате събиране – Мате кръг9 февруари 2016

Yerbamate.bg има удоволствието да ви покани на първото за 2016г. Мате събитие, което ще се проведе на 21 февруари 2016г. с любезното домакинство и по покана на Santosha Yoga Studio, Sofia.

прочети още
Yerbamate.bg в „На Кафе“4 февруари 2016

Гледайте участието ни в сутрешното предаване "На кафе" по Нова телевизия

прочети още
Мате Церемония27 ноември 2015

Здравейте приятели, Ако желаете да се запознаете от близо с културата и ритуала на Мате, да научите тънкостите при различните подходи и способи за приготвяне или пък, искате да почерпите опит в по-широк или тесен приятелски кръг, то с нас бихте могли да споделите своето пътешествие в необятния свят на Мате.

прочети още
Вода за Мате9 септември 2015

Отпивали ли сте от calabaza с Мате, приготвена с позната ви марка и вкус йерба и казвали ли сте си, че това е невероятно Мате? А задавали ли сте си въпроса – как и защо се е получило толкова добре?

прочети още
Кратки ползи и факти относно Йерба Мате4 август 2015

През 2002г. в САЩ е проведено изследване относно йерба мате и неговото качество да инхибира in-vitro ензима Моноаминооксидаза (МАО). В изследването се казва, че йерба мате инхибира МАО в 40-50% и поддържа твърдението, че може да е от полза при различни смущения като:

прочети още
Термо чаша Meta Mate 2in126 юни 2015

(употреба и рецепти) 1. Класическо Аржентинско или Бразилско Chimarrão мате 2. Мате Tererê 3. Китайски чай 4. Китайски чай (свободно плуващ) 5. Класически чай

прочети още
Мате събиране – Мате Кръг19 юни 2015

Yerbamate.bg има удоволствието да ви покани на поредното за годината Мате събитие, което ще се проведе на 02 юли 2015г. с любезното домакинство на Grindhouse Skate club, Sofia.

прочети още
Мате събиране – Мате кръг6 април 2015

Yerbamate.bg има удоволствието да ви покани на поредното за годината Мате събитие, което ще се проведе на 18 април 2015г. с любезното домакинство на Чаена къща Teahouse.

прочети още
Как да приготвим хубаво Мате14 януари 2015

Ние от Yerbamate.bg препоръчваме използването на хубава, ниско минерализирана изворна вода. Повечето минерални води са с висока минерализация, съответно специфичен добавен вкус от съдържащите се съставки. Ако имате възможност да приготвяте Мате с изворна планинска вода, от това по-добър подход няма. Чешмяната вода не е за предпочитане, поради високото съдържание на тежки метали (хлор, флор и др.). Вода с такова съдържание налята в calabaza, „убива“ Мате и неутрализира ползотворните му качества и съставки.

прочети още
Как да излекуваме мухлясала calabaza (кратунка) за Мате12 декември 2014

Често срещано е при подготвяне на нова calabaza или просто от неправилното ѝ съхранение/изсушаване да потъмнее, дори и да мухляса. Независимо колко стресиращо би могло да бъде това, особено за начинаещия, то не трябва да ви отблъсква, защото решение има. В следващите 5 стъпки ще ви запознаем какво следва да направите, в случай че и вие имате подобен проблем.

прочети още
Как да подготвим calabaza (кратунката) за първо пиене на Мате11 декември 2014

Преди първото заваряване на Мате, независимо изработена от тиква или дървена, кратунката е необходимо да се третира по специфичен начин. Добре проведена подготовка, съобразно следващите инструкции гарантира дълъг живот и трайност на calabaza. Намалява значително опасността от последващо „боледуване”, мухлясване или зеленясване. Спомага също и за оптималното разкриване на вкуса и аромата на отварата, без риск от добавени и нежелани миризми.

прочети още
Аксесоари, инвентар и принадлежности за пиене на Мате11 декември 2014

В настоящата статия ще направим обзор от какво се нуждаем за приготвяне на едно чудесно Мате, а именно:           Йерба Мате (Yerba Mate);           Кратунка (calabaza);           Мундщук (bombilla);           Термос;           Други.

прочети още
Безплатна доставка8 декември 2014

Здравейте приятели, по случай настъпващите Коледни и Новогодишни празници, до 10 януари 2015г. всички ваши поръчки ще бъдат обработвани и доставяни безплатно. … Благодарим за споделянето и доверието. Желаем ви усмихната и година по сърце.

прочети още
Какво е и какво не е Йерба Мате (Yerba Mate)15 ноември 2014

Аржентински, парагвайски или пък билков чай, стимулант, напитка или растение на силата, антиоксидант и т.н. Какво всъщност е Мате? Едва ли бихме могли да ограничим Мате единствено и само до тези понятия. То е всичко това и отвъд, онова което не сме способни да облечем в думи, частицата споделено преживяване прекрачваща думите.

прочети още
Добре дошли в Йерба Мате България!27 август 2014

Добре дошли в Yerbamate.bg! В нашия онлайн магазин ще имате възможност не само да се сдобиете с най-доброто мате в България, но и да прочетете ревюта за различните сортове, да се запознаете отблизо с културата на йерба мате.

прочети още