Harpia Craft & Aged

  • Марка: Meta Mate
  • Кат. номер:
Цена: 33,00 лв.
+ -
Моля, изберете:

Harpia Craft & Aged или поредното дръзване за различно, за устойчиво движение в изследване и намиране. И тук Meta Mate правят крачка към следващото ниво, стил или каквото друго ви хрумне. А именно: дива, занаятчийска йерба и първата с отлежаване. Да и тук бихме казали, че това е йерба в свой собствен клас. Просто няма с какво да я сравните. В допълнение към вече легендарните шест, седем реколти на дива и свежа йерба, събрани по пълнолуние, сега имаме трепета от една нова и реализирана идея.

Както не веднъж сме писали и представяли, продуктите на Meta Mate и особено занаятчийските, диви, едро нарязани и събрани в луната преди зимата са изживяване, което никое друго мате не предлага. Или поне не по този начин. Именно начин, защото тази йерба е способна да промени трайно начина ви на възприемане на вкус, свят и вътрешен мир. Считаме, че това е пример за единство с и в най-висока степен запазване Духа и Есенцията на мате. Пример за изключителен резултат от уважение към корена и природата и в най-добър съюз с човешко отношение и работа.

Заповядайте!

 

Фракция

Едро нарязана листна маса с умерено съдържание на клонки. Последните са нарязани на малки парченца и изчезват визуално сред листата. Съдържанието на прах е изключително ниско, но ще го различите на дланта ви при хомогенизирането в кратунката. Въпреки отлежаването, цветът е със запазени зеленикаво-маслинени тонове с белезникаво-бежови отенъци. Веднага щом отворите пакета ще ви направи впечатление нетипичната и несравнима с никое друго мате фракция, цвят и аромат...

 

Аромат

Мек първи досег разкриващ деликатен нос на землисти аромати, гъби, джунгла след дъжд и стар гардероб. Фини цитрусови нотки надзъртат на второ вдишване. При запарките ароматът се трансформира към повече опушени тонове, гъби и сушено месо.

 

Вкус и тяло

Характерен и неподражаем, съчетаващ мощта на джунглата, но в далеч по-рафиниран от свежите йерби формат в комбинация с елементи на мокра земя, гъби и разстилащ се през дъжда дим. Това е йерба, която в пълна степен запазва автентичен Caapi Дух, пренесен от дивораслите дървета, през пещта за опушване (barbaqua) в кратунката мате. Вкусът бихме го определили и като зрял, хармоничен и доминиран от дървесни и земни елементи. Димните нотки и печивата се разкриват след първите 2-3 запарки и не са натрапчиви, а в допълнение. И въпреки изброените и потенциалните сходства, които бихте намерили с аржентинска или парагвайска йерба обръщаме внимание че Harpia Craft & Aged няма нищо общо с тези стилове. Да, отлежаването е сходно, но изходната суровина не.

Част от уникалните характеристики и веднага разпознаваема разлика спрямо всяко друго мате обаче остава ниската, дори на моменти липсваща киселинност и умерена горчивина. Това се дължи на природата и естеството на листата и растежа им. Отново имаме удоволствието да отпием мате от диворасли дървета от териториите на сем. Gehm в Южна Бразилия, Sede Nova. Листата са събрани при първото им заскрежаване и в много висока степен това е предпоставка за изключителен краен резултат, притежаващ балансирани танини и умерено ниво на кофеин.

Тялото на Harpia Craft & Aged е с висока и характерна плътност. Считаме, че дори би могла да се окаже прекалено специфична за някои вкусове. Силата й се разкрива постепенно в запарките, но още с първата стартирате от много висока интензивност и ниво. Продължителността на запарките е дълга при променящи се вкус и въздействие. С напредването на запарките плътността се увеличава и на преден план излизат гъби, а в послевкуса ще усетите челядинки.

 

Заключение

Meta Mate е пример и пионер във възраждането на семейните производства и запазване на старите традиции. И с тази йерба те отново поставят еталон в отношението и постигнатото. Harpia Craft & Aged е не просто йерба, това е следващата крачка към новото, помнейки предходното. Тя е първата йерба с отлежаване създавана под марката и е: дива, занаятчийска и отлежала.

Винаги горещо сме подкрепяли и насърчавали реализирането начинанията на марката и за нас е радост, че можем отново да споделим това ново начало. То е своеобразно съзидателно усилие на всички по веригата: производител, потребител, любител или дори само четящ тези редове.

 

Отлежаване: 18 месеца

Опушване: да

Опаковка: 1 х 500г. мек, хартиен пакет

Производство: занаятчийски продукт на сем. Gehm

 

Mate harvestingКатерене и рязане на Мате дървета.
Mate branches on the sunrise.Вече нарязаните мате клонки по изгрев.
It was time to separte the leaves from the branches (with knife or hand) and load them onto the truck.Разделяне на листата от клонките посредством нож.
Driving the morning’s harvest in for sapeco.
На път за огъня.
 
The crackling of the leaves intermingled with the rythmic rotation of the wheel as sparks as leaves exploded in this intermediatry Sapeco process of Opening the Eyes.
Разпукването на листата в съчетание с ритмично въртене на колелото довежда до завършване процеса наречен Sapeco или Отваряне на очите.
 
The first batch of leaves were then layered onto the racks of the barbaqua to dry (with heat travelling through the hole at the bottom of the barbacua (this connected to a fireplace some meters outside the wooden structure.
Сушенето и опушването в barbaqua с ароматни дървета. Димът се вкарва през тунел в земята, от огън отдалечен на няколко метра от бараката.
 
Край на процеса на сушене и опушване. Отваряна на Barbaqua.
 
"Мелницата"
 

Meta Mate е идея обединяваща и свързваща Мате пиещите с горите и занаятчиите произвеждащи Мате. Melody Moonshine Harvest May 2022 е отново доказателство именно за това. Без подкрепата, уважението и оценката на нашите клиенти, производители и семейства като Gehm не биха били в състояние да запазят наследството си.

Териториите на сем. Gehm в Южна Бразилия, Sede Nova.

 

Легендите разказват за старите времена, тогава когато жътвите са се правели единствено и само на Пълна Луна. В периода от годината, когато дърветата са с най-високо самоосъзнаване, а чистотата на въздуха най-висока.

Характеристики
Характеристики
Грамаж
500 гр., 250 гр.
Ново
Ново