Isondu Organica

  • Марка: Isondu
  • Кат. номер: 3603
Цена: 32,00 лв.
+ -
Моля, изберете:

Isondu Organica е класическа аржентинска йерба, направена по старите занаятчийски способи и с изключително внимание към детайла. Не случайно името на марката е взаимствано от старата guarani дума за светулка. Или както казват старите поверия: създание указващо посоката и живеещо единствено на места с жива и чиста енергия.

 

Фракция

Ако има йерба, която отговаря на критерия за аржентинска фракция от най-високо ниво, то със сигурност една от тях е тази. Просто чудесен баланс между листна маса със средна едрина на начупване, средно-едри клонки и ниско количество прахообразна част. Цветът му е бледа маслина с жълтеникаво-кафяви оттенъци. Считаме, че едрината е идеална както за начинаещи, така и за "заклети" materos и ценители единствено на най-високото качество.

 

Аромат

Още щом хванете в ръка пакета и без да го отваряте ще усетите характерния аромат на печива, билки и суха земя. При повторно вдишане ще намерите лека мента, цитруси и далечен, ароматен огън. Ако се съсредоточите обаче, ще изнамерите и кедрови и кипарисови клонки.

Isondu Organica е неопушвана йерба и това личи още на нос. Сушено е на поточна лента с топъл въздух, подгрян от горенето на дървен чипс. Това е най-разпространения в Аржентина метод и се нарича barbacua de cinta.

 

Вкус и тяло

Вкусът бихме определили като класически с подчертана чистота и хармония. И макар дефинициите да са полезни, но и не чак толкоз, то с основание бихте се запитали какво точно е класически. В света на мате класически аржентински е вкус характеризиращ се с: тост, печива, землисти нотки и фини билки. Тях намираме и в тази превъзходна йерба. Към вкусовата картината обаче, добавяме и нежна манатарка и малц. Киселиността е много добре хармонираща и не се натрапва. Тя нежно връща преглъщането на небцето след отпиване, толкова колкото е нужно за да пожелаете следваща глътка. Горчивината и танините се представят по същия начин, умерени и кадифени.

Първите запарки са средно интензивни, но не груби, а кадифени. След 4-5та запарка вкусът става кремообразен и хармоничен, с равно и продължително плато.

Тялото е средно, до средно-интензивно. Запарките са със средна до висока продължителност с две характерни части - до 4-6та запарка и след нея.

 

Въздействие

Считаме, че това е мате което притежава по-скоро успокояващо и подпомагащо съзерцанието действие. Макар плътността му, то няма да ви "ритне". Напротив, би било верен и игрив спътник.

 

Заключение

Isondu Organica е еталон за йерба от най-висок клас с акцент върху чистотата на продукта и яснотата на въздействието. Изключителен баланс, плътно тяло, комплексен аромат и богат вкус. Не само сертифициран продукт, но цялостно органик производство,  следващо старите занаятчийски традиции.

Препоръчваме опитването му, както и на другите продукти на марката Isondu Barbacua и Isondu Tradicional.

 

Отлежаване в продължение на 24 месеца.

 

Неопушвано!

Биоразградима опаковка!

Isondu е малък производител ситуиран в провинция Misiones, североизточна Аржентина, където често наричат територията Земя на зеленото злато. Основана е от европейски имигранти и агрономи отдадени на идеята за възстановяване на традиционния метод на производство чрез опушване, познат като barbacua.

Характеристики
Характеристики
Грамаж
500 гр.