Isondu Tradicional е класическа аржентинска йерба, направена по старите занаятчийски способи и с изключително внимание към детайла. Не случайно името на марката е взаимствано от старата guarani дума за светулка.
Фракция
Великолепен баланс между листна маса със средна едрина на начупване, сравнително едри клонки и ниско количество прахообразна част. Цветът му е бледа маслина с жълтеникаво-кафяви оттенъци.
Аромат
Още щом хванете в ръка пакета и без да го отваряте ще усетите характерния аромат на печива, суха земя и кожа. При повторно вдишане ще намерите леки зелени нотки, печени ядки и изключително деликатен дим. Онова, което обаче е изненадващо и магично е едва доловимия дъх на хвойна.
Isondu Tradicional е неопушвана йерба и това личи още на нос. Сушено е на поточна лента с топъл въздух, подгрян от горенето на дървен чипс. Това е най-разпространения в Аржентина метод и се нарича barbacua de cinta.
Вкус и тяло
Вкусът е плътен и дълготраен. В началото се разкриват тост, тютюн и сушени гъби. Горчивината се чувства, но е много добре балансирана с леката свежест и киселинност. Пикантни конфитюрени нотки на послевкус и малц, който те кара да преглъщаш още и още. Все едно има неотпит петмез на езика. Първите запарки са мощни, но не груби, а кадифени. След 4-5та запарка вкусът става кремообразен и хармоничен, с равно и продължително плато.
Тялото е средно, до средно-интензивно. Запарките са със средна до висока продължителност с две характерни части - до 4-6та запарка и след нея.
Въздействие
Считаме, че това е мате което притежава по-скоро успокояващо и подпомагащо съзерцанието действие. Макар плътността му, то няма да ви "ритне". Напротив, би било верен и игрив спътник.
Заключение
Isondu Tradicional е йерба от най-висок клас. Изключителен баланс, плътно тяло, комплексен аромат и богат вкус. Не само сертифициран продукт, но цялостно органик производство, следващо старите занаятчийски традиции.
Препоръчваме опитването му, както и на другия продукт на марката Isondu Barbacua, независимо дали харесвате опушени фракции.
Отлежаване в продължение на 24 месеца.
Неопушвано!
Биоразградима опаковка!
Isondu е малък производител ситуиран в провинция Misiones, североизточна Аржентина, където често наричат територията Земя на зеленото злато. Основана е от европейски имигранти и агрономи отдадени на идеята за възстановяване на традиционния метод на производство чрез опушване, познат като barbacua.