Как да подготвим calabaza (кратунката) за първо пиене на Мате

11 декември 2014
Как да подготвим calabaza (кратунката) за първо пиене на Мате

Преди първото заваряване на Мате, независимо изработена от тиква или дървена, кратунката е необходимо да се третира по специфичен начин. Добре проведена подготовка, съобразно следващите инструкции гарантира дълъг живот и трайност на calabaza. Намалява значително опасността от последващо „боледуване”, мухлясване или зеленясване. Спомага също и за оптималното разкриване на вкуса и аромата на отварата, без риск от добавени и нежелани миризми. През време на подготовката, стените на съда абсорбират отварата и се разширяват, запечатвайки и предпазвайки го от последващи спуквания и течове. Видимите и микро пукнатини в естествения материал биват затворени, а кратунката придобива монолитност.

Подготовката служи също и за „запознаване” на йерба със съда. За сприятеляване на две сили и създаване на условия за съхранението и трансформирането им.

.

Настоящите инструкции са приложими за тиквени и дървени calabazas.

Продължителност на процедурата – 24 часа.

Подходящо време за изпълнение – нарастваща Луна, препоръчително на пълнолуние.

.

Стъпка 1: Проверяваме съда и по-специално тиквените, за наличие на сухи части от плода по вътрешността му и ги отстраняваме с помощта на малка лъжичка;

Стъпка 2: Изплакваме кратунката с хладка вода, така че да премахнем останалите частички от стъпка 1;

Стъпка 3: Напълваме с хладка вода и оставяме за 10 мин. да се накисне;

Стъпка 4: Изливаме водата и напълваме ½ до ¾ от обема с йерба мате. Нашият опит показва, че подходящи и за предпочитане са gaucho (без клонки) фракциите – Kraus Gaucho, Taragui Azul, Canarias, Del Cebador, Cruz de Malta и т.н. Те са по-ситни и притежават плътен вкус, който импрегнира стените значително по-интензивно. При употреба на gaucho фракция и поради по силното ѝ разширяване, напълвайте с нея ½ от обема на съда;

Стъпка 5: Заливаме тревата и пълним съда до ръба с предварително подгряна до максимум 70-80° С вода. Желателно изворна, а не чешмяна, с оглед досега на тежките съставки (хлор, флор, сулфити и т.н.) до вътрешността на calabaza. Последното важи и за подготовката и пиене на Мате. Доливаме, ако и колкото пъти е необходимо, тъй като съда и тревата ще абсорбират значително количество от водата;

Стъпка 6: Оставяме така приготвената calabaza в продължение на едно денонощие (24 часа)*. Ако е необходимо, доливаме през това време с вода подгряна отново до 70-80° С;

Стъпка 7: След изтичане на времето по стъпка 6, изхвърляме тревата и с палеца на ръката втриваме в продължение на няколко минути остатъците от тревата в стените на съда. По този начин доимпрегнираме и способстваме отстраняването на меките и „лигави” части от стените на съда до достигане на здрава и твърда повърхност. Ако е необходимо, можем да доизстържем останалите фибри от стените с помощта на малка лъжичка;

Стъпка 8: Оставяме calabaza в продължение на 1-3 дни до пълното ѝ изсушаване. Ако са проведени стриктно стъпки 1-7, то бихте могли директно да пиете от нея и да я изсушите по-късно.

.

*След изтичане на 12 часа бихте могли да смените тревата в кратунката, без да я миете или плакнете и да повторите стъпки 4-6 до пълното завършване на цикъла от 24 часа. Така ще заредите свежа и „силна” трева в двете 12 часови половини. Ние от Yerbamate.bg оставяме кратунките да престоят за 24 часа без подмяна на тревата;

**Въпреки, че някои materos препоръчват по-дългото престояване на кратуната за 48 – 72 часа, ние съветваме да бъдете внимателни и първата подготовка да е за не повече от 24. Дългото престояване би могло да е фатално за кратуната, доколкото тревата би могла да започне начален стадий на ферментация и мухлясване;

***Не се тревожете, ако по време на така описаната процедура или в първите заварявания кратунката просълзява от стените. Не забравяйте, че това е натурален продукт.

Приятно пиене!


Какво Да и какво да Не правим - съвети за всеки матеро7 януари 2023

Oсновни принципи на взаимодействие с йербата - от подготовката, през споделянето, и до грижата за аксесоарите.

прочети още
Yerbamate.bg в предаването "Видимо и Невидимо" с д-р Нав - част 27 май 2022

Видео от предаването Видимо и Невидимо с д-р Иван Владимиров - Нав

прочети още
Наръчник за начинаещи и напреднали22 април 2022

Наръчник за начинаещи и напреднали. Или как да започнем да пием мате и как да се ориентираме в необятния му свят.

прочети още
Yerbamate.bg в предаването "Видимо и Невидимо" - част 121 април 2022

Видео от предаването "Видимо и Невидимо" с д-р Иван Владимиров - Нав

прочети още
Какво е Yaupon27 октомври 2018

Yaupon – или забравеното северно американско дърво. Векове наред местните северно американски племена са знаели, че много от нас (европейците) тъкмо сега започват да се учат. Yaupon е много повече от източник на красиви червеникави плодчета и коледна украса.

прочети още
Yerbamate.bg в „Уикенд на Промяната“7 юни 2016

Искате да научите какво е Йерба Мате, как се приготвя, пие и поднася? Чували сте какво е Мате ритуал и искате да участвате в него? Интересува ви защо наричат пиенето на Мате – Споделяне и има ли нещо отвъд всичко това? Отговорите на тези въпроси ще опитаме да потърсим заедно в това кратко пътешествие в света на Мате. Ще опитаме да се докоснем отвъд онова което не сме способни да облечем в думи, до частицата споделено преживяване, прекрачваща думите.

прочети още
Мате събиране – Мате кръг5 май 2016

Какво е Йерба Мате? Как се приготвя? Защо точно Мате и притежава ли то силата да помага в общуването и разбирането на нас самите и човека до нас? Отговорите на тези въпроси ще опитаме да потърсим заедно в това кратко пътешествие в света на споделянето чрез Мате. Ще опитаме да се докоснем отвъд онова което не сме способни да облечем в думи, до частицата споделено преживяване, прекрачваща думите.

прочети още
Мате събиране – Мате Кръг29 февруари 2016

Yerbamate.bg и Meta Mate, Berlin имат удоволствието да ви поканят на Уникално Мате събитие, което ще се проведе на 12 март 2016г. с любезното домакинство на Споделено пространство ArtGround Centre.

прочети още
Мате събиране – Мате кръг9 февруари 2016

Yerbamate.bg има удоволствието да ви покани на първото за 2016г. Мате събитие, което ще се проведе на 21 февруари 2016г. с любезното домакинство и по покана на Santosha Yoga Studio, Sofia.

прочети още
Yerbamate.bg в „На Кафе“4 февруари 2016

Гледайте участието ни в сутрешното предаване "На кафе" по Нова телевизия

прочети още
Мате Церемония27 ноември 2015

Здравейте приятели, Ако желаете да се запознаете от близо с културата и ритуала на Мате, да научите тънкостите при различните подходи и способи за приготвяне или пък, искате да почерпите опит в по-широк или тесен приятелски кръг, то с нас бихте могли да споделите своето пътешествие в необятния свят на Мате.

прочети още
Вода за Мате9 септември 2015

Отпивали ли сте от calabaza с Мате, приготвена с позната ви марка и вкус йерба и казвали ли сте си, че това е невероятно Мате? А задавали ли сте си въпроса – как и защо се е получило толкова добре?

прочети още
Кратки ползи и факти относно Йерба Мате4 август 2015

През 2002г. в САЩ е проведено изследване относно йерба мате и неговото качество да инхибира in-vitro ензима Моноаминооксидаза (МАО). В изследването се казва, че йерба мате инхибира МАО в 40-50% и поддържа твърдението, че може да е от полза при различни смущения като:

прочети още
Термо чаша Meta Mate 2in126 юни 2015

(употреба и рецепти) 1. Класическо Аржентинско или Бразилско Chimarrão мате 2. Мате Tererê 3. Китайски чай 4. Китайски чай (свободно плуващ) 5. Класически чай

прочети още
Мате събиране – Мате Кръг19 юни 2015

Yerbamate.bg има удоволствието да ви покани на поредното за годината Мате събитие, което ще се проведе на 02 юли 2015г. с любезното домакинство на Grindhouse Skate club, Sofia.

прочети още
Мате събиране – Мате кръг6 април 2015

Yerbamate.bg има удоволствието да ви покани на поредното за годината Мате събитие, което ще се проведе на 18 април 2015г. с любезното домакинство на Чаена къща Teahouse.

прочети още
Как да приготвим хубаво Мате14 януари 2015

Ние от Yerbamate.bg препоръчваме използването на хубава, ниско минерализирана изворна вода. Повечето минерални води са с висока минерализация, съответно специфичен добавен вкус от съдържащите се съставки. Ако имате възможност да приготвяте Мате с изворна планинска вода, от това по-добър подход няма. Чешмяната вода не е за предпочитане, поради високото съдържание на тежки метали (хлор, флор и др.). Вода с такова съдържание налята в calabaza, „убива“ Мате и неутрализира ползотворните му качества и съставки.

прочети още
Как да излекуваме мухлясала calabaza (кратунка) за Мате12 декември 2014

Често срещано е при подготвяне на нова calabaza или просто от неправилното ѝ съхранение/изсушаване да потъмнее, дори и да мухляса. Независимо колко стресиращо би могло да бъде това, особено за начинаещия, то не трябва да ви отблъсква, защото решение има. В следващите 5 стъпки ще ви запознаем какво следва да направите, в случай че и вие имате подобен проблем.

прочети още
Аксесоари, инвентар и принадлежности за пиене на Мате11 декември 2014

В настоящата статия ще направим обзор от какво се нуждаем за приготвяне на едно чудесно Мате, а именно:           Йерба Мате (Yerba Mate);           Кратунка (calabaza);           Мундщук (bombilla);           Термос;           Други.

прочети още
Безплатна доставка8 декември 2014

Здравейте приятели, по случай настъпващите Коледни и Новогодишни празници, до 10 януари 2015г. всички ваши поръчки ще бъдат обработвани и доставяни безплатно. … Благодарим за споделянето и доверието. Желаем ви усмихната и година по сърце.

прочети още
Какво е и какво не е Йерба Мате (Yerba Mate)15 ноември 2014

Аржентински, парагвайски или пък билков чай, стимулант, напитка или растение на силата, антиоксидант и т.н. Какво всъщност е Мате? Едва ли бихме могли да ограничим Мате единствено и само до тези понятия. То е всичко това и отвъд, онова което не сме способни да облечем в думи, частицата споделено преживяване прекрачваща думите.

прочети още
Добре дошли в Йерба Мате България!27 август 2014

Добре дошли в Yerbamate.bg! В нашия онлайн магазин ще имате възможност не само да се сдобиете с най-доброто мате в България, но и да прочетете ревюта за различните сортове, да се запознаете отблизо с културата на йерба мате.

прочети още