Как да приготвим хубаво Мате

14 януари 2015
Как да приготвим хубаво Мате

 

Подготовка на водата за Мате.

Ние от Yerbamate.bg препоръчваме използването на хубава, ниско минерализирана изворна вода. Повечето минерални води са с висока минерализация, съответно специфичен добавен вкус от съдържащите се съставки. Ако имате възможност да приготвяте Мате с изворна планинска вода, от това по-добър подход няма. Чешмяната вода не е за предпочитане, поради високото съдържание на тежки метали (хлор, флор и др.). Вода с такова съдържание налята в calabaza, „убива“ Мате и неутрализира ползотворните му качества и съставки.

Независимо с какво и как подгрявате, трябва да се има предвид че подходящата температура на водата е между 60° и 80°. По-ниската не би могла да разкрие достатъчно силата и потенциала на Мате, а пък по-топлата ще го прегори още с първото заливане. Различните марки Мате търпят и различна температура. Вашите лични предпочитания също са от значение, едни materos предпочитат по-хладно Мате, сходно по температура дори с terrere, докато други го пият почти горещо. Експериментирайте и намерете своята температура и изживяване с Мате.

.

Стъпка 1: Напълваме calabaza с йерба мате около ½ до ¾ от обема ѝ. По-дребните фракции (gaucho) напълвайте около ½, докато класическите аржентински и дори парагвайски с клонки, около ⅔ или ¾. Идеята е, че фракциите само от листа набъбват повече след заливането им, за разлика от тези със съдържание на клонки. Преценката за това с колко точно йерба мате да напълните кратунката ще се изкристализира във времето, с натрупването на мате опит;

Стъпка 2: Закриваме с длан и обръщаме calabaza с гърлото надолу. Интензивно раздрусваме пълната calabaza нагоре надолу по вертикала. Целта е:

-   Да се създаде пространство за поставяне на bombilla;

-   Мате да се структирира като естествен филтър, отделяйки по-дребните и прахообразни фракции към долната длан (към гърлото). По такъв начин, връщайки calabaza в изходно положение, по-едрите частички остават от долната ѝ страна (дъното), предотвратявайки последващото запушване на bombilla;

-   Чрез дланите, да почустваме ритъма на йерба в тялото.

Стъпка 3: Връщаме calabaza в изходно положение ( с гърлото нагоре), като едновременно с това построяваме Мате под 45° наклон спрямо оста на calabaza и създаваме така наречената Мате планина. Пространството срещу нея, ¼ до ½ от обема на calabaza оставяме празно, в него ще наливаме водата за Мате. По време на тази подготовка, както и по време на последващите запарвания е важно да се запазва структурата на Мате планината;

Стъпка 4: По противоположната на Мате планината стена наливаме вода със стайна температура до заемане на ⅓ до ⅔ от свободния обем. Идеята е:

-   Да не „прегорим” и попарим йерба още с първото заливане, в случай че заливаме директно с топлата вода;

-   Да запазим всички хранителни и ползотворни съставки, предотвратявайки едновременно прекомерното отделяне на танини;

-   Да подготвим и темперираме постепенно Мате.

Изчакваме 1-2 мин. да се абсорбира хладката вода и доливаме с предварително подготвената до 60° – 80° вода. Напълваме, така че йерба с водата да заемат около ⅘ или ⅚ от обема на calabaza. Водата стичаме по стената на calabaza, не директно върху листната маса, така че да се просмуче в йерба отдолу нагоре.

Стъпка 5: Поставяме bombilla перпендикулярно на Мате планината, като предварително запушваме с палец накрайника му, предпазвайки го от запушване и навлизане на въздух. Най-добре, от гледна точка запазване структурата на Мате и филтрирането му е bombillaда бъде „промушена” под Мате планината, започвайки от противоположната стена. Независимо от това, в случай че е необходимо, не се колебайте да преместите bombilla или да уплътните йерба с нея. Не забравяйте обаче, че това се извършва единствено от човека приготвящ Мате.

Описаният по-горе способ е традиционен за поставяне на bombilla. В зависимост от вида и филтъра ѝ обаче, бихме могли да я позиционираме под или над планината.

.

Приятно пиене!


Какво Да и какво да Не правим - съвети за всеки матеро7 януари 2023

Oсновни принципи на взаимодействие с йербата - от подготовката, през споделянето, и до грижата за аксесоарите.

прочети още
Yerbamate.bg в предаването "Видимо и Невидимо" с д-р Нав - част 27 май 2022

Видео от предаването Видимо и Невидимо с д-р Иван Владимиров - Нав

прочети още
Наръчник за начинаещи и напреднали22 април 2022

Наръчник за начинаещи и напреднали. Или как да започнем да пием мате и как да се ориентираме в необятния му свят.

прочети още
Yerbamate.bg в предаването "Видимо и Невидимо" - част 121 април 2022

Видео от предаването "Видимо и Невидимо" с д-р Иван Владимиров - Нав

прочети още
Какво е Yaupon27 октомври 2018

Yaupon – или забравеното северно американско дърво. Векове наред местните северно американски племена са знаели, че много от нас (европейците) тъкмо сега започват да се учат. Yaupon е много повече от източник на красиви червеникави плодчета и коледна украса.

прочети още
Yerbamate.bg в „Уикенд на Промяната“7 юни 2016

Искате да научите какво е Йерба Мате, как се приготвя, пие и поднася? Чували сте какво е Мате ритуал и искате да участвате в него? Интересува ви защо наричат пиенето на Мате – Споделяне и има ли нещо отвъд всичко това? Отговорите на тези въпроси ще опитаме да потърсим заедно в това кратко пътешествие в света на Мате. Ще опитаме да се докоснем отвъд онова което не сме способни да облечем в думи, до частицата споделено преживяване, прекрачваща думите.

прочети още
Мате събиране – Мате кръг5 май 2016

Какво е Йерба Мате? Как се приготвя? Защо точно Мате и притежава ли то силата да помага в общуването и разбирането на нас самите и човека до нас? Отговорите на тези въпроси ще опитаме да потърсим заедно в това кратко пътешествие в света на споделянето чрез Мате. Ще опитаме да се докоснем отвъд онова което не сме способни да облечем в думи, до частицата споделено преживяване, прекрачваща думите.

прочети още
Мате събиране – Мате Кръг29 февруари 2016

Yerbamate.bg и Meta Mate, Berlin имат удоволствието да ви поканят на Уникално Мате събитие, което ще се проведе на 12 март 2016г. с любезното домакинство на Споделено пространство ArtGround Centre.

прочети още
Мате събиране – Мате кръг9 февруари 2016

Yerbamate.bg има удоволствието да ви покани на първото за 2016г. Мате събитие, което ще се проведе на 21 февруари 2016г. с любезното домакинство и по покана на Santosha Yoga Studio, Sofia.

прочети още
Yerbamate.bg в „На Кафе“4 февруари 2016

Гледайте участието ни в сутрешното предаване "На кафе" по Нова телевизия

прочети още
Мате Церемония27 ноември 2015

Здравейте приятели, Ако желаете да се запознаете от близо с културата и ритуала на Мате, да научите тънкостите при различните подходи и способи за приготвяне или пък, искате да почерпите опит в по-широк или тесен приятелски кръг, то с нас бихте могли да споделите своето пътешествие в необятния свят на Мате.

прочети още
Вода за Мате9 септември 2015

Отпивали ли сте от calabaza с Мате, приготвена с позната ви марка и вкус йерба и казвали ли сте си, че това е невероятно Мате? А задавали ли сте си въпроса – как и защо се е получило толкова добре?

прочети още
Кратки ползи и факти относно Йерба Мате4 август 2015

През 2002г. в САЩ е проведено изследване относно йерба мате и неговото качество да инхибира in-vitro ензима Моноаминооксидаза (МАО). В изследването се казва, че йерба мате инхибира МАО в 40-50% и поддържа твърдението, че може да е от полза при различни смущения като:

прочети още
Термо чаша Meta Mate 2in126 юни 2015

(употреба и рецепти) 1. Класическо Аржентинско или Бразилско Chimarrão мате 2. Мате Tererê 3. Китайски чай 4. Китайски чай (свободно плуващ) 5. Класически чай

прочети още
Мате събиране – Мате Кръг19 юни 2015

Yerbamate.bg има удоволствието да ви покани на поредното за годината Мате събитие, което ще се проведе на 02 юли 2015г. с любезното домакинство на Grindhouse Skate club, Sofia.

прочети още
Мате събиране – Мате кръг6 април 2015

Yerbamate.bg има удоволствието да ви покани на поредното за годината Мате събитие, което ще се проведе на 18 април 2015г. с любезното домакинство на Чаена къща Teahouse.

прочети още
Как да излекуваме мухлясала calabaza (кратунка) за Мате12 декември 2014

Често срещано е при подготвяне на нова calabaza или просто от неправилното ѝ съхранение/изсушаване да потъмнее, дори и да мухляса. Независимо колко стресиращо би могло да бъде това, особено за начинаещия, то не трябва да ви отблъсква, защото решение има. В следващите 5 стъпки ще ви запознаем какво следва да направите, в случай че и вие имате подобен проблем.

прочети още
Как да подготвим calabaza (кратунката) за първо пиене на Мате11 декември 2014

Преди първото заваряване на Мате, независимо изработена от тиква или дървена, кратунката е необходимо да се третира по специфичен начин. Добре проведена подготовка, съобразно следващите инструкции гарантира дълъг живот и трайност на calabaza. Намалява значително опасността от последващо „боледуване”, мухлясване или зеленясване. Спомага също и за оптималното разкриване на вкуса и аромата на отварата, без риск от добавени и нежелани миризми.

прочети още
Аксесоари, инвентар и принадлежности за пиене на Мате11 декември 2014

В настоящата статия ще направим обзор от какво се нуждаем за приготвяне на едно чудесно Мате, а именно:           Йерба Мате (Yerba Mate);           Кратунка (calabaza);           Мундщук (bombilla);           Термос;           Други.

прочети още
Безплатна доставка8 декември 2014

Здравейте приятели, по случай настъпващите Коледни и Новогодишни празници, до 10 януари 2015г. всички ваши поръчки ще бъдат обработвани и доставяни безплатно. … Благодарим за споделянето и доверието. Желаем ви усмихната и година по сърце.

прочети още
Какво е и какво не е Йерба Мате (Yerba Mate)15 ноември 2014

Аржентински, парагвайски или пък билков чай, стимулант, напитка или растение на силата, антиоксидант и т.н. Какво всъщност е Мате? Едва ли бихме могли да ограничим Мате единствено и само до тези понятия. То е всичко това и отвъд, онова което не сме способни да облечем в думи, частицата споделено преживяване прекрачваща думите.

прочети още
Добре дошли в Йерба Мате България!27 август 2014

Добре дошли в Yerbamate.bg! В нашия онлайн магазин ще имате възможност не само да се сдобиете с най-доброто мате в България, но и да прочетете ревюта за различните сортове, да се запознаете отблизо с културата на йерба мате.

прочети още