Какво е и какво не е Йерба Мате (Yerba Mate)

15 ноември 2014
Какво е и какво не е Йерба Мате (Yerba Mate)

Аржентински, парагвайски или пък билков чай, стимулант, напитка или растение на силата, антиоксидант и т.н. Какво всъщност е Мате?

Yerba_Mate_bg_sharing2

Едва ли бихме могли да ограничим Мате единствено и само до тези понятия. То е всичко това и отвъд, онова което не сме способни да облечем в думи, частицата споделено преживяване прекрачваща думите. Мате е преди всичко опит, магия, начин на живот и общуване, не само със себе си, но и сред кръга Мате пиещи. Проява на приятелство и откровеност, спирка в препускащото ни ежедневие, лишена от предразсъдъци и разстилаща покой отвъд покоя. Мате е гид в пътешествието към нас самите, към изначалното единение и към неподправеното желание за споделяне от сърце в сърце.

.

Ботаническа информация
Произход
Състав
Ползи

 

Кратка ботаническа информация


Yerba_mate_leaves_flowers_lista_cvetove

 

Yerba mate (ilex paraguariensis) е вечнозелено, средно по големина дърво от семейство Aquifoliaceae, виреещо и разпространено в дъждовните тропически гори на Аржентина, Бразилия, Парагвай и Уругвай. В естествени условия дървото достига 15 м., но при съвременното му култивиране височината бива ограничавана до 4-6 м. с оглед улесняване на беритбата. При възрастните растения стъблото е сивкаво на цвят и достига 20-25 см. в диаметър. Цъфти в бели цветове през месеците  Октомври – Декември, а плодовете му са елипсовидни, ярко червени, черни или жълти зрънца. Притежава сравнително твърди и жилави овални листа, назъбени по краищата, които заедно с по-младите и крехки клонки служат за изходна суровина в производството на напитката.

Въпреки, че растението е разпространено почти във всички южно американски държави, най-добре то вирее между 10 и 30 меридиан, при около 500 – 600 м.н.в., наличие на вода, високи температура и влажност и около 1500 мм годишна сума на валежите. До достигане на зрялост и първа „беритба” (обичайно през месеците Май – Юли) изминават 3-5 години от засаждането на семената. В зависимост от условията, полаганите грижи и дали е култивирано или не, дървото живее средно между 25-40 години.

.

 

Произход

До наши дни традицията на Yerba Mate достига благодарение на първите испански изследователи и заселници на Латинска Америка, които през 1537г. основават Asunción, Paraguay в териториите на местното племе Guarani. Същите изследователи документират, че местното население употребява отвара с изключително ободряващо и стимулиращо действие наречена от тях „Напитката на Боговете”, „Билката на Парагвай” или Yerba Mate. Изпитали благотворното му влияние, постепенно заселниците се приучават да пият Мате.

Guarani_Yerba_mate

До средата на 17в. то се превръща в основна земеделска култура и разменна единица, изместваща в някои територии дори традиционните какао и захар. Поречието на реките Rio de la Plata, Paraguay и Tebicuary, градовете Asunción, Maracayu и Villarrica се превръщат в основни центрове за производство и търговия с Мате.

През 17в. йезуитите, осъзнали ползата от употребата и в отговор на повишения интерес към Yerba Mate, започват да произвеждат и търгуват с него. Първоначално придържайки се към традиционния способ на производство (бране на листа и млади клонки директно от диво растящи в джунглата дървета), в средата на 17в. успяват за първи път в историята да култивират и отгледат Yerba Mate в изкуствена среда. Създават и плантации, които увеличават многократно производството и така йезуитските колонии се превръщат в един от основните производители и конкуренти на местните търговци. Независимо от това, методът не се асимилира от местните производители и дори след оттеглянето на йезуитите, до средата на 19в. Yerba Mate продължава да бъде произвеждано по традиционния способ.

В наши дни най-крупното производство на Yerba Mate е съсредоточено на териториите на североизточна Аржентина (Corrientes, Misiones, Formosa), югозападна Бразилия и Уругвай, югоизточна Боливия и части от Уругвай.

.

 

Състав

„Трудно е да се открие, в която и да е част на света растение сходно по хранителна стойност с Yerba Mate. Практически, то съдържа всички витамини необходими за поддържане на живота.”

Институт Пастьор и Парижката Научна общност, 1964г.

 

Yerba Mate притежава всички характеристики на чая и кафето и нито едно от техните негативни свойства… това е най-освежаващата напитка, без да оставя неприятни ефекти. Безценна е и при използване в болнични заведения. На Yerba Mate се дължи запазването на огромни части от южно американския континент от върлуващия алкохолизъм и аз считам, че не съществува по могъща подкрепа в постигане на въздържание в нашата страна от популяризирането на напитка доказала се сред милиони хора.”

Цитат от „Through South America`s Southland”, Rev. Dr. J. A. Zahm, C.S.C, Ph.D.

 

„Неизброими са ползите от тази напитка. В действителност, Yerba Mate е растението с най-висока хранителна стойност сред всички познати растения отглеждани на земята, сред всички зеленчуци които бихте могли да консумирате… изключително наситено на витамини, то не притежава „разтреперващия” ефект на  кафето, а е мощен стимулант подхранващ тялото на клетъчно ниво.”

Dr. Theresa Ramsey, Center for Natural Healing, Paradise Valley, Arizona

 

Благодарение на уникалната комбинация от активни съставки, Yerba Mate притежава способността едновременно да стимулира и релаксира тялото и да прояснява съзнанието. От шестте най-разпространени стимуланта: гуарана, кафе, какао, кола и чай, то се характеризира с най-балансирано, тонизиращо и подхранващо действие. Сравнено с кафето, Мате се отличава с деликатен и значително по-дълготраен ефект продължаващ през целия ден.

В дългия списък от биоактивни съставки, основно място заемат тези от семейството на ксантин алкалоидите (theobromine, theophylline и caffeine), сапонини*, в т.ч. и мате-сапонини и хлорогенна киселина. Палитрата е добавена от 24 витамина и минерала, както и от 15 аминокиселини и изобилие от антиоксиданти.

Както и зеления чай, Мате има същия успокоителен и охлаждащ ефект в резултат на наличния theophylline. Оставя същото чувство и състояние на еуфория, както при шоколада и суровото какао, заради theobromine и допълнително стимулира и „зарежда” с енергия, подобно на кафето и съдържащия се caffeine.


Витамини: A, B1, B2, Niacin (B3), B5, B complex, C, E, riboflavin

Минерали: Желязо, Калий, Калций, Магнезий, Манган, Селен, Фосфор, Цинк

Други: Антиоксиданти**, Инозитол, Каротен, Мастни киселини, Полифеноли***, Танини, Хлорофил, Флавеноли и 15 аминокиселини

*Сапонини – противовъзпалителни и имуностимулиращи съединения. Мате-сапонините са ефективно средство за намаляване на възпалителния процес в белите дробове, в резултат от тютюнопушене.

**Антиоксиданти – Caffeic acid, Caffeine, Chorogenic acid, Feruloylquinic acid, Kaempferol, Quercetin, Quinic acid, Rutin, Theobromine. Мате е с по-високи стойности на антиоксидантни съединения в сравнение с чая, подтискайки и свързвайки повече свободни радикали от зеления и черен чай взети заедно.

***Полифеноли – съединения изпълняващи ролята на антиоксиданти, предпазващи клетките от действието на свободните радикали. Мате притежава толкова високи нива на полифеноли, че „от биологична гледна точка, мате-полифенолите действат по начин сходен на действието на 293-те човешки ензима.”, Elvira de Mejia, Food Chemistry journal No 125/2011.

.

Izsledvane_antioksidanti_yerba_mate_Research_on_antioxidant_effect_Food_chemistry_125_Elvira_de_Mejia
Ползи

„Препоръчвам Yerba Mate в случаи на артрити, хронично главоболие, хемороиди, наднормено тегло, хронична умора, стрес… то прочиства кръвта, тонизира нервната система, намалява процеса на стареене, контролира и регулира храносмилането, стимулира работата на мозъка и мисловния процес.”

 

Dr. James Balch, M.D.

 

Yerba Mate може да бъде успешно използвано в следните случаи:

-          При проблеми с храносмилането – активира храносмилателните процеси и спомага за по-доброто усвояване на хранителните вещества;

-          Възстановява хомеостазата, в случаи на дисбаланс в храненето;

-          Разхлабително и диуретично средство;

-          Регулира теглото и ускорява изгарянето на телесните мазнини;

-          Регулира сърдечния ритъм и действа като съдоразширяващо средство;

-          Регулира и понижава кръвното налягане;

-          Балансира и успокоява работата на нервната система и гладката мускулатура;

-          Възбужда интелектуалните способности, подобрява концентрацията и фокуса;

-          Мощно средство в преодоляването на хронична умора, емоционални разстройства и депресии;

-          Мощен антиоксидант;

-          Анти-алергично и противовъзпалително средство;

-          Позволява дълготрайни физически и умствени натоварвания без необходимост от допълнително хранене;

-          Повишава нивото на осъзнатост и яснота.

Izsledvane_polifenoli_yerba_mate_Research_on_poliphenoles_INYM_english

Izsledvane_polifenoli_yerba_mate_Research_on_poliphenoles_INYM_spanish


Какво Да и какво да Не правим - съвети за всеки матеро7 януари 2023

Oсновни принципи на взаимодействие с йербата - от подготовката, през споделянето, и до грижата за аксесоарите.

прочети още
Yerbamate.bg в предаването "Видимо и Невидимо" с д-р Нав - част 27 май 2022

Видео от предаването Видимо и Невидимо с д-р Иван Владимиров - Нав

прочети още
Наръчник за начинаещи и напреднали22 април 2022

Наръчник за начинаещи и напреднали. Или как да започнем да пием мате и как да се ориентираме в необятния му свят.

прочети още
Yerbamate.bg в предаването "Видимо и Невидимо" - част 121 април 2022

Видео от предаването "Видимо и Невидимо" с д-р Иван Владимиров - Нав

прочети още
Какво е Yaupon27 октомври 2018

Yaupon – или забравеното северно американско дърво. Векове наред местните северно американски племена са знаели, че много от нас (европейците) тъкмо сега започват да се учат. Yaupon е много повече от източник на красиви червеникави плодчета и коледна украса.

прочети още
Yerbamate.bg в „Уикенд на Промяната“7 юни 2016

Искате да научите какво е Йерба Мате, как се приготвя, пие и поднася? Чували сте какво е Мате ритуал и искате да участвате в него? Интересува ви защо наричат пиенето на Мате – Споделяне и има ли нещо отвъд всичко това? Отговорите на тези въпроси ще опитаме да потърсим заедно в това кратко пътешествие в света на Мате. Ще опитаме да се докоснем отвъд онова което не сме способни да облечем в думи, до частицата споделено преживяване, прекрачваща думите.

прочети още
Мате събиране – Мате кръг5 май 2016

Какво е Йерба Мате? Как се приготвя? Защо точно Мате и притежава ли то силата да помага в общуването и разбирането на нас самите и човека до нас? Отговорите на тези въпроси ще опитаме да потърсим заедно в това кратко пътешествие в света на споделянето чрез Мате. Ще опитаме да се докоснем отвъд онова което не сме способни да облечем в думи, до частицата споделено преживяване, прекрачваща думите.

прочети още
Мате събиране – Мате Кръг29 февруари 2016

Yerbamate.bg и Meta Mate, Berlin имат удоволствието да ви поканят на Уникално Мате събитие, което ще се проведе на 12 март 2016г. с любезното домакинство на Споделено пространство ArtGround Centre.

прочети още
Мате събиране – Мате кръг9 февруари 2016

Yerbamate.bg има удоволствието да ви покани на първото за 2016г. Мате събитие, което ще се проведе на 21 февруари 2016г. с любезното домакинство и по покана на Santosha Yoga Studio, Sofia.

прочети още
Yerbamate.bg в „На Кафе“4 февруари 2016

Гледайте участието ни в сутрешното предаване "На кафе" по Нова телевизия

прочети още
Мате Церемония27 ноември 2015

Здравейте приятели, Ако желаете да се запознаете от близо с културата и ритуала на Мате, да научите тънкостите при различните подходи и способи за приготвяне или пък, искате да почерпите опит в по-широк или тесен приятелски кръг, то с нас бихте могли да споделите своето пътешествие в необятния свят на Мате.

прочети още
Вода за Мате9 септември 2015

Отпивали ли сте от calabaza с Мате, приготвена с позната ви марка и вкус йерба и казвали ли сте си, че това е невероятно Мате? А задавали ли сте си въпроса – как и защо се е получило толкова добре?

прочети още
Кратки ползи и факти относно Йерба Мате4 август 2015

През 2002г. в САЩ е проведено изследване относно йерба мате и неговото качество да инхибира in-vitro ензима Моноаминооксидаза (МАО). В изследването се казва, че йерба мате инхибира МАО в 40-50% и поддържа твърдението, че може да е от полза при различни смущения като:

прочети още
Термо чаша Meta Mate 2in126 юни 2015

(употреба и рецепти) 1. Класическо Аржентинско или Бразилско Chimarrão мате 2. Мате Tererê 3. Китайски чай 4. Китайски чай (свободно плуващ) 5. Класически чай

прочети още
Мате събиране – Мате Кръг19 юни 2015

Yerbamate.bg има удоволствието да ви покани на поредното за годината Мате събитие, което ще се проведе на 02 юли 2015г. с любезното домакинство на Grindhouse Skate club, Sofia.

прочети още
Мате събиране – Мате кръг6 април 2015

Yerbamate.bg има удоволствието да ви покани на поредното за годината Мате събитие, което ще се проведе на 18 април 2015г. с любезното домакинство на Чаена къща Teahouse.

прочети още
Как да приготвим хубаво Мате14 януари 2015

Ние от Yerbamate.bg препоръчваме използването на хубава, ниско минерализирана изворна вода. Повечето минерални води са с висока минерализация, съответно специфичен добавен вкус от съдържащите се съставки. Ако имате възможност да приготвяте Мате с изворна планинска вода, от това по-добър подход няма. Чешмяната вода не е за предпочитане, поради високото съдържание на тежки метали (хлор, флор и др.). Вода с такова съдържание налята в calabaza, „убива“ Мате и неутрализира ползотворните му качества и съставки.

прочети още
Как да излекуваме мухлясала calabaza (кратунка) за Мате12 декември 2014

Често срещано е при подготвяне на нова calabaza или просто от неправилното ѝ съхранение/изсушаване да потъмнее, дори и да мухляса. Независимо колко стресиращо би могло да бъде това, особено за начинаещия, то не трябва да ви отблъсква, защото решение има. В следващите 5 стъпки ще ви запознаем какво следва да направите, в случай че и вие имате подобен проблем.

прочети още
Как да подготвим calabaza (кратунката) за първо пиене на Мате11 декември 2014

Преди първото заваряване на Мате, независимо изработена от тиква или дървена, кратунката е необходимо да се третира по специфичен начин. Добре проведена подготовка, съобразно следващите инструкции гарантира дълъг живот и трайност на calabaza. Намалява значително опасността от последващо „боледуване”, мухлясване или зеленясване. Спомага също и за оптималното разкриване на вкуса и аромата на отварата, без риск от добавени и нежелани миризми.

прочети още
Аксесоари, инвентар и принадлежности за пиене на Мате11 декември 2014

В настоящата статия ще направим обзор от какво се нуждаем за приготвяне на едно чудесно Мате, а именно:           Йерба Мате (Yerba Mate);           Кратунка (calabaza);           Мундщук (bombilla);           Термос;           Други.

прочети още
Безплатна доставка8 декември 2014

Здравейте приятели, по случай настъпващите Коледни и Новогодишни празници, до 10 януари 2015г. всички ваши поръчки ще бъдат обработвани и доставяни безплатно. … Благодарим за споделянето и доверието. Желаем ви усмихната и година по сърце.

прочети още
Добре дошли в Йерба Мате България!27 август 2014

Добре дошли в Yerbamate.bg! В нашия онлайн магазин ще имате възможност не само да се сдобиете с най-доброто мате в България, но и да прочетете ревюта за различните сортове, да се запознаете отблизо с културата на йерба мате.

прочети още