Какво е Yaupon

27 октомври 2018
Какво е Yaupon

 

 

Yaupon – или забравеното северно американско дърво.

 

Векове наред местните северно американски племена са знаели, че много от нас (европейците) тъкмо сега започват да се учат.

 

Yaupon е много повече от източник на красиви червеникави плодчета и коледна украса.

.

Какво е Yaupon
Произход и история
Съдържание и въздействие
Ползи
Приготвяне

 

 

 

 

 

 

 

 Какво е Yaupon

Yaupon (ilex vomitoria) е диво растение, виреещо в югоизточната част на Северна Америка, което сред 20,000 други местни видове е единственото съдържащо кофеин и теобромин. Използвано е векове наред от местните американски племена, като допълнителен източник на енергия. Разпространено е във всички южни и източни територии на САЩ (от Тексас до Флорида и Вирджиния) и е изключително лесно за разпознаване. То е вечно зелено дръвче/храст с червеникави плодове и сивкав ствол, което вирее добре както на сянка, така и на слънце и дори при неблагоприятни почви и условия. Достига височина от 5-9 метра.

 

 

 

Предвид изобилието и плодородието на дръвчетата, които не се нуждаят от специални грижи, в комбинация с все по-нарастващата вълна на популярност на естествените храни и билкови чайове/отвари, бихме помислили че и Yaupon поддържа високо ниво на полулярност. Всъщност, това въобще не е така и изглежда, че енергизиращата напитка е била забравена и до известна степен игнорирана. Нарастващият интерес към нейните южно-американски „братовчеди” yerba mate (ilex paraguariensis)  и ilex guayusa доказва това.

Сред основните, а и последни консуматори на Yaupon са местните индиански племена. Употребявали го като напитка осигуряваща им енергия, но и като част от очистващи и други церемонии. Наричали отварата asi или „черната напитка”, така както всъщност доста други ритуални напитки от югоизточната част на Северна Америка били наричани. Отварата се е и се приготвя от листата и младите клонки на растението, което на местния език (Siouan-Catawban) означава просто „дърво”.

.

Произход и история

Данни за употребата на Yaupon съществуват още преди пристигането на колонизаторите на континента. Както беше посочено, пиенето му се свързва не само с енергизиращите му свойства, но значимо място му е отредено и като социален и обединяващ елемент. Напитката е приемана преди битка, като съветник при вземане на решения и други, а Cherokee я наричат „любимата напитка”.

Артефакти и съдове за употреба на Yaupon във времето са откривани далеч извън естествената му среда на виреене. Самите племена са търгували с него в териториите на Средния Запад, Изток, Югоизточните и Югозападни Съединени щати. След пристигането на европейските заселници на континента, индианците поделят знанието си за употребата на местни растения и храни, сред които е и Yaupon. Разбирайки и разпознавайки качествата му като мощен антиоксидант и енергетизираща напитка, Yaupon се превръша в любимо безалкохолно и намира широко разпространение и сред новопристигналите.

„Тук няма испанец или индианец, който не го пие всеки ден от зори до здрач… Yaupon е повече от заместник на шоколада в Нова Испания. Всеки ден, в който испанецът не го пие, той смята, че ще умре!“, пише отец Франсиско Хименес в текст от 1615 г., цитирайки Франциско Хернадес де Толедо, съдебен лекар назначен от цар Филип II Испански да изучава лечебните растения на Новия свят.

Yaupon е изнасян в Европа под имена като Chocolate del Indio в Испания, чай от Южно море в Англия и Apalachine във Франция, а насладата от употребата му продължава до колониални времена. Що се отнася до причината, поради която пиенето на Yaupon не намира естествено продължение в нашето съвремие, никой не може да предостави точна информация. Една теория сочи за конспирация върху латинското наименование на напитката – Ilex vomitoria. То, се твърди е неоснователно и целенасочено дадено от William Aiton, кралският ботаник на крал Джордж III. Някои източници считат, че Aiton е дал това име, защото е бил тайно нает от първата мултинационална корпорация в света East India Company, която по това време желае запазването на монопол върху световната търговия с чай.

Въпреки тази информация, трябва да отбележим, че Yaupon не притежава еметични (предизвикващи повръщане) свойства. Използването му в комбинация с други местни растения е това, което е грешно и/или тенденциозно припознато като очистващо средство, използвано във време на традиционни церемонии.

.

Съдържание и въздействие

 

.

Кофеин и Теобромин

Yaupon е естествено кофеинизирано растение, с изключително богато съдържание и на друг алкалоид от семейството на xanthin saponins – Теобромин*. Последният е разпознаван и като есенцията или молекулата на удоволствието, способен да повдигне усмивките и на най-намръщените лица. Неговите свойства са добре известни в средите на любителите на суровото какао и тъмния шоколад.

В отлика от кафето и чая, Yaupon съдържа по-малко кофеин, но пък е с много по-високо съдържание на теобромин. Това по-балансирано съотношение му дава центриращо и меко „повдигане”, без така характерното за кафето „разтреперване”.

* Теобромин – от гръцки език „Храна на боговете”.

Въздействие

Един от най-често срещаните въпроси свързани с употребата му касае последващия ефект и въздействие, които носи. И това е нормално, доколкото не пренасяме удоволствието от употребата в очакванията ни. Някои от потребителите търсят възможно най-силния ефект или стимулиране, а други са чувствителни и към най-малките количества кофеин и въздействието му. Каква е правилната лична „доза” зависи от приготвянето и количеството на листата в запарката. Повече за това ще намерите в секция как да приготвим Yaupon, но ето някои базови показатели.

Ако приготвите Yaupon в пропорция една чаена лъжичка или едно пакетче Yaupon на една чаша, ще получите съдържание на кофеин сходно с това в чаша зелен чай. Напитката ще ви донесе лек, енергизиращ и повдигащ ефект, но без неспокойствието характерно за чаша кафе. Ако желаете по-силен ефект, то може да го приготвите с една супена, вместо чаена лъжица на чаша, за да получите по-сериозен „шут”. Ние пък обичаме да го приготвяме така както приготвяме Yerba mate по традиционен способ, в calabaza и с bombilla. Като вероятно това е метода с най-силно въздействие.

Yaupon съдържа между 0,65 – 0,85% кофеин/маса. Кафето е с пропорционално съотношение около 1,1% кофеин/маса.

Добре известен факт сред потребителите на Yaupon е чувството от употребата му. Напитката кара хората да се чувстват по-продуктивни, енергични и фокусирани. Някои го наричат „подобрение работата на мозъка”. Употребява се дори и от хора чувствителни към кофеина, именно заради изключителния баланс на кофеин и теобромин и последващите му качества на фин афродизиак.

.

Ползи

Yaupon е мощен антиоксидант, сравним с други суперхрани като боровинки, yerba mate, зелен чай и др. Теоброминът открит в Yaupon способства в умерена степен за понижаване и регулиране кръвното налягане. Той притежава и противовъзпалителни свойства и е показал обещаващи данни (Texas A&M University) като инхибитор при превантивно лечение на рак на дебелото черво. В допълнение към това, Yaupon допринася за повишена бдителност и внимание.

 

Приготвяне

 

.

Yaupon бихте могли да приготвяте по различни начини: като чаена запарка, кафе или дори както се прави yerba mate. Може да го пиете самостоятелно или с любими ваши добавки – лимон, мента, канела, мляко, мед и множество други билки и подправки.

При първата запарка, значително количество от кофеина и теобромина се отдават. Независимо от това, листата, така както и при yerba mate може да ги запарвате множество пъти без промяна във вкуса.

Тук предлагаме няколко примерни и изпитани рецепти, които може да опитате или пък да експериментирате и измислите сами.

 

Чаена запарка

Запарете 1 чаена лъжичка Yaupon в 200-250мл. вода с температура около 75-80° за около 2-10мин. в зависимост от желаната интензивност. Прецедете и сте вие. Листата може да запарите още няколко пъти, особено ако настойката ви е била по-краткотрайна. Примерно:

Първа настойка – 4-6мин.;

Втора настойка – 5-8мин.;

Трета настойка – 7-10мин.;

Четвърта настойка – 9-12мин.;

Или просто продължавайте да добавяте топла вода към листата и продължавайте да пиете.

 

Френска преса

В зависимост от вместимостта на френската ви преса, запарете 1 супена лъжица Yaupon в 400мл. вода/преса с температура около 75-80°. Поставете буталото на пресата и притиснете, така че да заеме позиция около 1см. под повърхността на запарката. Запарете за около 2-10мин. в зависимост от желаната интензивност. Притиснете буталото и се насладете. Листата може да запарите още няколко пъти, особено ако настойката ви е била по-краткотрайна.

Първа настойка – 4-6мин.;

Втора настойка – 5-8мин.;

Трета настойка – 7-10мин.;

Четвърта настойка – 9-12мин.;

Или просто продължавайте да добавяте топла вода към листата и продължавайте да пиете.

 

Студен Yaupon 1

Залейте около 1 супена лъжица Yaupon в 250-300мл. с вода (не е необходимо да е топла) и оставете в хладилника за една нощ. Ако желаете да консумирате веднага, може за няколко минути да вкарате в камерата. Готово.

 

Студен Yaupon 2

Залейте около 1 супена лъжица Yaupon с 250-300мл. вода температура около 75-80° за около 2-10мин. Прецедете листата и (а) оставете в хладилника да се охлади или (б) добавете няколко кубчета лед. Сервирайте с  лимон, портокалов сок, мента, мед, джинджифил и др. Ако желаете да консумирате веднага, може за няколко минути да вкарате в камерата. Готово.

 

Yerba mate стил

Пригответе по традиционен за yerba mate способ тук


Какво Да и какво да Не правим - съвети за всеки матеро7 януари 2023

Oсновни принципи на взаимодействие с йербата - от подготовката, през споделянето, и до грижата за аксесоарите.

прочети още
Yerbamate.bg в предаването "Видимо и Невидимо" с д-р Нав - част 27 май 2022

Видео от предаването Видимо и Невидимо с д-р Иван Владимиров - Нав

прочети още
Наръчник за начинаещи и напреднали22 април 2022

Наръчник за начинаещи и напреднали. Или как да започнем да пием мате и как да се ориентираме в необятния му свят.

прочети още
Yerbamate.bg в предаването "Видимо и Невидимо" - част 121 април 2022

Видео от предаването "Видимо и Невидимо" с д-р Иван Владимиров - Нав

прочети още
Yerbamate.bg в „Уикенд на Промяната“7 юни 2016

Искате да научите какво е Йерба Мате, как се приготвя, пие и поднася? Чували сте какво е Мате ритуал и искате да участвате в него? Интересува ви защо наричат пиенето на Мате – Споделяне и има ли нещо отвъд всичко това? Отговорите на тези въпроси ще опитаме да потърсим заедно в това кратко пътешествие в света на Мате. Ще опитаме да се докоснем отвъд онова което не сме способни да облечем в думи, до частицата споделено преживяване, прекрачваща думите.

прочети още
Мате събиране – Мате кръг5 май 2016

Какво е Йерба Мате? Как се приготвя? Защо точно Мате и притежава ли то силата да помага в общуването и разбирането на нас самите и човека до нас? Отговорите на тези въпроси ще опитаме да потърсим заедно в това кратко пътешествие в света на споделянето чрез Мате. Ще опитаме да се докоснем отвъд онова което не сме способни да облечем в думи, до частицата споделено преживяване, прекрачваща думите.

прочети още
Мате събиране – Мате Кръг29 февруари 2016

Yerbamate.bg и Meta Mate, Berlin имат удоволствието да ви поканят на Уникално Мате събитие, което ще се проведе на 12 март 2016г. с любезното домакинство на Споделено пространство ArtGround Centre.

прочети още
Мате събиране – Мате кръг9 февруари 2016

Yerbamate.bg има удоволствието да ви покани на първото за 2016г. Мате събитие, което ще се проведе на 21 февруари 2016г. с любезното домакинство и по покана на Santosha Yoga Studio, Sofia.

прочети още
Yerbamate.bg в „На Кафе“4 февруари 2016

Гледайте участието ни в сутрешното предаване "На кафе" по Нова телевизия

прочети още
Мате Церемония27 ноември 2015

Здравейте приятели, Ако желаете да се запознаете от близо с културата и ритуала на Мате, да научите тънкостите при различните подходи и способи за приготвяне или пък, искате да почерпите опит в по-широк или тесен приятелски кръг, то с нас бихте могли да споделите своето пътешествие в необятния свят на Мате.

прочети още
Вода за Мате9 септември 2015

Отпивали ли сте от calabaza с Мате, приготвена с позната ви марка и вкус йерба и казвали ли сте си, че това е невероятно Мате? А задавали ли сте си въпроса – как и защо се е получило толкова добре?

прочети още
Кратки ползи и факти относно Йерба Мате4 август 2015

През 2002г. в САЩ е проведено изследване относно йерба мате и неговото качество да инхибира in-vitro ензима Моноаминооксидаза (МАО). В изследването се казва, че йерба мате инхибира МАО в 40-50% и поддържа твърдението, че може да е от полза при различни смущения като:

прочети още
Термо чаша Meta Mate 2in126 юни 2015

(употреба и рецепти) 1. Класическо Аржентинско или Бразилско Chimarrão мате 2. Мате Tererê 3. Китайски чай 4. Китайски чай (свободно плуващ) 5. Класически чай

прочети още
Мате събиране – Мате Кръг19 юни 2015

Yerbamate.bg има удоволствието да ви покани на поредното за годината Мате събитие, което ще се проведе на 02 юли 2015г. с любезното домакинство на Grindhouse Skate club, Sofia.

прочети още
Мате събиране – Мате кръг6 април 2015

Yerbamate.bg има удоволствието да ви покани на поредното за годината Мате събитие, което ще се проведе на 18 април 2015г. с любезното домакинство на Чаена къща Teahouse.

прочети още
Как да приготвим хубаво Мате14 януари 2015

Ние от Yerbamate.bg препоръчваме използването на хубава, ниско минерализирана изворна вода. Повечето минерални води са с висока минерализация, съответно специфичен добавен вкус от съдържащите се съставки. Ако имате възможност да приготвяте Мате с изворна планинска вода, от това по-добър подход няма. Чешмяната вода не е за предпочитане, поради високото съдържание на тежки метали (хлор, флор и др.). Вода с такова съдържание налята в calabaza, „убива“ Мате и неутрализира ползотворните му качества и съставки.

прочети още
Как да излекуваме мухлясала calabaza (кратунка) за Мате12 декември 2014

Често срещано е при подготвяне на нова calabaza или просто от неправилното ѝ съхранение/изсушаване да потъмнее, дори и да мухляса. Независимо колко стресиращо би могло да бъде това, особено за начинаещия, то не трябва да ви отблъсква, защото решение има. В следващите 5 стъпки ще ви запознаем какво следва да направите, в случай че и вие имате подобен проблем.

прочети още
Как да подготвим calabaza (кратунката) за първо пиене на Мате11 декември 2014

Преди първото заваряване на Мате, независимо изработена от тиква или дървена, кратунката е необходимо да се третира по специфичен начин. Добре проведена подготовка, съобразно следващите инструкции гарантира дълъг живот и трайност на calabaza. Намалява значително опасността от последващо „боледуване”, мухлясване или зеленясване. Спомага също и за оптималното разкриване на вкуса и аромата на отварата, без риск от добавени и нежелани миризми.

прочети още
Аксесоари, инвентар и принадлежности за пиене на Мате11 декември 2014

В настоящата статия ще направим обзор от какво се нуждаем за приготвяне на едно чудесно Мате, а именно:           Йерба Мате (Yerba Mate);           Кратунка (calabaza);           Мундщук (bombilla);           Термос;           Други.

прочети още
Безплатна доставка8 декември 2014

Здравейте приятели, по случай настъпващите Коледни и Новогодишни празници, до 10 януари 2015г. всички ваши поръчки ще бъдат обработвани и доставяни безплатно. … Благодарим за споделянето и доверието. Желаем ви усмихната и година по сърце.

прочети още
Какво е и какво не е Йерба Мате (Yerba Mate)15 ноември 2014

Аржентински, парагвайски или пък билков чай, стимулант, напитка или растение на силата, антиоксидант и т.н. Какво всъщност е Мате? Едва ли бихме могли да ограничим Мате единствено и само до тези понятия. То е всичко това и отвъд, онова което не сме способни да облечем в думи, частицата споделено преживяване прекрачваща думите.

прочети още
Добре дошли в Йерба Мате България!27 август 2014

Добре дошли в Yerbamate.bg! В нашия онлайн магазин ще имате възможност не само да се сдобиете с най-доброто мате в България, но и да прочетете ревюта за различните сортове, да се запознаете отблизо с културата на йерба мате.

прочети още