Mathienzo Seleccion Especial

  • Марка: Mathienzo
  • Кат. номер: 5102
Цена: 26,00 лв.
+ -
Моля, изберете:

Mathienzo Seleccion Especial е класичека аржентинска йерба заслужаваща място в подбора на всеки matero. Ще се запитате защо и с право още с първото изречение. Заради нейния хармоничен аромат, комплексност на вкуса и цялостна гладкост. Нищо не настърча, а различните елементи на цялото се вплитат чудно един в друг. И въпреки тези думи, тя оставя фино открехната вратичка към нещо лично и необяснимо - ей така, за чувстване и съзерцание.

Фракция

Традиционна за аржентински производител - средно-едра до ситно нарязана листна маса с бледо зелен до тъмно зелен цвят. Свежите зелени тонове са резултат от сушенето с топъл въздух, не е използван дим и опушване (barbacua). Средно съдържание на клонки с блед бежов оттенък. Средно, дори над средното, за аржентинска йерба, ниво на прахообразна част. Ето защо, препоръчваме употребата на качествен мундщук (bombilla) с метален филтър. Тук-там ще откриете и мате семенца.

Аромат

С отварянето на пакета, ще се озовете в наситена пелена с дъх на свеж хляб, масленки, леки флорални нотки и сладко от цитрусови кори. На второ вдишване ще усетите зелен аромат като на маточина и деликатна сушена кайсия. Интересно е че в Mathienzo Seleccion Especial не ще откриете типичните земни и аромати на гъби, както и мощния дим.

Вкус и тяло

Всичко започва много спокойно и плавно разгръщащо се. Първата глътка е с вкус на сушена трева, зелени билки и акомпаниращи цитруси. Балансирана първа глътка без прекалена свежест, острота, горчивина или друго. По-натам се разкриват печива и лека стипчива (гроздова) свежест. Това обаче е моментално допълнено от смолиста плътност и лек сладък послевкус. В него ще намерите и малц, кедрови ядки и семена :)

Тялото му е средно до интензивно. В началото е с динамичен вкус и аромат, а в средата на запарките елегантно, гладко и кремообразно. Запарките са дълготрайни, при дълго и равно плато на вкус и аромат.

Заключение

На тази йерба най би прилягало определението цялостност и достатъчност - не много от това или онова. Нейният характер се крие в "по малко от всичко". И тук обаче, желаем да отбележим нещо важно. Не се заблуждавайте, въпреки своята хармоничност Mathienzo Seleccion Especial е йерба с високо стимулиращо въздействие. Сутрешното мате ще ви "държи" до късния следобед, но и ще ви насочи дълбоко в поглед навътре.

Отлежаване: 24 месеца

Характеристики
Характеристики
Наличност
Наличен
Грамаж
500 гр.