Pajaro Azul Seleccion Especial

  • Марка: Pajaro Azul
  • Кат. номер: M8302
Цена: 19,00 лв.
+ -
Моля, изберете:

Pajaro Azul Seleccion Especial или йерба от производител с едновековна история! Рядко срещаме, а още по-рядко имаме възможността да опитаме. Уникалността й обаче не е единствено по отношение историята и рядкостта. Тази йерба е истински скъпоценен камък в пазар доминиран от все по-еднакви и приличащи си вкусове. Във все по-плоски и еднопластови йерба преживявания. В контраст от всичко това, представяме ви в цялата й многопластовост и великолепие една забележителна йерба. Не преувеличаваме. Дори изпитахме известно неудобство, докато тествахме, защото все нещо още убягваше от аромата, вкуса, тялото или въздействието й.

 

Фракция

Не типичната за аржентинска йерба. Нарязана е по-скоро, като нещо по средата между аржентинските и парагвайските марки. Листата са със средна едрина, като значителна част от тях са в стил парагвайска йерба и са доста натрошени. Количеството на стъбълцата е средно, вариращи по-дължина от много дълги, до съвсем тънки и къси. Прахообразната фракция е средна и нетипична. Въпреки това, считаме че е точно идеалната за построяването и задържането на йербата. Приготвянето е удобно и не ще ви затрудни и/или запуши мундщука. Цветът е в бежово, бледо зелено и кафеникаво-жълти тонове.

 

Аромат

Pajaro Azul Seleccion Especial притежава характерния нос на класическите аржентински йербас. Преобладаващи сушени поля, дървесина и фини землисти тонове. Това, което я отличава обаче са по-нтензивните сладникави аромати на домашни курабийки и меденки.

 

Вкус и тяло

Вероятно това е и характеристиката, заради която тази йерба ни направи такова впечатление. Когато аржентински производител отнася в категорията и слага етикет Seleccion Especial, то това означава подбор от единствено най-качествената суровина. Отлежаването в тази категория е повече от 24 месеца и довежда до балансиран, кадифен и комплексен вкус. В началото на запарките ще вкусите интензивни ядки, землисто-дървесни и вкусове на гъби. Онова, което ни изуми обаче е вкусът на тютюн. Категоричен, но не настойчив, балансиран и допълнен от сладостта на стафиди и флорални нотки. УАУ! На заден план изниква и приятната киселинност на портокалови корички и мандарина, с което картината бива прекрасно завършена. Съвсем не обаче, със запарките пластовете продължават да се разгръщат и да варират в игра на цитруси, медовина и плътни земно-дървесни вкусове. Послевкусът е средно дълготраен, около минута и се характеризира със стафиди и сушени червени плодове. Горчивината и киселинността са умерени.

Тялото отнасяме към леките, средно интензивни йербас. Въпреки това, то е богато и не бива да ви индикира за нещо липсващо.

Запарките са със средна продължителност, при променливи вкусово-ароматни характеристики.

Стимулирането е умерено и няма да ви "изрита" с първите заливания. Градира плавно и едва към средата на запарките ще почувствате ефекта.

 

Заключение

Pajaro Azul Seleccion Especial е йерба с комплексен и сложен ароматно-вкусов профил. Всяка запарка е ново пътешествие. Ако сте свикнали на еднопластов вкус, то това вероятно няма да е вашето нещо. Ако харесвате да изследвате и се озадачавате обаче, то препоръчваме. Още повече, че рядко тази йерба идва в Европа. В заключение - много вкусна.

 

Опаковка: 500г.

Отлежаване: +24 месеца

Характеристики
Характеристики
Наличност
Наличен
Грамаж
500 гр.