Secadero Traditional е класическа, но рядка йерба. Тя е от онези изчезващи видове, които все по-малко производители предлагат: занаятчийска, опушена, но и йерба в стил BCP (ниско съдържание на прах). Производителят Yerbatera Hoja Verde S.R.L. е разположен в Andresito, Misiones и произвежда също и Don Omar и Salam.
Фракция
Средно-едра листна маса, с умерено съдържание на клонки и почти напълно обезпрашена. Цветът е класически, на йерба преминала barbacua обработка и последващо отлежаване - бледо-бежов с почти бели стъбълца и маслинени нюанси.
Аромат
Плътен дървесен тон, примесен с гъби, барбекю и сухи билки. Финалът е с нежни медени и конфитюрени препратки. Във време на запарките и в зависимост от температурата биха се разкрили сушени плодове, гъби и индрише.
Вкус и тяло
Рустикален и мощен вкус на сладко-опушено, но кремообразен и малцов. При последващите запарки ще вкусите сушени плодове, билки и ушав. Киселинността е умерена и добре интегрирана и оставя впечатление за свежест. Горчивината ще я намерите нежна с дребно зърнести танини и обгърната в ароматен пушек.
Тялото е с над средната за аржентинска йерба интензивност и по-скоро напомня някои парагвайски класики.
Цикълът на запарките е продължителен при сравнително постоянно плато.
Заключение
В свят на все повече еднаквости, това е йерба, която изпъква. Тя връща спомена за старото и значимото и онова творено от ръце и сърце.
Препоръчваме!
Опаковка: 500г
Опушване: да
Отлежаване: 24 месеца