Selecta Organica

  • Марка: Selecta
  • Кат. номер: 2937
Цена: 20,00 лв.
+ -
Моля, изберете:

Selecta Organica е най-новото попълнение в палитратата на легендарния парагвайски производител. На пръв поглед това е продукт, който в пълнота отговаря на съвременните разбирания за органик, диво и производство от най-висок клас. От двойната опаковка, до аромата и вкуса на съдържимото.

 

Фракция

Нетипична във всяко отношение. Свикнали сме да виждаме или поне голяма част от производителите се стремят да постигнат равномерна и унифицирана фракция, както на листна маса, така също и на стъбълца. Да знаете какво да очаквате всяка следваща година. Тук обаче, имаме точно обратното - неравномерна фракция от средно-едри листа, дребни листа и умерено количество дребни стъбълца. Съдържанието на прах съще е нетипично и минимално в сравнение с други парагвайски производители и напомня на аржентинска йерба. Всъщност, още от фракцията личи дивият и полу-занаятчийски подход в направата. Цветът също носи елемент на другостта - определяме го по-скоро като маслинен, бледо зелен и в гамата на не толкова натрапчиво-избледнелите нюанси. 

 

Аромат

И тук изумлението е значително. Типичните мощни нотки на парагвайската йерба, свързани с дим, тютюн, кожа и т.н. са заменени от далеч по-балансирани и кадифени тонове. Оприличаваме ги на шедьовър на ароматите, на картина от взаимно допълващи се цветове и форми. Със засипването на calabaza ще ви завладее интензивен и вкусен нос на сушени плодове, леко пипнати от огъня ядки, засушени билки и деликатен тост. В носа не се долавят характерните димни нотки, тъй като йербата не е опушвана, но пък въпреки отлежаването, ще намерите свежестта на дивата джунгла запазена в точната пропорция за да придаде финален щрих.

 

Вкус и тяло

Както бихме очаквали от Selecta, вкусът е точно там, където следва да е. Завладяващ, мощен и изискващ внимание от вас. Считаме, че това не е йерба за "между другото" или поне на нас ни се струва, че няма да ви разреши такова отношение. Не случайно започваме с тези думи тук.

Ядки, курабийки и леки дървесни тонове ще вкусите с първите няколко запарки. Горчивината е чувствителна, но много добре интегрирана от пикантната и малцова сладост в послевкуса. Таниновото съдържание също ще ви направи впечатление с изсушаването на езика при първите запарки. Характерните тежки вкусове на огън, кожа и кавендиш тук не присъстват. Въпреки това, не се подвеждайте, вкусът е мощен и ще ви отнесе още след първите 2-3 запарки. При последващите заливки, откриваме деликатни тонове на оолонг и черен чай.

Тялото е интензивно, но добре балансирано. Някак, всичко си е на мястото и нищо не настърча. Цикълът на запарките е значително над средното ниво и ще ви осигури продължителна наслада. 

 

Заключение

Често споделяме, че според нас парагвайската йерба е недооценена. И тук имахме удоволствието да ви споделим впечатлението си от точно една такава, но изумителна йерба. Вероятно, ключът е в това че е толкова различна и позволява веднага да разпознаеш дивата и чиста есенция. Тя изключително много напомня някои аржентински производители като фракция и вкус, но като въздействие и стимулация е в собствен коридор. Selecta Organica е йерба с високо стимулиращо действие и неподражаем вкус.

Характеристики
Характеристики
Наличност
Наличен
Грамаж
500 гр.