Sol y Lluvia

  • Марка: Sol y Lluvia
  • Кат. номер: 5302
Цена: 22,00 лв.
+ -
Моля, изберете:

Sol y Lluvia е отличен пример за това какво може да бъде постигнато при запазване на добрите, занаятчийски традиции. Това е плътно, интензивно и характерно мате със специфичната barbacua (опушване/сушене) обработка. Компанията е малко, дори микро семейно производство и е основана от украинския емигрант Ernesto Fabian Pauluk. Разположена е в Tres Capones, на 20км от Apostoles, Misiones. По думи на самия г-н Pauluk, Sol y Lluvia притежава

"Богата индивидуалност с рафиниран, опушен аромат и вкус. Всичко това постигнато благодарение на запазване на старите занятчийски техники. Листата са бавно сушени и опушвани на огън от ароматни дървета за не по-малко от 24 часа."

Фракция

Класическа аржентинска, със средно-едра листна маса, средно количество клонки от еднороден размер и не високо, но достатъчно количество прахообразна част. Цветът е бледо зелено, с кафяви нотки и светло-белезникави жълти клонки.

Аромат

Сред традиционните аромати на дим, слама, леки землисти тонове и сладникавост на заден план, при повторно вдишване се разкриват цитруси и зелена свежест. Димът се пренася и при запарките, но добива мекота и се хармонизира добре от свежестта и ароматите на бели цветя.

Вкус и тяло

Sol y Lluvia е мате с плътно и средно интензивно тяло. Както казва и самото му име - Слънце и Дъжд, в него по малко от всичко. То притежава типичната за опушените йербас характеристика, но и кадифеност и богатство от вкусове. При първото отпиване ще усетите дима, но без да е натрапчив. Веднага след това "излиза" цитрусовия вкус и леката киселинност. С напредването на запарките приятна остатъчна сладост, като от смокиня гали небцето. Горчивината на това мате е умерена и според нас е точно толкова, за да подчертае характеристиката на мате, но и да не отблъсне тези materos харесващи по-сладникави вкусове. В средата на платото се усеща пикантност като от печен пипер и екзотични подправки.

Продължителността на запарките е средно-висока, при равно плато и интензитет на отдаване.

Заключение

Това е мате издържано в класически стил. Във вкусово отношение то нaпомня La Merced Barbacua и би паснало на традиционалистите и придържащите се към аржентинския тип йербас. Въпреки това, подчертаваме че Sol y Lluvia не е индустриално мате. Отношението и чистотата при направата му, буквално могат да бъдат отпити още с първата calabaza. Ефектът му е стимулиращ, но плавен и не по начин да ви "раздруса" и остави в неадекватно състояние. Това го прави и едно от любимите ни аржентински йербас.

Ръчно направено, с опушване и последващо отлежаване за не по-малко от 18 месеца.

Пълен контрол на оксидация, температура на отлежаване и влажност.

Органик продукт, без съдържание на пестициди, хербециди или други агротоксини.

Характеристики
Характеристики
Грамаж
500 гр.