Добре дошъл приятелю,
ако си за първи път с нас, вероятно се питаш от къде всъщност да започна? Как да избера коя йерба ще е подходяща за моя вкус, кои са точните аксесоари и как да направя първа крачка. В този случай препоръчваме пътешествието да започне от тук.
Ако пък от години си другар с йерба мате, то по-долу вероятно ще намериш ценна и детайлна информация за твоята изкусност и движение по-натам.
Постарали сме се да групираме информацията в две основни теми, а именно: как да избера йерба мате и как да подбера аксесоари.
Обичаме да започваме с позитивни думи, но тук ще кажем, че разбираме обичайното объркване, което би могло да донесе избор от стотици производители, марки и етикети. В допълнение към това и строго индивидуалното възприемане на характеристиките на вкуса. В тази връзка, една от първите ни препоръки е да се осланяте изцяло на това какво на вас ви е приятно, вкусно и въздействащо. Втори важен момент е самото приготвяне на йербата и разбира се водата за нея. Независмо от това, мате се характеризира с аромат на печива, ядки, гъби и цитруси. Във вкуса ще откриете неизменната горчивина, конфитюр, зелени билки и много други екзотични вкусове. По отношение ефект и "повдигане" разнообразието е отново огромно, затова агитираме към лично изследване. В крайна сметка, какъв толеранс всеки притежава към съдържащите се теофилин, кофеин и теобромин и в кой точно момент е огромно поле за изследване.
Основните различия при избор на йерба се отнасят до няколко основни характеристики:
Обичайно, това е йерба с едро нарязване, със съдържание на клонки и често обезпрашена. Почти всички производители, независимо от фракцията или характеристиката с/без добавки, отлежават между 6-36 месеца йербата. Така се постига баланс, мекота и характерния бледо зелен, кафеникъв цвят. По едрина, разновидностите са два основни типа: класическа - със съдържание на стъбълца и despalada - без стъбълца. Въпреки това, повечето аржентински марки и етикети се свързват с класическата фракция. В аромата най-често доминират нотки на печива, ядки, билки и цитруси. В някои ще откриете и ароматни нотки на барбекю, кожа и тютюн, вследствие от обработката с дим: barbacua или carijo. Горчивината, вероятно един от най-отличителните вкусове на мате, тук варира от средна, до отчетлива.
Считаме, че аржентинската йерба е място, което успешно отразява понятието "вход в света на мате". И по-долу ще посочим някои еталонни примери препоръчани от нас и поред на опитване:
Това е йерба със ситно нарязване, умерено съдържание на стъбълца и наличие на прах. Както казват в Парагвай - "Не обезпрашаваме своята йерба, защото не бихме искали да отнемем от чара й". Бихме могли да определим, че нарязването на листната маса за повечето производители е сравнително идентично. Количеството стъбълца, едрината им, както и прахообразната част обаче, варират значително. От гледна точка на фракция, парагвайската йерба изисква повишено внимание при постройката в кратунката и подбор на мундщук. Въпреки това, ако всички изисквания за правилното подреждане са спазени, то и с по-обикновен или бамбуков/пало санто мундщук не следва да изпитате затруднения. Именно поради по-ситната фракция, няма да срещнете често парагвайска йерба в категорията despalada, няма нужда от нея.
Kакто и в Аржентина и парагвайските производителите отлежават между 6-36 месеца своята йерба.
След фракцията, второто основно различие от аржентинската и бразилска йерба е свързано с аромата и вкуса. В допълнение към различната обработка, местообиталището на плантациите и условията, една от основните причини е широкото прилагане на методът на опушване barbacua. Резултатът е аромат, в който най-разпознаваеми са нотките на дим, кожа, тютюн, пикантни подправки. Във вкуса ще откриете мощ и плътност, свързани с опушеност, сушени поля, печени ядки, тост и запазена киселинност. Горчивината е по-ниска от аржентинските марки, но за сметка на това тялото е по-интензивно и екстрактно.
В резюме, парагвайската йерба е предложение за любителите на експресивните, мощни вкусове и непоколебим ефект. За навлизащите, бихме препоръчали като второ и последващо предложение.
Сред някои от най-характерните представители бихме посочили:
Свежест, нотка сладост, липса на опушване и умерена горчивина. Ето къде е Бразилия - различно, зелено и свежо преживяване. Тук ще откриете и едни от най-изумителните и запазени занаятчийски производства, следващи старите способи.
Бразилските марки най-често са свързвани с прахообразното мате chimarrao. То е оприличавано на брашно с интензивен зелен цвят и наситен билков аромат. Приготвянето на което изисква умение и внимателно подбрани аксесоари. За нас, прахообразната бразилска erva е съвсем отделна мате реалност и за нея ви разказваме повече тук.
Когато бразилското мате не е прахообразно, съобразно фракцията различаваме два вида: Erva Mate Terere и Tipo PU-1 Uruguayo. За последното детайли ще намерите по-долу, а сега за Terere. То е едро нарязана листна маса с ниско съдържание на клонки и изцяло или почти обезпрашена. Това я прави изключително удобна и лесна за приготвяне. Производителите прилагат пакетиране във вакуумни опаковки и това ви гарантира запазване и достигане на свежестта и до вашата кратунка. Свежестта е резултат не единствено на пакетаж, но и на начин на обработка. Множеството производства не опушват и не отлежават листата и така бразилската erva няма аналог сред аржентинските и парагвайски марки. Както всяко нещо обаче, и тук имаме и то какви изключения - занаятчийските семейни производства, обединени под марката Meta Mate. При някои от тях е приложено опушване, с цел да се доближи аромата и вкуса до автентичното сушене и опушване на наръча с йерба над огъня в типито. Въпреки тези изключения, бразилската йерба остава свързана с аромата на зелени билки, борови иглички, кедър и множество други свежи асоциации. Вкусът й е деликатен, но това не означава безличен и безхарактерен. Напротив, въпрос на различност - ниска горчивина, умерена киселинност, по-ниски нива на кофеин и разбира се, липса на дим. Начинът на обработка от друга страна гарантира и запазването на най-високите стойности на полезни съставки сред другите страни производителки, а именно: витамини, минерали и алкалоиди.
Ние считаме, че независимо от вашите вкусови и предпочотания по отношение фракция, отлежаване или друго, то следва да дадете шанс на себе си и раздвижите представата си. Ако пък сега започвате, то бразилското Terere е изключително удобен трамплин в света на мате. Бихте могли да започнете или продължите от следните ни предложения:
Защо една бразилска erva, освен chimarrao е нужно да бъде класифицирана в отделна категория? Според нас и на първо място, защото заслужава да е така. Това е онзи стил, който се обожава и пие основно в Уругвай. Страна, която не произвежда йерба, но потребява най-много количество йерба per capita.
Този стил йерба се харектеризира с фино нарязана листна маса и липса на каквито и да било стъбълца. Прахообразната част би могла да бъде значителна или умерена, в зависимост от предпочитанията на производителя. Цветът е от умерено зеленикав, до бледи тонове бежово и златисто. Това е резултат от отлежаването на самата йерба в естествени условия за период, обичайно от 6-12 месеца. Ароматът е интензивен и често е свързван с ядки, печива, какао и малц. В същото време, вкусът макар плътен и категоричен е учудващо кадифен. Той не носи характерните интензивни горчиви и кисели нотки, напротив, в някои от марките се открива дори и сладост. Запарките са със средна, до висока продължителност. Поради по-ситното нарязване и възможната значителна прахообразна част, това е йерба която би могла да ви провокира с приготвянето й. Поради таа причина, препоръчваме употребата на Bombilla с добър метален филтър.
Сред накои от най-разпозnаваемите марки в този стил са:
Или всичко най-добро от комбинацията на йерба мате с билки, сушени цветя, подправки, корени и други полезни и ароматни екзотики. Съдържанието на добавките варира в зависимост от виждането на производителя и самия им интензитет. Към разностранното въздействие следва да отбележим, че те омекотяват и балансират вкуса на самата йерба. Поради това, те са добър старт или биха се харесали на тези от вас, които обичате притъпения интензитет на йерба мате или пък не ви допада характерната му горчивина и опушеност. В зависимост от добавките, бихме могли да ги разграничим на:
Това разделение, разбира се не следва да ви оставя с впечатление, че това е категория в която няма да усетите и вкусите самата йерба. И тук, както и при по-горната категоризация, страната производител и фракцията са от първостепенно значение и избор. Те се пренасят и в най-висока степен обуславят и самата комбинация, аромат, вкус и т.н. Ако вземем за сравнение, примерно по един производител на йерба с мента от Аржентина, Парагвай и Бразилия. то те няма да имат връзка една с друга.
Тук бихте могли да намерите нашата подробна статия посветена на йерба мате аксесоарите - calabaza, bombilla и термос.
Йерба мате набира все по-голяма популярност сред спортистите по целия свят. Известно със своите ободряващи и здравословни свойства, мате предоставя уникална комбинация от енергия, концентрация и възстановяване, които са от съществено значение за постигането на високи резултати в спорта.
прочети ощеOсновни принципи на взаимодействие с йербата - от подготовката, през споделянето, и до грижата за аксесоарите.
прочети ощеВидео от предаването Видимо и Невидимо с д-р Иван Владимиров - Нав
прочети ощеВидео от предаването "Видимо и Невидимо" с д-р Иван Владимиров - Нав
прочети ощеYaupon – или забравеното северно американско дърво. Векове наред местните северно американски племена са знаели, че много от нас (европейците) тъкмо сега започват да се учат. Yaupon е много повече от източник на красиви червеникави плодчета и коледна украса.
прочети ощеИскате да научите какво е Йерба Мате, как се приготвя, пие и поднася? Чували сте какво е Мате ритуал и искате да участвате в него? Интересува ви защо наричат пиенето на Мате – Споделяне и има ли нещо отвъд всичко това? Отговорите на тези въпроси ще опитаме да потърсим заедно в това кратко пътешествие в света на Мате. Ще опитаме да се докоснем отвъд онова което не сме способни да облечем в думи, до частицата споделено преживяване, прекрачваща думите.
прочети ощеКакво е Йерба Мате? Как се приготвя? Защо точно Мате и притежава ли то силата да помага в общуването и разбирането на нас самите и човека до нас? Отговорите на тези въпроси ще опитаме да потърсим заедно в това кратко пътешествие в света на споделянето чрез Мате. Ще опитаме да се докоснем отвъд онова което не сме способни да облечем в думи, до частицата споделено преживяване, прекрачваща думите.
прочети ощеYerbamate.bg и Meta Mate, Berlin имат удоволствието да ви поканят на Уникално Мате събитие, което ще се проведе на 12 март 2016г. с любезното домакинство на Споделено пространство ArtGround Centre.
прочети ощеYerbamate.bg има удоволствието да ви покани на първото за 2016г. Мате събитие, което ще се проведе на 21 февруари 2016г. с любезното домакинство и по покана на Santosha Yoga Studio, Sofia.
прочети ощеГледайте участието ни в сутрешното предаване "На кафе" по Нова телевизия
прочети ощеЗдравейте приятели, Ако желаете да се запознаете от близо с културата и ритуала на Мате, да научите тънкостите при различните подходи и способи за приготвяне или пък, искате да почерпите опит в по-широк или тесен приятелски кръг, то с нас бихте могли да споделите своето пътешествие в необятния свят на Мате.
прочети ощеОтпивали ли сте от calabaza с Мате, приготвена с позната ви марка и вкус йерба и казвали ли сте си, че това е невероятно Мате? А задавали ли сте си въпроса – как и защо се е получило толкова добре?
прочети ощеПрез 2002г. в САЩ е проведено изследване относно йерба мате и неговото качество да инхибира in-vitro ензима Моноаминооксидаза (МАО). В изследването се казва, че йерба мате инхибира МАО в 40-50% и поддържа твърдението, че може да е от полза при различни смущения като:
прочети още(употреба и рецепти) 1. Класическо Аржентинско или Бразилско Chimarrão мате 2. Мате Tererê 3. Китайски чай 4. Китайски чай (свободно плуващ) 5. Класически чай
прочети ощеYerbamate.bg има удоволствието да ви покани на поредното за годината Мате събитие, което ще се проведе на 02 юли 2015г. с любезното домакинство на Grindhouse Skate club, Sofia.
прочети ощеYerbamate.bg има удоволствието да ви покани на поредното за годината Мате събитие, което ще се проведе на 18 април 2015г. с любезното домакинство на Чаена къща Teahouse.
прочети ощеНие от Yerbamate.bg препоръчваме използването на хубава, ниско минерализирана изворна вода. Повечето минерални води са с висока минерализация, съответно специфичен добавен вкус от съдържащите се съставки. Ако имате възможност да приготвяте Мате с изворна планинска вода, от това по-добър подход няма. Чешмяната вода не е за предпочитане, поради високото съдържание на тежки метали (хлор, флор и др.). Вода с такова съдържание налята в calabaza, „убива“ Мате и неутрализира ползотворните му качества и съставки.
прочети ощеЧесто срещано е при подготвяне на нова calabaza или просто от неправилното ѝ съхранение/изсушаване да потъмнее, дори и да мухляса. Независимо колко стресиращо би могло да бъде това, особено за начинаещия, то не трябва да ви отблъсква, защото решение има. В следващите 5 стъпки ще ви запознаем какво следва да направите, в случай че и вие имате подобен проблем.
прочети ощеПреди първото заваряване на Мате, независимо изработена от тиква или дървена, кратунката е необходимо да се третира по специфичен начин. Добре проведена подготовка, съобразно следващите инструкции гарантира дълъг живот и трайност на calabaza. Намалява значително опасността от последващо „боледуване”, мухлясване или зеленясване. Спомага също и за оптималното разкриване на вкуса и аромата на отварата, без риск от добавени и нежелани миризми.
прочети ощеВ настоящата статия ще направим обзор от какво се нуждаем за приготвяне на едно чудесно Мате, а именно: Йерба Мате (Yerba Mate); Кратунка (calabaza); Мундщук (bombilla); Термос; Други.
прочети ощеЗдравейте приятели, по случай настъпващите Коледни и Новогодишни празници, до 10 януари 2015г. всички ваши поръчки ще бъдат обработвани и доставяни безплатно. … Благодарим за споделянето и доверието. Желаем ви усмихната и година по сърце.
прочети ощеАржентински, парагвайски или пък билков чай, стимулант, напитка или растение на силата, антиоксидант и т.н. Какво всъщност е Мате? Едва ли бихме могли да ограничим Мате единствено и само до тези понятия. То е всичко това и отвъд, онова което не сме способни да облечем в думи, частицата споделено преживяване прекрачваща думите.
прочети ощеДобре дошли в Yerbamate.bg! В нашия онлайн магазин ще имате възможност не само да се сдобиете с най-доброто мате в България, но и да прочетете ревюта за различните сортове, да се запознаете отблизо с културата на йерба мате.
прочети още