Вода за Мате

9 септември 2015
Вода за Мате

.

Състав
Температура
Резюме

.

Отпивали ли сте от calabaza с Мате, приготвена с позната ви марка и вкус йерба и казвали ли сте си, че това е невероятно Мате?

А задавали ли сте си въпроса – как и защо се е получило толкова добре?

Естествено, че това е резултат и съвкупност от множество фактори, сред които: опитността на matero, силата на самата йерба, начин на производство и произход, съда за Мате и т.н. Едно от най-важните условия обаче, които не случайно пропуснахме в изброените по-горе, поради желанието да му отделим подобаващо място и значение, е Водата за Мате. Да, с главна буква, защото няма друго толкова важно и едновременно с това „капризно” условие за постигането на едно добро Мате. А също така и за запазването на това му качество по време на Мате кръга. Това е и една от най-пренебрегваните предпоставки от начинаещи, а и от опитни и с дългогодишна практика materos.

Да подготвиш Водата за Мате и впоследствие да постигнеш и задържиш оптималната температура на самото Мате, е изкуство изискващо:

-          Търпение докато изчакате Водата да „стане”;

-          Наблюдение за да „хванете” точния момент;

-          Знание и опит за това кога е той и каква вода да използвате и

-          Всеотдайност при всеки нов опит, когато не се е получило с предходния.

.

Както при подготовката на водата за зелен, червен, бял и т.н. чай, така и при Водата за Мате важи древното правило, че:

 

„Водата е тази, която разкрива присъщото качество на чая.

Когато чай, който е осем срещне вода, която е десет, то чаят е десет!

Когато чай, който е десет срещне вода, която е осем, то чаят е просто осем.”

откъс от „Древният път на чая”

.

.

Състав на водата за Мате

Всяка чаена отвара, Мате или друга настойка се разтварят и добиват желаните вкус и качества във водна среда. От огромна значимост, съответно е чистотата, киселинността и нейният състав. Нашият опит е показал, че няма по-добра алтернатива от живата изворна вода, недокосвала пластмасови съдове и следвала естественото русло на потока, реката или водопада. Именно това имаме предвид с определението „жива” и го поставяме най-напред по значимост при подготовката на Водата за Мате, както и принципно каква вода ежедневно да се употребява. Такава вода е с естествено запазена структура и притежава свойства и качества, несравнимо по-високи от каквато и да е чешмяна вода, както и от повечето бутилирани води, дори и тези в стъклени опаковки. Тази Вода оживява и зарежда Мате и пиещия.

Съставът и чистотата ѝ са други две жизненоважни характеристики на Водата за Мате. Ето защо, избирайте винаги вода, в която не се съдържат олово, хлор, флуор и др. или се съдържат в допустими минимални концентрации. Имайте предвид, че в състава на голям процент от бутилираните минерални и изворни води в търговските вериги и магазини присъства флуорид, обозначен с F на етикета в концентрации над 1,5мг/л., а дори и над 2-3мг/л. В някои страни от ЕС допустимата концентрация на F във водата за всекидневна употреба е ограничена до 1,5мг/л., вкл. и в България ! Чешмяната вода от друга страна е богата на хлор, добавен за да „дезинфекцира” и стерилизира водата в преносната мрежа. В резултат, хлорът образува палитра от хлорни съединения с доказано негативно влияние върху човешкото здраве.

С други думи, ако искате вашето Мате да не бъде „убито” от замърсяванията, вследствие наличието на тежки метали във водата, а и за да запазите добро здраве, бъдете внимателни при подбора на водата. Минералният и микро състав също варират значително. Отново, повечето бутилирани води са с високо минерално съдържание. Това невинаги е лошо, но водите с висока минерализация не бива да се употребяват дълго време без да се сменят. Те биха могли да придадат на Мате специфичен мирис или вкус (солен, серен и/или др.), който невинаги е желан, особено ако целите автентично Мате преживяване. Ние препоръчваме употребата на вода с ниво на обща минерализация под 100-120мг/л.

Освен състава и структурата на водата, от огромно значение е и нейният алкално-киселинен баланс, отчетен по скалата pH (potential hydrogen). И тъй като основен източник и фактор за нашето физическо, ментално и психическо здраве се явяват приеманите течности, то средата която те създават и поддържането на оптимален алкално-киселинен баланс в организма са фактори с първостепенна важност. Вода с pH 7,0 се счита за чиста вода, при по- ниско pH водата е киселинна, а при по-високо алкална. В търговската мрежа многообразието от бутилирани минерални, изворни и трапезни води е голямо. От такива с изразен киселинен характер с pH дори под 5,0-6,0, до такива със силно алкален състав с pH над 9,0. За подготовката на Мате, а и като цяло избягвайте употребата на киселинни води. В случай, че не можете да си набавите добра алкална вода, то придържайте се към златната среда на води с pH около 7,0.

Друг метод за постигане на оптимално качество на водата, не само за Мате, но и за поддържане на нормална жизненост, е покупката на пречистваща водата кана и/или уред за пречистване и структуриране. В зависимост от производителя и използваните методи, тези уреди пречистват и улавят замърсителите в различна степен. Някои от тях, в допълнение към пречистващата функция, структурират, йонизират и зареждат водата, превръщайки я в естествено „гориво” за нашия организъм. Информирайте се преди покупката, какви са функциите и последващата поддръжка на уреда.

.

.

Температура на водата за Мате

 

„Когато водата е като „рибешко око” и започне да издава слаб звук, това е първото клокване.

Когато по краищата водата започва да се надига и образува постоянни мехурчета в „огърлица от перлички”, това е второто клокване.

Когато водата се надигне и образува вълни, това е третото клокване.

Всяка друга вода е „стара” и негодна за пиене.”

откъс от „Канон за чая”, Лу Ю

.

В зависимост от произхода, начина на приготвяне и складиране, Мате търпи различна температура на водата. Докато едни фракции обичат отчетливо по-хладна вода, то други са подходящи за приготвяне с вода около 80°. И тук, говорим единствено за класическо Мате, a не за студено Мате (terere). Нашият опит е показал, че парагвайските марки си подхождат с по-хладка вода (около 60°-65°), аржентинските с топла вода (около 70°-75°), докато бразилските и уругвайските Gaucho фракции се комбинират понякога добре и с подгрята до 80°-85° вода. Тази класификация, разбира се, е крайно условна тъй като не би могло да се даде конкретна дефиниция по държави и произход. Единствено търпението и времето прекарано в пространството наречено Мате, ще доведат до постигане на правилната температура за разкриване и запазване в пълнота на силата и ефекта му.

По аналогия на водата за приготвяне на зелен чай, така и водата за Мате се намира в комфортна зона в температурния диапазон 60°-80°. Нейното определяне бихте могли да извършите визуално, на слух и допир. Отнасяйки това към казаното от майстор Лу Ю, то водата за Мате се случва между първото и второто клокване, но не по-късно от преминаването на второто към третото клокване. Наблюдавайки водата докато се затопля, бъдете внимателни за момента на образуване на мехурчета с големина колкото едри песъчинки или както казва Лам Кам Чуен в нейната книга „Пътят на Чая” – „рачешка вода”. В този момент водата започва да издава и тих към средно силен клокочещ звук, както и интензивно да се изпарява. Изчакайте още няколко секунди до появата на интензивни мехурчета с формата на миниатюрни камъчета, свързани в синджир и свалете съда от огъня. В този момент звука затихва и се „обръща” към по-ниско честотен. Това е и онзи момент, в който водата за Мате е готова. При допир тя ще ви изгори пръста, но въпреки това и за разлика от истински горещата вода, следва да може да задържите пръста си за няколко секунди под нея. Така подготвена, водата е готова за наливане в термоса. Него може предварително да затоплите, с оглед по-дълготрайното задържане на топлина, обливайки стените му с част от подргятата вода.

Вода с температура над „рачешката вода” не е годна за Мате и се нарича „вода на стареца”, „Пътят на Чая”, Лам Кам Чуен. Ако въпреки вложеното внимание обаче, сте пропуснали правилния момент, то препоръката ни е да затоплите нова вода. Високата температура разрушава кристалната структура, а вода с разрушена структура не е подходяща за Мате, както и за повечето видове чай.

Независимо по какъв начичн затопляте водата, отделете необходимото време и внимание за подготовката ѝ. Това е един от най-важните и взискателни етапи от Мате пространството. Следете зорко и неотлъчно съда с водата и не се колебайте да го отстраните от огъня щом сте уверени в достигане на желаната температура.

Способите за затоплянето на водата са разни и известни. Независимо от това, избягвайте употребата на микровълнова печка! Класически и най-добър способ, все още остава подгряването на водата на жив огън. В интензивното ни ежедневие обаче, не винаги можем да ползваме магията и силата на живия огън. Тогава на помощ идва газовият котлон или примус. Те са предпочитан избор пред електрическия котлон или термо кана, поради по-високия заряд който оставят във водата.

.

.

В резюме:

Независимо дали сте подгряли точно или малко повече водата за Мате, заливайте първата кратунка с ¼ до ½ от обема ѝ с вода със стайна температура. Първата запарка, а дори и втората, бихте могли и изцяло с хладка вода да приготвите. По този начин създавате възможност да проследите процеса на пробуждане на Мате, търпеливо подгрявайки го до постигане и запазване на любимата му температура.

.

Приятно пиене!


Какво Да и какво да Не правим - съвети за всеки матеро7 януари 2023

Oсновни принципи на взаимодействие с йербата - от подготовката, през споделянето, и до грижата за аксесоарите.

прочети още
Yerbamate.bg в предаването "Видимо и Невидимо" с д-р Нав - част 27 май 2022

Видео от предаването Видимо и Невидимо с д-р Иван Владимиров - Нав

прочети още
Наръчник за начинаещи и напреднали22 април 2022

Наръчник за начинаещи и напреднали. Или как да започнем да пием мате и как да се ориентираме в необятния му свят.

прочети още
Yerbamate.bg в предаването "Видимо и Невидимо" - част 121 април 2022

Видео от предаването "Видимо и Невидимо" с д-р Иван Владимиров - Нав

прочети още
Какво е Yaupon27 октомври 2018

Yaupon – или забравеното северно американско дърво. Векове наред местните северно американски племена са знаели, че много от нас (европейците) тъкмо сега започват да се учат. Yaupon е много повече от източник на красиви червеникави плодчета и коледна украса.

прочети още
Yerbamate.bg в „Уикенд на Промяната“7 юни 2016

Искате да научите какво е Йерба Мате, как се приготвя, пие и поднася? Чували сте какво е Мате ритуал и искате да участвате в него? Интересува ви защо наричат пиенето на Мате – Споделяне и има ли нещо отвъд всичко това? Отговорите на тези въпроси ще опитаме да потърсим заедно в това кратко пътешествие в света на Мате. Ще опитаме да се докоснем отвъд онова което не сме способни да облечем в думи, до частицата споделено преживяване, прекрачваща думите.

прочети още
Мате събиране – Мате кръг5 май 2016

Какво е Йерба Мате? Как се приготвя? Защо точно Мате и притежава ли то силата да помага в общуването и разбирането на нас самите и човека до нас? Отговорите на тези въпроси ще опитаме да потърсим заедно в това кратко пътешествие в света на споделянето чрез Мате. Ще опитаме да се докоснем отвъд онова което не сме способни да облечем в думи, до частицата споделено преживяване, прекрачваща думите.

прочети още
Мате събиране – Мате Кръг29 февруари 2016

Yerbamate.bg и Meta Mate, Berlin имат удоволствието да ви поканят на Уникално Мате събитие, което ще се проведе на 12 март 2016г. с любезното домакинство на Споделено пространство ArtGround Centre.

прочети още
Мате събиране – Мате кръг9 февруари 2016

Yerbamate.bg има удоволствието да ви покани на първото за 2016г. Мате събитие, което ще се проведе на 21 февруари 2016г. с любезното домакинство и по покана на Santosha Yoga Studio, Sofia.

прочети още
Yerbamate.bg в „На Кафе“4 февруари 2016

Гледайте участието ни в сутрешното предаване "На кафе" по Нова телевизия

прочети още
Мате Церемония27 ноември 2015

Здравейте приятели, Ако желаете да се запознаете от близо с културата и ритуала на Мате, да научите тънкостите при различните подходи и способи за приготвяне или пък, искате да почерпите опит в по-широк или тесен приятелски кръг, то с нас бихте могли да споделите своето пътешествие в необятния свят на Мате.

прочети още
Кратки ползи и факти относно Йерба Мате4 август 2015

През 2002г. в САЩ е проведено изследване относно йерба мате и неговото качество да инхибира in-vitro ензима Моноаминооксидаза (МАО). В изследването се казва, че йерба мате инхибира МАО в 40-50% и поддържа твърдението, че може да е от полза при различни смущения като:

прочети още
Термо чаша Meta Mate 2in126 юни 2015

(употреба и рецепти) 1. Класическо Аржентинско или Бразилско Chimarrão мате 2. Мате Tererê 3. Китайски чай 4. Китайски чай (свободно плуващ) 5. Класически чай

прочети още
Мате събиране – Мате Кръг19 юни 2015

Yerbamate.bg има удоволствието да ви покани на поредното за годината Мате събитие, което ще се проведе на 02 юли 2015г. с любезното домакинство на Grindhouse Skate club, Sofia.

прочети още
Мате събиране – Мате кръг6 април 2015

Yerbamate.bg има удоволствието да ви покани на поредното за годината Мате събитие, което ще се проведе на 18 април 2015г. с любезното домакинство на Чаена къща Teahouse.

прочети още
Как да приготвим хубаво Мате14 януари 2015

Ние от Yerbamate.bg препоръчваме използването на хубава, ниско минерализирана изворна вода. Повечето минерални води са с висока минерализация, съответно специфичен добавен вкус от съдържащите се съставки. Ако имате възможност да приготвяте Мате с изворна планинска вода, от това по-добър подход няма. Чешмяната вода не е за предпочитане, поради високото съдържание на тежки метали (хлор, флор и др.). Вода с такова съдържание налята в calabaza, „убива“ Мате и неутрализира ползотворните му качества и съставки.

прочети още
Как да излекуваме мухлясала calabaza (кратунка) за Мате12 декември 2014

Често срещано е при подготвяне на нова calabaza или просто от неправилното ѝ съхранение/изсушаване да потъмнее, дори и да мухляса. Независимо колко стресиращо би могло да бъде това, особено за начинаещия, то не трябва да ви отблъсква, защото решение има. В следващите 5 стъпки ще ви запознаем какво следва да направите, в случай че и вие имате подобен проблем.

прочети още
Как да подготвим calabaza (кратунката) за първо пиене на Мате11 декември 2014

Преди първото заваряване на Мате, независимо изработена от тиква или дървена, кратунката е необходимо да се третира по специфичен начин. Добре проведена подготовка, съобразно следващите инструкции гарантира дълъг живот и трайност на calabaza. Намалява значително опасността от последващо „боледуване”, мухлясване или зеленясване. Спомага също и за оптималното разкриване на вкуса и аромата на отварата, без риск от добавени и нежелани миризми.

прочети още
Аксесоари, инвентар и принадлежности за пиене на Мате11 декември 2014

В настоящата статия ще направим обзор от какво се нуждаем за приготвяне на едно чудесно Мате, а именно:           Йерба Мате (Yerba Mate);           Кратунка (calabaza);           Мундщук (bombilla);           Термос;           Други.

прочети още
Безплатна доставка8 декември 2014

Здравейте приятели, по случай настъпващите Коледни и Новогодишни празници, до 10 януари 2015г. всички ваши поръчки ще бъдат обработвани и доставяни безплатно. … Благодарим за споделянето и доверието. Желаем ви усмихната и година по сърце.

прочети още
Какво е и какво не е Йерба Мате (Yerba Mate)15 ноември 2014

Аржентински, парагвайски или пък билков чай, стимулант, напитка или растение на силата, антиоксидант и т.н. Какво всъщност е Мате? Едва ли бихме могли да ограничим Мате единствено и само до тези понятия. То е всичко това и отвъд, онова което не сме способни да облечем в думи, частицата споделено преживяване прекрачваща думите.

прочети още
Добре дошли в Йерба Мате България!27 август 2014

Добре дошли в Yerbamate.bg! В нашия онлайн магазин ще имате възможност не само да се сдобиете с най-доброто мате в България, но и да прочетете ревюта за различните сортове, да се запознаете отблизо с културата на йерба мате.

прочети още